Cat de des trebuie sa pompezi pentru a mentine lactatia? Raspunsuri pentru mamele care isi hranesc bebelusii cu biberonul

/ / Modificat: 2023-08-03
Cat de des trebuie sa pompezi pentru a mentine lactatia? Raspunsuri pentru mamele care isi hranesc bebelusii cu biberonul

Nu mai este niciun secret faptul ca laptele matern reprezinta hrana ideala pentru bebelusi, in primele 6 luni de viata. Desi alaptarea este cel mai la indemana mod de a hrani nou-nascutii, unele mame sunt nevoite sau aleg sa pompeze si sa ii ofere bebelusului laptele cu biberonul. In acest caz, pentru a produce suficient lapte si pentru a mentine lactatia, este nevoie ca mamele sa stie cateva lucruri.

Iata cateva intrebari pe care cu siguranta ti le-ai pus daca urmeaza sa hranesti bebelusul cu biberonul, cu laptele, tau si raspunsurile pe care le cauti!

1. La cat timp dupa nastere ar trebui sa incep sa pompez?

Daca esti separata de nou-nascut si el este la terapie intensiva si nu il poti alapta, este important sa stimulezi lactatia cat mai curand dupa nastere. Specialistii recomanda sa incepi sa pompezi la o ora dupa nastere, daca este posibil. Daca nu, cu cat mai repede, cu atat mai bine. In primele zile dupa nastere, se formeaza colostrul, care este important sa ajunga la bebelus, daca se poate.

Daca ai inceput alaptarea, dar vrei sa faci trecerea catre hranirea cu biberonul, dintr-un motiv sau altul, poti incepe sa pompezi la 2-3 saptamani dupa nastere.

2. Cat de des ar trebui sa pompez?

In cazul in care vrei sa pompezi exclusiv si nu mai pui bebelusul la san, sesiunile de pompat ar trebui sa fie la fel de dese ca mesele bebelusului. In primele luni dupa nastere, ar trebui sa pompezi la fiecare 2-3 ore, pana se regleaza lactatia. Daca nu produci suficient lapte, poti face sesiune de power-pomping. Cel mai mult lapte se produce la primele ore ale diminetii, de aceea este important sa pompezi atunci.

Daca vrei sa faci rezerve de lapte, dar bebelusul este alaptat la san in paralel, ar trebui sa pompezi la aproximativ o ora dupa ce copilul a mancat. La inceput vei extrage mai putin lapte, insa cu timpul vei produce mai mult, daca alaptezi si pompezi simultan.

3. Cat lapte ar trebui sa extrag la o sesiune?

Consultantii acreditati in alaptare spun ca, in medie, ar trebui sa extragi cam 100 ml de lapte la o sesiune de pompat. Nu este cazul sa te stresezi daca extragi o cantitate mai mica de lapte. Poti apela la cateva trucuri pentru a creste productia:

  • comprese calde pe sani
  • masaj inainte de a extrage laptele
  • sesiuni de power-pomping
  • uita-te la fotografii sau filmulete cu bebelusul tau, pentru a creste productia de oxitocina si, implicit, de lapte matern
  • alege o pompa potrivita pentru forma si dimensiunea sanilor.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lactatie Pomparea laptelui

Articole recomandate

Citeste si despre