Cum sa iti inveti copilul sa gandeasca lateral, nu doar vertical

/ / Modificat: 2023-07-02
Cum sa iti inveti copilul sa gandeasca lateral, nu doar vertical

Ca parinti nu suntem responsabili doar pentru educarea copiilor nostri, ci si pentru felul in care ii pregatim pentru viata. Suntem modele pentru cei mici si de la noi invata, in primul rand, o multime de lucruri pe care mai tarziu scoala doar le rafineaza, le slefuieste si le organizeaza.

Cand vorbim despre gandire tindem sa credem ca ea este un dat. Ei bine, la fel ca orice alta aptitudine, gandirea se antreneza zi dupa zi. Gandirea poate fi verticala sau laterala, iar aceasta din urma este de multe ori neglijata. Gandirea laterala este de multe ori mai distractiva decat cea pe verticala.

Ce este, de fapt, gandirea laterala

Acest concept a fost introdus de psihologul Edward de Bono, in 1969. Gandirea laterala este opusa celei pe verticala, care este logica si lineara. Gandirea pe verticala porneste de la o serie de cunostinte anterioare, este secventiala si duce mereu la aceesi concluzie. Gandirea laterala, in schimb, este creativa, poate haotica uneori si spontana, insa rolul ei este sa ne ofere perspective si solutii multiple.

Gandirea laterala este ceea ce multi numesc iesirea din cutie sau din zona de confort. Copiii au tendinta naturala sa gandeasca lateral, insa societatea si scoala ii corecteaza de multe ori, desi nu le face tocmai bine. Gandirea laterala te ajuta sa explorezi, sa experimentezi, sa cauti alternative.

Cum stimulam gandirea laterala

Pentru a ajuta copiii sa gandeasca si lateral, trebuie sa ii incurajam sa fi creativi in a gasi solutii la probleme.

Ofera-i copilului ocazia sa aiba un rol activ in invatare

Scoala romaneasca se bazeaza foarte mult pe memorarea informatiilor, insa asta nu inseamna ca nu putem incuraja copiii sa invete activ, nu doar pasiv. Lasa copilul sa experimenteze, sa exploreze, sa interactioneze cu diferite materiale, sa testeze propriile ipoteze.

Da-i mai putine directive si raspunsuri si incurajeaza-l sa le gaseasca singur. El poate descoperi cum sa se comporte, ce pasi este bine sa urmeze in anumite situatii. Asa isi va antrena si rutina, si gndire logica, dar far ca spontaneitatea si creativitatea sa aiba de suferit. De exemplu, in loc sa-i spui cum sa procedeze intr-o situatie, intreba-l cum crede ca ar fi mai bine sa o faca.

Invata-l metode si strategii, in loc sa il pui sa faca un lucru

Cand are de invatat la o materie care implica retinerea de date, gasiti impreuna un "joc" care sa ii fie util. La istorie, de exemplu, sugereaza-i sa transforme anii in ore si minute; spre exemplu, Stefan cel Nare a domnit "7 minute", de la 14:57, la 15:04, de exemplu, in loc sa il obligi sa retina perioada 1457 - 1504. Gasiti impreuna metode de invatare pe care le asimileaza usor si pe care va invta sa le aplice singur apoi si pe alte paliere.

Gandirea laterala il va ajuta sa inteleaga ca o problema nu are niciodata o singura solutie valabila, iar abilitatea de a privi lucrurile in ansamblu si de a gasi variante multiple de rezolvare a lor ii va fi foarte utila mai tarziu in viata.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gandire copii Invatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre