Top 10 cele mai populare nume de copii si semnificatia lor

/ / Modificat: 2012-07-19
Top 10 cele mai populare nume de copii si semnificatia lor

Pentru ca un nume de copil sa devina popular, el trebuie sa fie purtat de cat mai multi copii dintr-o anumita tara sau regiune. Popularitatea numelor este capatata pe baza mai multor criterii, insa cel mai important dintre ele este semnificatia pe care o au. Cei mai multi parinti decid numele copiilor in functie de simbolistica lor, de forta sau mesajul pe care il transmit celorlalti! Iata cele mai populare 10 nume de copii si semnificatia din spatele lor!

Maria

Maria este cel mai popular nume din Romania, dar isi pastreaza faima si influenta si in alte culturi. Este un nume biblic, iubit si indragit, extrem de valoros si puternic in preferintele multor parinti. Majoritatea parintilor apeleaza la acest prenume biblic datorita semnificatiei lui, Maria fiind considerata expresia puritatii. A fost purtat de Sfanta Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos.

Maria se traduce in moduri diferite, in functie de fiecare cultura in parte - in egipteana inseamna iubire sau iubit, in latina - stea de mare, iar in acceptiunea evreiasca, "mare a amaraciunilor".

Elena

Elena este un alt nume foarte popular si indragit de romani. Are etimologie greceasca si provine de la Helen care inseamna lumina, frumoasa, dar si raza de soare. Tot in acceptiunea greceasca, Elena se trage si din cuvintele "helene", traduse prin torta, foc.  

Ioana

Multi parinti multumesc divinitatii pentru minunea de a le darui un copilas si au impresia ca venirea pe lume a bebelusului este un dar de la Dumnezeu. De aceea, aleg sa isi boteze numele cu un nume biblic romanesc extrem de popular, Ioana, care are chiar semnificatia de dar de la Dumnezeu sau in acceptiunea evraica - "Dumnezeu este milos".  

Alexandra

Alexandra este un nume extrem de raspandit in multe culturi, iar tara noastra nu face exceptie. Multi copii din Romania sunt botezati cu acest nume feminin derivat din Alexandru, un nume grecesc care are semnificatia de protector, aparator al barbatilor sau omenirii.  

Sofia

Sofia este un alt nume indragit si preferat de romani. Provine din cultura greceasca, unde se traduce prin intelepciune sau cunoastere si este numele unor figuri emblematice ale istoriei si culturii, in special din epoca bizantina, unde a fost purtat de imparatese importante ale vremii.

Stefan

Stefan este un nume care provine din etimologia greaca si care are semnificatia de "coroana" sau "cununa" cu care erau rasplatiti invingatorii. De asemenea, este si numele unuia dintre cei mai importanti Sfinti din calendarul crestin-ortodox, extrem de iubit de romani si de parinti, care inca mai apeleaza la acest nume pentru a-si boteza baieteii.

Alexandru

Alexandru este unul dintre cele mai alese nume de baietei. Atat varianta feminina, cat si masculina, sunt inca la moda, iar semnificatia numelui conteaza foarte mult in decizia parintilor moderni. Alexandru provine de la grecescul Alexandros, care se traduce prin protector al barbatilor sau al oamenilor.

Andrei

Andrei nu este doar un nume popular in Romania, ci si foarte inspirat si plin de insemnatate. Termenul provine din greaca si simbolizeaza barbatia si curajul, calitati esentiale pentru un baietel care urmeaza sa devina barbat.

Cristian

Numelui Cristian i se atribuie o semnificatie aparte, fiind esential pentru crestinatate. Este de origine romaneasca si simbolizeaza toti adeptii religiei crestine. Mai are si semnificatia de "a unge".

Mihai

Proaspetii parinti pastreaza inca in alegerile lor unul dintre cele mai iubite nume romanesti pentru a-si boteza copiii. Nu este doar un nume biblic, fiind purtat de un Sfant de seama al crestinismului, care era conducatorul ostilor ceresti, dar este si imparatesc, fiind atribuit multiplelor figuri regale ale vremurilor. Mihai se traduce prin "care se aseamana cu Dumnezeu" si ramane un nume popular extrem de influent.

Tie care nume popular iti place cel mai mult? Cand ti-ai botezat copilul, ai ales numele in functie de semnificatia lui? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume populare copii Nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre