Cum reactionezi cand copilul tau este lovit de un alt copil

/ / Modificat: 2022-11-15
Cum reactionezi cand copilul tau este lovit de un alt copil

A fi parinte presupune de multe ori sa fii pus fata in fata cu niste situatii cu care nu ai mai avut de-a face. In multe cazuri, iti vine sa actionezi la primul impuls, insa atunci cand sunt implicati si copiii, trebuie sa iti calculezi atent pasii. Pe termen lung, reactia ta mai ales in ceea ce priveste gestionarea conflictelor va face diferenta in comportamentul copiilor.

Se poate intampla de multe ori sa fii la locul de joaca din parc si sa iti privesti copilul cum se joaca cu alti copii. La un moment dat, un copil il loveste pe al tau. Cum reactionezi? Dincolo de primul instinct, primul impuls, acela de a-ti apara puiul, este important sa iti pastrezi calmul si sa rezolvi situatia cu tact. Aminteste-ti ca, in alta situatie, copilul tau poate fi in postura agresorului.

De ce ajung copiii sa se loveasca unii pe altii?

Pentru a rezolva problema cat mai diplomat, trebuie sa intelegi natura agresiunii. L-a lovit in joaca, in timp ce explorau un joc nou si nu si-a dat seama ca il poate rani? Sau l-a lovit pentru ca nu isi mai putea stapani furia? A fost ceva minor sau un gest recurent pe care acel copil l-a mai facut in trecut la adresa copilului tau? Copilul tau este victima sau a contribuit si el, intr-o oarecare masura, la conflict? Este important sa iti raspunzi la aceste intrebari, pentru a sti ce ai de facut.

Atunci cand copilul tau a primit o lovitura, este firesc sa te simti frustrat, confuz si sa simti nevoia sa il aperi. Pentru a actiona in cunostinta de cauza, primul si cel mai important pas este sa iti asculti copilul, sa il rogi sa iti spuna versiunea lui, sa ii pui intrebari in legatura cu felul in care s-a simtit si sa ii oferi un spatiu sigur pentru a-i exprima emotiile.

Asigura-l ca poate veni la tine sa ceara ajutorul in orice situatie

Arata-i compasiune si intelegere si incearca sa nu judeci. In schimb, cauta solutii pentru a-l ajuta sa depaseasca momentul.

Pastreaza-ti calmul, chiar daca fierbi de furie. Incearca sa te controlezi si sa nu dai curs primului impuls, acela de a-i face observatie copilului respectiv sau de a-i infrunta pe parintii lui. Daca provoci un conflict nu faci decat sa ii provoci si mai mult stres copilului tau. Incearca sa iti gestionezi emotiile, pentru a-l invata si pe el sa faca acelasi lucru.

Ia atitudine! Este important sa-i transmiti copilului tau ca este in siguranta si ca il poti proteja. Daca este vorba despre incidente recurente si care se petrec la scoala, sau undeva unde nu este sub supravegherea ta, dicuta cu personalul didactic sau chiar cu parintii si copilul respectiv, daca ai ocazia. Fii ferm si arata-i copilului tau ca te implici in apararea lui.

Invata-l sa se apere. De cele mai multe ori, copiii sunt singuri in fata agresiunii. Nu suntem acolo mereu pentru a-i proteja si a-i apara. Insa ii putem invata sa se apere singuri. Cum? Intarindu-le stima de sine si ajutandu-i sa capete din ce in ce mai multa incredere in ei, sa nu devina victime ale copiilor agresivi. Invata-l sa se apere, sa gestioneze conflictele si, in caz de nevoie, sa ceara ajutorul unui adult.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil lovit gradinita Copil lovit gradinita

Articole recomandate

Citeste si despre