Cand incep copiii sa constientizeze ce este prietenia

/ / Modificat: 2023-07-09
Cand incep copiii sa constientizeze ce este prietenia

La vârsta de aproximativ 3 ani, este normal ca copiii să înceapă să se joace mai mult cu colegii, în special la școală. Începând cu vârsta de 4 ani, relațiile dintre colegi încep să se dezvolte și devin prieteni de joacă. Încetul cu încetul se construiește o legătură între copii care poate fi observată în orice clasă educațională sau loc de joacă, atunci când copiii încep să se joace mai mult între ei decât cu ceilalți.

Etapele prieteniei în copilărie și adolescență

Prietenia în copilărie are o anumită evoluție, la fel cum se întâmplă în dezvoltarea copiilor, în funcție de vârstă există anumite faze ale prieteniei. Până la vârsta de 7 ani, copiii acordă prioritate jocului între colegii lor, timpul petrecut împreună și experiențele trăite fiind cele care permit ca legătura dintre ei să devină mai puternică.

Până la vârsta de 7 ani este vorba despre prima fază a prieteniei, iar de la 7 ani încolo începe a doua fază. În cea de-a doua fază a prieteniei încep să apară empatia și asertivitatea, două baze fundamentale pe care copiii ar trebui să le dezvolte pentru ca prieteniile lor să fie sănătoase încă de la o vârstă fragedă.

Relațiile sociale se îmbogățesc atunci când copiii au ocazia de a lucra la inteligența emoțională, mai întâi cu familia acasă și apoi cu prietenii la școală. În această etapă, copiii încep să se joace singuri în grupuri mai mari, fără a fi nevoie ca un adult să conducă jocul.

De la vârsta de 9 ani și până la 12 ani, copiii intră în cea de-a treia fază, în care încep să se simtă mai încrezători în rândul colegilor lor. Ei nu mai sunt doar colegi de joacă, ci pot acum să își împărtășească reciproc experiențele și confidențele.

Ultima fază este cea de la vârsta de 12 ani până la 15 ani, când încep să apară cele mai profunde prietenii. În această fază, ele sunt deja înțelese ca adevărate prietenii. Până la adolescență, referenții se pot schimba și încep să aibă o valoare foarte mare pentru tineri, care simt că prieteniile lor sunt o parte foarte importantă a vieții lor.

Importanta prieteniei la copii

Prin urmare, începând cu vârsta de 7 ani, copiii încep să înțeleagă conceptul de prietenie sau de prieteni; aceștia sunt acele persoane cu care preferă să se joace și să-și petreacă timpul. O legătură puternică începe să se creeze chiar și atunci când apar primele dezacorduri între ei, conflicte absolut normale care le permit să se dezvolte sănătos în învățarea lor socială.

În timpul adolescenței, "cei mai buni prieteni" devin mai importanți, iar legătura este și mai puternică. Dacă există neînțelegeri sau dacă legătura este ruptă din orice motiv, acest lucru poate avea un impact emoțional puternic asupra lor.

Prieteniile nu înseamnă doar găsirea unei persoane cu care să petreacă timpul; este o etapă vitală în dezvoltarea copiilor și a personalității lor. Prin prietenie se învață abilitățile sociale și copiii încep să se înțeleagă pe ei înșiși. Este începutul învățării modului de a trăi împreună din punct de vedere social.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prieteni copii Prietenii copiilor Prietenie copii

Articole recomandate

Citeste si despre