Cum ii invatam pe copii sa daruiasca celorlati

/ / Modificat: 2018-12-11
Cum ii invatam pe copii sa daruiasca celorlati

Copiii prin natura lor sunt egocentrici. Se raporteaza la ei si la nevoile lor si sunt foarte perseverenti in a obtine ceea ce au nevoie (cand sunt foarte mici) sau ceea ce isi doresc (cand inainteaza in varsta).

Pe masura ce cresc, este bine ca micutii sa se uite in jurul lor, sa constietizeze nevoile celorlati si sa incerce sa raspunda si ei acestor nevoi. Iar parintii joaca un rol important in a-i invata pe copii sa fie generosi, sa accepte sa daruiasca, nu numai sa primeasca.

Prescolarii au nevoie sa isi vada parintii daruind

Copiii intre 3 si 5 ani sunt ca niste mici bureti. Ei observa si absob tot ceea ce vad. Este varsta la care inteleg ce inseamna sa imparti si la care invata sa faca singuri lucruri pentru ei (sa isi lege sireturile, sa mearga singuri pe bicicleta, sa se imbrace singuri).

Daca vrei ca micutul tau sa fie generos, ii poti oferi ocazia sa te vada pe tine cand le dai celor in nevoie. De exemplu, il poti lua cu tine cand le dai de mancare oamenilor strazii sau cand faci cumparaturi pentru un vecin bolnav.

De asemenea, poti observa actele de generozitate ale celorlalti. “Uite, Ana imparte jucaria cu tine. Cata generozitate din partea ei!”. Poti invita copii la voi acasa sau poti implica micutul in cumpararea si impachetarea unui cadou. Dar nu il forta sa faca gesturi generoase. Nu uita ca este la varsta la care invata autonomia personala.

Sa facilitam actele de generozitate pentru scolari

Intre 5 si 11 ani, copilul este la varsta scolaritatii. In aceasta perioada are nevoie sa invete abilitati de interactiune sociala si sa invete cum sa fie membru al unui grup sau al unei comunitati.

La aceasta varsta, copiii au nevoie ca parintii sa le faciliteze actele de generozitate. De exemplu, il poti incuraja sa isi doneze jucariile vechi unor copii nevoiasi. Puteti participa impreuna la acte caritabile sau de voluntariat: sa impartiti haine si mancare pentru oamenii strazii, sa strangeti carti si jucarii pentru copiii dintr-un orfelinat.

Iar daca este un pic mai mare si vrea, poate face singur caritabile. Spre exemplu, poate sa cumpere paine si lapte pentru vecinii in varsta sau poate sta cateva ore cu copilul mai mic al prietenilor vostri.

Preadolescentii, incurajati sa faca voluntariat

Preadolescetii si adolescentii sunt in cautarea propriei identitati. Daca vrei sa devina mai generos, il poti plati pentru mici treburi pe care le face in casa. Iar apoi invata-l sa isi imparta banii in trei parti: “economii”, “de cheltuit” si “de daruit”. Incurajati-l sa se implice singur in activitati de volutariat sau strangere de bani pentru cauze, proiecte sau idei in care crede.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre