Tu stii care sunt principalele nevoi emotionale ale copiilor?

/ / Modificat: 2023-03-30
Tu stii care sunt principalele nevoi emotionale ale copiilor?

Un copil ale carui nevoi emotionale principale sunt satisfacute va fi un adult cu suficiente resurse pentru a-si construi o viata sanatoasa si placuta. Toti parintii sunt constienti de necesitatile de baza ale vietii pe care ar trebui sa le aiba copiii lor. De exemplu, hrana, odihna si adapost. Acestea sunt elemente esentiale de care orice fiinta umana are nevoie pentru a trai.

Cu toate acestea, exista si alte nevoi la fel de importante care sunt asociate cu nivelul simbolic. Acestea sunt cerintele psihologice si emotionale de care copiii au nevoie pentru a se dezvolta si a creste intr-un mod sanatos. Ele sunt, de asemenea, esentiale pentru ca acestia sa stabileasca legaturi sanatoase de-a lungul vietii lor.

Nevoile emotionale de baza ale fiecarui copil

Odata ce devenim parinti, ne confruntam cu anumite provocari pe care nici macar nu ne-am imaginat ca le vom experimenta. Nu exista un manual universal care sa raspunda la intrebarea "cum sa fii un parinte bun". Prin urmare apar numeroase indoieli cu privire la educatia copiilor. 

Dar adevarul este ca, inainte de a sti ce sa le oferim copiilor nostri, trebuie sa incepem prin a sti de ce au ei nevoie. Pentru ca nu este vorba de a le oferi fara discernamant diverse lucruri, ci de a fi capabil sa le oferi elementele necesare si semnificative pentru ei. Este clar ca fiecare copil este diferit si are nevoi diferite. Cu toate acestea, exista alte nevoi emotionale de baza pe care toti copiii le au. Iata care sutn acestea!

1. Iubire si afectiune. Iubirea este la baza a tot ceea ce exista. Din nevoia de afectiune deriva toate celelalte nevoi. Copiii au nevoie sa se simta iubiti de parinti sau de figuri adulte semnificative pentru a creste sanatosi.  Pe de alta parte afectiunea pentru copii se poate manifesta in diferite moduri. O putem arata prin cuvinte sau prin compania, sprijinul si recunoasterea noastra. La randul sau, contactul fizic, cum ar fi atingerea, sarutul si imbratisarea, este una dintre cele mai intense manifestari de iubire.

2. Atasament. O alta nevoie emotionala de baza este atasamentul. John Bowlby, un psihiatru si psihanalist britanic, descrie acest termen ca fiind legatura stransa si durabila dintre un copil si persoana care il ingrijeste. Atasamentul sigur reprezinta un element critic pentru supravietuirea, dezvoltarea fizica si emotionala a copiilor.

3. Recunoastere. Copiii au nevoie sa fie priviti si ascultati. La fel ca si adultii, copiii au nevoie sa simta ca sunt luati in considerare. Dar cand vine vorba de copii, recunoasterea este chiar mai importanta, deoarece din ea isi creeaza identitatea si imaginea de sine.

4. Acceptare. In ton cu nevoia de recunoastere vine acceptarea. Pentru copii, nu numai ca este esential sa se simta recunoscuti de familia lor apropiata, dar au nevoie sa perceapa ca sunt acceptati asa cum sunt.  Aceasta inseamna ca, in ciuda faptului ca nu impartasesc cu parintii lor anumite trasaturi de personalitate, interese sau opinii, adultii nu trebuie sa considere acest lucru ca fiind ceva negativ care trebuie corectat. Mai mult, greselile si dificultatile lor ar trebui sa fie acceptate si percepute ca fiind valide. Ei trebuie sa simta ca sunt demni si ca merita iubire si respect tot timpul, nu doar cand reusesc sa faca un lucru bine. Atunci se vor simti liberi sa fie ei insisi.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii copii Nevoi emotionale

Articole recomandate

Citeste si despre