Alexandra (Fata) |

Semnificatia numelui

protector, aparator

Numele de fata Alexandra este forma feminina a numelui Alexandru care la randul sau provine de la Aleksandros, nume grecesc care inseamna protector, aparator al barbatilor sau al oamenilor si este compus din cuvintele "alexo" care inseamna a apara, a proteja si "andros" care inseamna barbat, om.

Numele are o mare vechime in onomastica greceasca, Aleksandra apare in "descrierea Eladei" de Pausanis, ca supranume pentru Casandra, fiica lui Priam regele Troiei. Tot in mitologia greaca, Alexandra este porecla miceniana a zeitei Hera, protectoare a casniciei, a caminului si a femeilor maritate, precum si regina zeilor si a oamenilor.

Vechile izvoare grecesti mentioneaza 17 orase care purtau numele acesta, cel mai important fiind orasul Alexandria fondat in 332-331 i.e.n de Alexandru Macedon si care a fost capitala Ptolemeilor si a ramas in istorie prin doua monumene Farul care este unul dintre "cele sapte minuni ale lumii" si Biblioteca, centru cultural si religios al elenismului, renumit prin scolile filozofice demunite "alexandrine".

Pe filiera literara, numele Alexandra apare la noi sub forma Alexandria in 1620 cand este atestata prima copie a operei cosiderata a fi opera cu cea mai larga raspandire si audienta.

Numele a fost purtat de catre mai multe sfinte timpurii si de sotia lui Nikolai II Romanov, ultimul Tar al Rusiei (numele ei de nastere fusese Alix de Hesse, devenit ulterior Alexandra Feodorovna).

Numele Alexandru si Alexandra patrund in onomastica slava  si apoi prin filiera slava si la noi unde dau nastere unor frome noi derivate printre care si Alecu, Aleca, Leca (nume atestat inca din 1235), Lexi, Lixandra, Sandra, Sandi, Sasa, Aloexandrine, Alexandrina, Alexa, Alexia, Alessandra (forma italieneasca a numelui).

Este un nume extrem de raspandit pe teritoriul tarii noastre, facand parte din topul celor mai populare nume de fete si se preteaza la o multime de alinturi: Alex, Alexa, Xandra, Alexuta, Andra etc.

Fetele care poarta acest nume rezonant sunt curajoase si perseverente, calitati care le transforma rapid in persoane de succes. Nimic nu le sta in cale atunci cand vor sa obtina ceva si, chiar daca esueaza, cauta mereu alternative astfel incat sa-si atinga scopurile. Singurul defect al acestora este incapatanarea, care le poate baga intr-o multime de buclucuri.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: