Bona, bunici sau tabere – ce este mai bine pentru dezvoltarea copilului?

/ / Modificat: 2019-07-23
Bona, bunici sau tabere – ce este mai bine pentru dezvoltarea copilului?

Grea alegere... Ar fi sa nu trebuiasca sa alegeti, ca parinti. Sa ii dati copilului vostru sansa sa stea si cu bunicii, si in natura. In privinta bonei, aceasta preia, vrem sau nu, rolul de mama (de fapt rolul matern) in viata copilului. Si pentru ca orice copil preia din informatiile, comportamentele, vocabularul si emotiile mamei (sau ale persoanei care indeplineste acest rol), este foarte important sa aflam sistemul de valori si credintele bonei, care vor fi inregistrate de catre mintea copilului.

Bona, dincolo de recomandari

Dincolo de recomandari sau de educatia bonei, este important in ce crede aceasta, daca este o persoana pozitiva, daca vorbeste cu blandete sau isi pierde repede rabdarea, daca considera lumea un loc prietenos sau unul plin de riscuri, daca are emotii pozitive, daca rade, daca priveste lucrurile si oamenii cu optimism, si asa mai departe.

Este important ce face si ce crede bona, mai important decat ce spune si ce diplome are.

Bunicii aduc lumea de basm in viata copiilor

Acum, ca am clarificat cum e cu bona, sa vedem cum este si cu bunicii: se spune ca un parinte este mai atent cu educatia copilului, cu regulile, cu respectarea unor cerinte, si ca acelasi parinte, atunci cand ajunge bunic, este mai permisiv, mai intelegator, mai aplecat catre a-i face voile copilului decat a impune reguli.

Din acest punct de vedere, bunicii ar fi sa reprezinte lumea de poveste, in care aproape totul este posibil, in care basmele ocupa un loc important, in care timpul nu este atat de limitat ca in viata parintilor.

Toate acestea sunt avantaje ale vacantelor sau zilelor petrecute cu bunicii, in cazul in care bunicii nu au modelul de corporatie, cu timpul strict, cu reguli, cu supraveghere permanenta a copilului si cu invalidare frecventa a ccea ce nu face suficient de bine.

Natura stimuleaza imaginatia 

In privinta taberelor, sau a oricarei variante de timp petrecut in natura, in contact cu aceasta, sunt un sustinator infocat.

Copilul isi dezvolta, in perioada de crestere, intelegerea felului in care functioneaza lumea, isi construieste sistemul de valori, creativitatea, imaginea despre lumea inconjuratoare.

Iar natura ii ofera din plin sitautiile in care sa isi dezvolte, armonios, valorile. In natura poti invata despre plante si copaci, despre pasari, despre cum am avea de protejat si inteles natura.

In natura, limita jocurilor este imaginatia noastra, iar asta dezvolta si imaginatia copiilor.

Avem, in perioada copilariei, nevoie de aer curat, de soare (cu masura), de adieri de vant, de situatii care sa ne stimuleze imaginatia, de alergat si jucat. 

Lasati copiii sa se joace in natura, asa cum au facut-o generatii de copii care au crescut sanatosi echilibrati, si mai ales creativi.

Lasati copiii sa petreaca timp si cu bunicii lor, care le ofera o lume diferita de cea a parintilor, un fel de a se simti sustinuti si mai putin judecati.

Iar daca ati avut norocul sa gasiti o bona pozitiva, care sustine copilul in dezvoltarea lui, care il insoteste cu grija si atentie, bucurati-va ca aceasta ii va transmite copilului vostru armonie si echilibru in viata lui viitoare de adult.

Articole recomandate

Citeste si despre