Pregatirea sanilor pentru nastere

/ / Modificat: 2013-01-23
Pregatirea sanilor pentru nastere

Pregatirea sanilor inainte de nastere este echivalenta cu pregatirea lor pentru momentul alaptarii bebelusului. Formarea mamelonului, igiena corespunzatoare a sanilor, precum si prevenirea sau tratarea eventualelor probleme medicale locale prezinta cea mai eficienta metoda de a te asigura ca initierea alaptatului bebelusului nu va fi o problema si de a reduce riscul aparitiei eventualelor complicatii care pot aparea in timpul acestui proces. Iata ce alte lucruri trebuie sa mai ai in vedere atunci cand iti pregatesti sanii pentru nastere!

Lactatia este un proces natural care descrie secretia laptelui matern prin areolele mamare ale sanilor. Aceasta incepe sa se produca in timpul sarcinii, ceea ce aduce o multime de schimbari la nivelul sanilor. Pe langa faptul ca vor fi mai umflati, mai sensibili si durerosi, sanii trebuie sa fie supusi unor controale amanuntite, astfel incat la momentul nasterii sa fie perfect apti pentru alaptarea corespunzatoare a bebelusului.  

Sfarcuri plate, infundate (ombilicate), mameloane neformate

Pe masura ce te apropii de nastere, este important sa fii foarte atenta la felul in care se prezinta, in mod natural, mameloanele si sfarcurile tale. In cazul in care nu sunt formate deloc, iar sfarcurile sunt plate sau infundate, trebuie sa incepi din timp antrenamentul de stimulare a lor.

Masajul lent, timp de 10 minute pe zi, contribuie la formarea mameloanelor. Cere sfatul medicului sau unei asistente pentru a te invata principalele tehnici de stimulare. Sfarcurile plate sau ombilicate ingreuneaza sau fac imposibila alaptarea copilului.

Este important sa apelezi la asa-numitele cupe de san. Sunt dispozitive din plastic care se fixeaza sub sutien. Rolul lor este de a pune o usoara presiune asupra sfarcului, astfel incat sa il traga in exterior.

Examinare medicala

Este indicat ca pana in 30 de saptamani de sarcina, sa mergi la medic cu scopul de a-ti face un examen atent al sanilor. Controlul este obligatoriu in cazul unui istoric personal de probleme medicale - noduli, cancer etc. -, deoarece trebuie monitorizate cu mare atentie. Insa chiar daca nu existau probleme medicale la nivelul sanilor, medicul tot trebuie sa faca un examen fizic al acestora, pentru a verifica daca a aparut sau nu lactactia, daca exista afectiuni ale pielii - firicele venoase in jurul mamelonului, leziuni sau eventuali noduli.

Igiena mameloanelor si sfarcurilor

Ingrijirea si curatarea mameloanelor si sfarcurilor trebuie sa tina cont de cateva reguli esentiale inainte de nastere. Multe gravide gresesc atunci cand incearca sa isi intareasca sfarcurile prin spalarea cu sapun si frecarea lor cu bureti de dus, astfel incat sa le stimuleze formarea. Pe langa faptul ca exista riscul producerii ranilor, exista si pericolul declansarii contractiilor uterine si, la scurt timp, al nasterii premature.

Pielea din zona mameloanelor este foarte sensibila in timpul sarcinii. Aplicarea oricarui dezinfectant cu alcool sau cu alte substante iritante poate determina declansarea durerilor, usturimilor si leziunilor locale.

Nici sapunul nu este recomandat pentru curatarea mameloanelor, deoarece indeparteaza substanta naturala care are rolul de a le curata si de a le mentine moi. Simpla clatire cu apa este suficienta pentru a asigura igiena corecta a sanilor.  

Iata cateva lucruri pe care e bine sa le faci pentru sanii tai chiar daca nu esti insarcinata!

  • Orienteaza jetul dusului pe sani si tine-l cateva minute. Daca apa este si putin mai rece decat in mod obisnuit e si mai bine.
  • In timpul sarcinii si in perioada de alaptare, dimensiunile sanilor tai sunt crescute cu cateva numere. Pentru ca este posibil sa-ti apara vergeturi, hidrateaza bine pielea cu lotiunea pe care o folosesti si pentru corp.
  • Cu cateva saptamani inainte de nastere, poti incepe sa-ti masezi zilnic sfarcurile fie cu propriul colostru, daca a aparut, fie cu lotiune de corp.

Acest lucru te va ajuta in momentul in care va trebui sa incepi alaptarea si, daca nu ai mameloanele formate pentru supt, acest tip de masaj te poate ajuta.

Tu cum ai avut grija de sanii tai inainte de nastere? Ai avut probleme cu sfarcurile sau mameloanele? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire sani alaptare Lactatie Probleme sfarcuri alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre