Invata-ti copilul sa-si faca prieteni. Patru lectii importante de care cel mic are nevoie

/ / Modificat: 2023-09-26
Invata-ti copilul sa-si faca prieteni. Patru lectii importante de care cel mic are nevoie

Socializarea este o componenta extrem de importanta a vietii noastre. Inca din primii ani de viata, copiii simt nevoia sa se joace cu alti copii, isi fac prieteni in parc si la gradinita, iar unele relatii de prietenie incepute in copilarie dureaza o viata. Pe cat de repede se imprietenesc cu alti copii, pe atat de usor pot ajunge sa nu se mai inteleaga.

Cei mici au nevoie inca din primii ani sa invete cateva lucruri despre valorile care ne ajuta sa legam prietenii. Cum ii invatam pe cei mici sa fie buni prieteni, dar si sa faca fata dezamagirilor produse de copiii pe care ii considerau prieteni? Iata cateva sfaturi de ajutor!

Invata-ti copilul sa imparta

Generozitatea este o componenta-cheie in relatiile de prietenie. Pentru copiii care sunt singuri la parinti, poate fi o provocare sa invete sa imparta jucariile. Exersati acest lucru acasa, in timp ce va jucati.

Arata-i ce inseamna sa faci un compromis, sa imprumuti unui alt copil un lucru care iti place si astfel va intelege ca este mai distractiv cand se bucura amandoi, pe rand, de aceeasi jucarie.

Invata-ti copilul sa faca fata situatiilor incommode

Nu totul depinde de copilul nostru intr-o relatie de prietenie. Se poate intampla, de multe ori, ca prietenii lui sa se poarte urat si sa il faca sa se simta trist. Cand apar astfel de situatii, valideaza emotiile copilului, fii alaturi de el si ajuta-l sa inteleaga ca nu este vina lui si ca oamenii pot fi si asa.

Emotiile negative pot fi o lectie de viata in multe situatii, daca stim cum sa le gestionam.

Alege momente si locuri potrivite pentru intalnirile cu prietenii lui

Daca vrea sa mearga in parc sau la locul de joaca sau planificati o vizita acasa la un alt copil, alegeti un moment potrivit. Copiii sunt mai cooperanti daca sunt odihniti, daca au mancat si daca sunt calmi. Alegeti un loc potrivit pentru joaca si stabiliti reguli legate de jucarii.

De exemplu, daca urmeaza sa vina un copil la voi acasa, roaga-ti copilul sa selecteze jucariile pe care este dispus sa le imparta si pune-le deoparte pe celelalte. In acest fel, nu vor exista conflicte.

Invata-l pe copil sa seteze limite si sa exprime ce simte

Cei mici au nevoie sa stie si cum sa gestioneze situatiile neplacute, in care ceilalti copii se poarta urat. Invata-l pe copil sa spuna atunci cand nu ii place ceva si sa stabileasca limite clare. Ii va fi de mare ajutor sa poata sa spuna ”Te rog sa te opresti, nu imi place cand faci asta, nu imi place sa ne jucam asa”, atunci cand tu nu esti acolo sa gestionezi situatia.

In acest fel, poate iesi din situatiile care ii creeaza disconfort.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prietenie copii Lectii viata copii

Articole recomandate

Citeste si despre