Ioana (Fata) |

Semnificatia numelui

dar de la Dumnezeu

Ioana este un nume folosit in onomasticile romana si bulgareasca, de origine evreica insa. Compus din "Jahve" (Ilie) in forma sa scurta "Jo" si "hanan" (a avea mila), rezultand "Jahve a avut mila", "Dumnezeu este milos".

Numele este la origine o formula de multumire fata de o divinitate care a facut posibila nasterea unui copil, de aici semnificatia "dar de la Dumnezeu".

Alta interpretare este ca ar putea fi forma savanta a numelui Ion care reproduce, prin intermediul slavonei bisericesti, gr. "Ioannes".

Ioana este un nume extrem de indragit de parintii romani, iar unul dintre motivele popularitatii lui este simbolistica, care in ebraica se traduce prin "binecuvantarea Domnului" sau "gratie".

Nici rezonanta biblica nu lasa parintii indiferenti, fiind un derivat de la masculinul Ioan, purtat de Sfantul cu acelasi nume.

Fetele care poarta acest prenume sunt vesele, sociabile si inclinate spre romantism, avand o fire visatoare. Sunt foarte sensibile din punct de vedere emotional, acesta fiind si cea mai vulnerabila latura a firii lor. Cele care poarta acest prenume mai sunt strigate si sub numele de Oana sau Ana.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: