Copilul meu isi face greu prieteni. Ce pot sa fac ca sa-l ajut

/ / Modificat: 2019-08-28
Copilul meu isi face greu prieteni. Ce pot sa fac ca sa-l ajut

Sunt copii carora le este greu sa isi faca prieteni. Pentru a-i ajuta sa socializeze, trebuie sa ne indreptam catre sursa acestei dificultati si sa gasim solutii.

Prietenia este importanta in fiecare etapa a vietii. O viata sociala sanatoasa si activa inca din copilarie va imbunatati in special respectul si siguranta de sine.

Majoritatea copiilor nu intampina probleme in a se imprietenii cu cei de varsta lor sau chiar si cu cei mai mari ca ei. Cu toate acestea, e posibil sa ai un copil care are dificultati in a-si face prieteni.

E important ca cel mic sa inteleaga clar conceptul de prietenie si ce inseamna acest lucru.

Prietenia poate fi descrisa ca:

  • Iubirea fata de ceilalti;
  • Reciprocitate;
  • Incredere si sinceritate. Putem spune celuilalt tot ceea ce ne priveste, fara a fi judecati sau evaluati pentru asta. In acelasi timp, insa, celalalt va avea incredere ca ne poate oferi opinia sa sincera.
  • Cautarea reciproca. Acest lucru ii determina pe prieteni sa comunice intre ei, sa petreaca timp impreuna, sa se descopere unul pe celalalt.

Inainte de a incerca sa oferim o solutie la dificultatea copiilor de a-si face prieteni, trebuie sa descoperim care ar putea fi adevarata cauza. Iata cateva situatii posibile care ar putea aparea:

Maturizare

Capacitatea de a-si face prieteni face parte dintr-un proces de maturizare. Acesta se incheie in jurul varstei de 4-5 ani, insa fiecare copil are propriul sau ritm si poate depinde de alti factori.

Personalitate

Un copil introvertit tinde sa caute momente de singuratate sau chiar sa fuga de compania altora. Se simte coplesit de agitatie si de multime. Pe de alta parte, copilul timid (sau cu o stima de sine scazuta) va fi nesigur pe el si va spera ca ceilalti vor face primul pas.

Probleme de comportament

Unui copil care nu are reguli, capricios sau agresiv ii va fi cu adevarat greu sa isi faca prieteni. Ceilalti nu se vor simti in largul lor in compania lui si vor evita sa isi imparta jucariile cu el.

Deficiente

Dificultatile de limbaj, auditive sau motorii pot genera probleme de comunicare intre copii. Un copil cu astfel de probleme va fi vazut diferit de cei mai putin sensibili, care nu isi vor dori sau nu vor sti sa interactioneze cu el. De asemenea, copilul cu deficiente s-ar putea sa nu se simta inteles. In consecinta, este dificil sa stabileasca o relatie buna.

Hiperactivitate sau probleme de atentie

Acesti copii pot fi deranjanti pentru ceilalti, sunt perturbatori si pot arata dezinteres fata de restul copiilor. Pot provoca atitudine de respingere.

Supradotati

Unii copii cu o capacitate cognitiva mai mare decat media se pot simti inconfortabil cu semenii lor. Pentru ei este foarte dificil sa isi gaseasca colegi care sa le impartaseasca interesele si modul de a privi viata. Acest lucru ii va face sa nu-si gaseasca locul, sa fie intelesi gresit si chiar respinsi.

Victimele bullingului

Dispretul sau ignorarea din partea celorlalti duc la diminuarea dramatica a stimei de sine. Copilului ii va fi greu sa aiba incredere in ceilalti si se va teme sa se apropie de alti copii ca nu cumva sa fie tachinat sau maltratat.

Ce putem face pentru a ajuta un copil care se integreaza greu?

Copiii invata sa socializeze si sa inteleaga valoarea prieteniei prin parintii lor. Suntem cel mai bun exemplu pe care il pot avea. Trebuie sa-i ascultam, sa stim ce au nevoie, cum se simt si cum se comporta cu restul copiilor.

Participa impreuna cu copilul la evenimente sociale (zile de nastere, nunti, botezuri) si lasa-l sa invete despre abilitatile sociale prin experienta ta. Asigura-te ca la astfel de evenimente sunt prezenti si copii de varsta apropiata cu a lui, asa incat sa se poata juca impreuna.

Vorbeste-i despre sensul prieteniei. Fa-l sa inteleaga ca nu toti copiii sau toti oamenii ne sunt prieteni si ca unii ne-ar putea dezamagi. Explica-i ca nu toate prieteniile dureaza pentru totdeauna.

Cere-i sa iti povesteasca despre copiii pe care ii cunoaste si ce fel de relatie are cu ei. In felul acesta ii arati interesul tau pentru ceea ce crede despre ceilalti si mai ales pentru felul in care se simte in prezenta celorlalti. Stimuleaza comunicarea dintre tine si el si alimenteaza-i empatia.

Ajuta-l sa rezolve conflictele care pot aparea in relatiile sale de prietenie, dar nu interveni activ daca nu este necesar. Da-i instrumentele pentru a-si rezolva problemele cu forte proprii. In acest fel, respectul sau de sine va creste si va obtine o mai mare independenta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prieteni Prietenie copii Prietenii copii

Articole recomandate

Citeste si despre