Ce inseamna cu adevarat timp de calitate alaturi de copii?

/ / Modificat: 2017-12-18
Ce inseamna cu adevarat timp de calitate alaturi de copii?

Copiii au nevoie de timp petrecut impreuna cu parintii lor. Daca o sa-i intrebi pe ei, niciodata mama sau tata nu stau si nu se joaca suficient cu ei. Cum sa faci sa iti multumesti copilul? De cat timp are cu adevarat un copil nevoie din partea parintilor? Ce poti face atunci cand viata profesionala nu iti permite sa stai mai mult cu micutul tau? Iata doar cateva intrebari la care vei afla raspunsul in cele ce urmeaza.

Una dintre conditiile necesare pentru a petrece timp de calitate alaturi de copil este sa aloci un interval temporal exculsiv pentru relatia dintre tine si micutul tau. Cat de mare este acest interval depinde de voi doi, de programul vostru, dar si de timpul pe care tu, ca parinte, il ai la dispozitie.

Simplul fapt ca ai reusit sa gasesti o perioada potrivita pentru tine si copilul tau nu inseamna ca ai rezolvat problema timpului de calitate petrecut impreuna. Existenta unui "timp special", fie ca este vorba de zece minute sau trei ore, este o conditie necesara, dat nu suficienta pentru a putea spune ca ati petrecut "timp de calitate" impreuna.

Timpul de calitate vine din conectarea cu micutul tau

De unde vine calitatea timpului? Din conectarea dintre parinte si copil. Monica Reu, expert in comunicare non-violenta, a explicat, in cadrul conferintei "Timpul alaturi de copii valoreaza mai mult decat 1000 de cadouri", ca a fi conectat presupune doua lucruri: pe de o parte presupune o stare de prezenta si, pe de alta parte, presupune recunoasterea prezentei celuilalt si a individualitatii lui. Astfel, conectarea inseamna sa traim momentul prezent, "aici si acum", fara sa ne gandim la ceea ce am facut sau la ce avem de facut, ci doar sa ne bucuram de clipa traita alaturi de copil. Apoi, conectarea inseamna si sa il vedem pe celalalt si sa ne bucuram de el, uitand de orice altceva. "Altfel, suntem prezenti unul alaturi de altii doar fizic, dar emotional putem ramane foarte deconectati", atentioneaza Monica Reu.

"Copiii stiu sa se bucure sa fie cu noi", a reamintit si Ioana Chicet-Macoveiciuc, blogger de parenting. Iar noi, ca adulti, avem de invatat de la ei.

Cum te poti conecta la copil?

Conectarea este mai degraba despre "a fi", nu despre "a face". Ca parinti ne putem conecta la copii, prin atingeri si mangaieri sau prin imbratisari. O alta sursa de conectare este prin gesturi pe care le facem pentru cei mici. Potrivit Monicai Reu, copiii nu sunt lenesi si nu vor sa ne transforme in sclavii lor atunci cand ne solicita sa facem ceva pentru ei.

monica-reu-timp-frumos-impreuna

Atunci cand copilul iti cere, de exemplu, sa ii aduci o cana cu apa (desi el o poate face singur foarte bine), este forma prin care el te invita sa te conectezi cu el. O alta forma de a fi in contact cu micutul tau este sa ii povestesti cum a fost pentru tine ca el sa apara in viata ta, sa ii povestesti primele voastre luni impreuna.

Ce rol au cadourile in conectare?

O alta sursa de conectare pot fi si cadourile. Ioana Chicet-Macoveiciuc a fost de parere ca ar trebui sa le oferim copiilor drept cadou obiecte care sa ii stimuleze sa fie pro-activi. De asemenea, ar trebui sa tinem cont ca darurile sa contina ceva de purtat, ceva de citit, ceva ce isi doreste copilul si ceva ce are nevoie.

ioana-chicet-macoveiciuc-timp-frumos-impreuna

In cadrul conferintei, Monica Reu a evidentiat ca suntem tentati sa inlocuim lipsa de timp cu obiecte fizice: "Noi am creat cumva asteptarea asta, dupa o lipsa in viata copilului, venim cu un cadou". Ar fi de preferat ca atunci cand vrem sa le oferim ceva micutilor nostri, in loc de obiecte, sa le oferim experiente. "Conectare nu inseamna lucruri marete. Este un lucru care te energizeaza, te hraneste, iti da bucurie, nu iti ia", a mai aratat Monica Reu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evenimente 2017 Timp calitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre