Depresia post-natala

/ / Modificat: 2005-09-07
Depresia post-natala
Intrebare:

- Am nascut acum 6 luni, si am devenit foarte nervoasa, ma cert cu toata lumea. Ma supar de cate ori copilul incepe sa planga. Inainte de nastere eram foarte linistita si acum nu inteleg ce se intampla cu mine. Cum as putea sa trec peste aceasta perioada? Si carui fapt se datoreaza?

Raspuns:




 

Intreaga perioada a sarcinii, procesul nasterii si perioada post natala pentru orice femeie reprezinta momente cruciale din viata sa, momente presarate nu numai de bucuria aducerii pe lume a unui copilas, ci si de plangeri diverse, disconforturi, acuze psihice si stres.

Noul rol pe care vi l-ati asumat, acela de proaspata mamica, este unul foarte solicitant, este un rol ce impune foarte multe responsabilitati, intr-un timp foarte scurt si pe o perioada indelungata, responsabilitati ce va pot obosi peste masura.

Programul solicitant al bebelusului va impune si dvs. acelasi ritm, ritm cu care poate nu erati obisnuita inainte de a naste. Stresul cu care va confruntati, oboseala acumulata timp de 6 luni pot duce la o stare de irascibilitate crescuta, ce a generat asa cum sustineti dvs. diverse altercatii cu unii membrii ai familiei dvs.

Atat corpul, cat si psihicul dvs. au nevoie de o perioada de timp pentru a-si reincarca "bateriile", poate de mai multa odihna si relaxare pentru a reveni la starea de dinainte de nastere. Gasiti astfel o modalitate si acordati-va putin timp si pentru dvs, o pauza in care sa faceti ceea ce va place, ceea ce va oferea maximum de satisfactie inainte de a deveni mamica.

Insusindu-va cateva exercitii de relaxare si practicandu-le zilnic, timp de 10 minute, poate ca veti putea depasi cu mai multa usurinta momentele dificile din aceasta perioada. Relaxarea va poate ajuta sa recuperati orele de somn pierdute pana acum, fiind o sursa suplimentara de energie fizica si psihica. Puteti recurge la exercitii de relaxare singura, acasa, dupa consultarea unor materiale de specialitate sau puteti sa invatati relaxarea alaturi de un specialist.

Totodata va recomand sa impartiti sarcinile zilnice si cu ceilalti membri ai familiei pentru a va bucura de cateva momente de liniste. Ajutorul celorlalti, fie ei rude apropiate sau prieteni, este binevenit in aceasta perioada, indiferent de forma pe care o ia, ajutor la treburile casnice sau sprijin moral.

Perioada de recuperare difera de la persoana la persoana, insa nu va faceti griji daca aceasta nu se intampla imediat sa va reveniti.

Schimabrea de natura psihica presupune o mai lunga perioada de timp. Totusi daca simtiti ca nu puteti trece singura peste aceasta stare de nervozitate va recomand sa apelati la ajutorul unui psiholog. Acest sfat trebuie urmat si daca apar situatii precum neglijenta fata de copil, sentimente contradictorii fata de copil, sentimente de tristete persistente sau incapacitatea de a va implica in sarcinile zilnice.

Mult succes!

Clara Monica Craciun,

psiholog – Clinica Psihosolutions.


www.psihosolutions.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre