Cum arata o prietenie adevarata - lucruri pe care trebuie sa le explici copilului pe limba lui

/ / Modificat: 2021-12-30
Cum arata o prietenie adevarata - lucruri pe care trebuie sa le explici copilului pe limba lui

Copiii sunt in general foarte sociabili si isi fac cu usurinta prieteni oriunde merg: la gradinita, la scoala, in locurile de joaca, la petreceri. Cand sunt mititei, prietenia copiilor se rezuma la joaca, la schimburi de jucarii, la impartit cate ceva. Si tot de la aceste lucruri atat de simple se si strica prieteniile. Cum sa ii explici, insa, unui copil ce inseamna o prietenie adevarata?

Felul in care copiii nostri leaga prietenii si in care le cultiva depinde foarte mult de ceea ce le spunem noi, ca parinti. Socializarea este un lucru, iar prieteniile sunt altceva; socializarea incepe inca din frageda pruncie, cand bebelusii plang, zambesc si ganguresc la cei din jurul lor. Din aceste expresii timpurii se nasc natural prieteniile, iar adultii nu acorda, in general, timp cu explicarea acestui concept. O fac, poate, atunci cand copiii experimenteaza prima cearta sau cand pierd un prieten.

De ce trebuie sa ii invatam pe copii despre prietenie

"A invata un copil ce inseamna o prietenie il ajuta sa inteleaga mai bine lucruri despre ei si despre cei de care sunt apropiati", spune medicul pediatru Molly O'Shea.

Parintii le pot vorbi copiilor despre prietenie inca de cand au in jur de 9 luni; in timp ei vor incepe sa inteleaga tot mai bine ce inseamna un prieten si le va fi mai usor sa construiasca o relatie cand incep sa interactioneze cu tot mai multi copii, pe la 2-3 ani.

Important este sa folosesti un limbaj potrivit varstei lor atunci cand le vorbesti copiilor despre prietenie, deoarece ei nu au vocabularul necesar pentru a intelege prea multe despre emotii si conexiuni.

Cum sa le vorbesti copiilor despre prietenie

Cand copiii incep gradinita sau scoala, ei incep sa invete sa devina mai cooperanti, iar atunci poti incepe sa le vorbesti despre prietenie pornind de la un concept pe care l-au invatat deja: a imparti.

Copilul stie deja ca este bine sa imparti; zambete, timp, jucarii - toate pot fi impartite cu persoane dragi. "Un prieten este o persoana cu care facem lucruri impreuna, cu care exploram ceea ce este in jurul nostru. Ne distram impreuna si crestem impreuna", spune Sherry Kelly, psiholog clinician, despre cum le putem vorbi celor mici despre prieteni si prietenie.

Mai tarziu, prietenii incep sa imparta secrete, isi povestesc lucruri pe care le simt, prostioare pe care le-au facut, lucruri care ii deranjeaza acasa, iar confesiunile devin si mai multe, si mai importante in adolescenta, cand se indragostesc sau cand intra in conflicte cu parintii. Este important atunci ca un copil sa fi invatat deja de la parinti sa isi aleaga prieteni sinceri, obiectivi, care sa ii poata ajuta cu orice, de la sfaturi privind o tunsoare, pana la sfaturi romantice, si alturi de care sa se simta ei insisi.

Cum ii inveti pe copii sa isi aleaga prietenii

Prietenii pe care ii va alege copilul tau vor fi "oglinda" lucrurilor pe care le-a invatat acasa.

Spune-i copilului tau ca prietenii adevarati sunt cei care te provoaca sa fii mereu mai bun, nu sa faci lucruri nesabuite.

Invata-l ca prietenia este ceva ce trebuie sa vina din ambele sensuri, nu doar dintr-o directie.

Incearca sa iti inveti copilul sa isi gestioneze singur relatiile. Cand un prieten il necajeste, abtine-te atunci cand vrei sa intervi pentru a-i face "dreptate". Intreaba-l mai bine cum s-a simtit si cum crede ca ar fi putut evita suferinta sau neplacerile. Astfel, il ajuti pe copil sa fie stapan pe el si pe alegerile sale.

Mai mult, in loc sa ii spui sau sa ii arati ca un anumit prieten nu este chiar persoana potrivita pentru a fi in preajma sa, ghideaza-i pasii spre a intelege singur de ce apar mereu probleme intre ei si spre a vedea daca are, cu adevarat motive sa il considere prieten. Invata-l, eventual, sa isi faca o lista cu lucruri pozitive si lucruri negative despre o persoana, pentru a putea sa aiba o viziune de ansamblu.

Da-i voie copilului sa aiba si dezamagiri. Doar asa va invata cum sa gestioneze astfel de situatii in viitor.

Copilul trebuie invatat sa fie el, in primul rand, un prieten bun

Prietenia, cum spuneam, este ceva ce se construieste din ambele sensuri. Degeaba ii explici copilului cum ar trebui sa fie prietenii lui, daca nu il inveti sa fie el, in primul rand, un bun prieten:

• sa fie un model pozitiv

• sa scoata ce e mai bun din prietenii sai

• sa nu vorbeasca de rau alti prieteni

• sa se bucure sincer de reusitele celorlalti

• sa le ofere mereu o mana de ajutor.

FOTO: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prietenie copii

Articole recomandate

Citeste si despre