Chiar daca prefera sa fie singur este important sa petreci timp cu adolescentul tau. Are nevoie de tine

/ / Modificat: 2023-01-04
Chiar daca prefera sa fie singur este important sa petreci timp cu adolescentul tau. Are nevoie de tine

Adolescenta este o perioada cu multe provocari. Atat noi, parintii, dar mai ales copiii, trebuie sa faca fata unor provocari unice, usor de dezvoltat.

Insa, in ciuda tuturor provocarilor adolescentei, si a nevoii de singuratate si intimitate, copilul tau are nevoie de timp cu tine. De timp in care sa nu vorbiti despre scoala sau despre facultate ci in care sa se simta in siguranta, in care sa va conectati si sa petreceti timp de calitate impreuna.

Timp singur pentru a va conecta

Desi este important sa petrecem timp in familie, este necesar sa lasam un spatiu propriu pentru fiecare dintre copiii nostri, mai ales in timpul adolescentei. Acesta este momentul in care "copiii" nostri (nu atat de tineri), care pana de curand erau atat de atasati de noi, trec prin multe schimbari si incearca sa isi gaseasca propria identitate.

Din acest motiv, copiii nostri nu mai sunt adesea atasati de noi, fizic si emotional. Este posibil chiar sa se fereasca de contactul fizic si sa nu mai doreasca imbratisarile si pupicii pe care-I doreau cand erau mai mici.

Si nu este vorba ca au incetat sa ne iubeasca, ci mai degraba ca sunt intr-o cautare interna pentru a afla cine sunt, care sunt gusturile si interesele lor ca indivizi in afara mamei si a tatalui. Pe scurt, acestia isi cauta independenta.

Dar, desi este un pic mai dificil, este important sa gasesti timpul si modul de a petrece timp cu adolescentul tau. Este, de asemenea, un mod frumos de a-i reaminti ca esti si vei fi mereu alaturi de el.

Stima de sine si atasamentul

In acest vartej de schimbari care se dovedesc adesea a fi extrem de coplesitoare, este important sa putem avea un spatiu sigur si o legatura puternica cu persoanele pe care le iubim, deoarece acest lucru poate face diferenta intre adolescenti care au o stima de sine sanatoasa si cei care nu au acest lucru. Aminteste-ti ca atasamentul continua sa se formeze si in adolescenta (chiar daca si-a dobandit deja cele mai puternice baze in copilaria timpurie); dar pentru a se forma, sunt necesare spatii si momente de conectare cu micutul tau.

Atasamentul continua sa se formeze si in adolescenta, chiar daca si-a dobandit deja cele mai solide baze in copilaria timpurie. Pe de alta parte, este normal si de asteptat ca adolescentii sa aiba tendinta de a se retrage si de a incepe sa petreaca mai putin timp cu familia. Acest lucru nu se datoreaza unui simplu capriciu, ci numeroaselor schimbari pe care le experimenteaza, si in fata carora, de multe ori, nu stiu cum sa actioneze.

Si ce este mai bine decat sa petreci timp cu adolescentul tau, un timp exclusiv si valoros, in care puteti face diverse lucruri impreuna. Poate fi o plimbare, un sport, o vacanta, sau chiar vizionarea unui film, a unui documentar sau o alta activitate care va place amandurora.

Petrece timp doar cu el

Desi timpul petrecut impreuna cu toti copiii, este foarte important sa petreci si timp doar cu unul dintre acestia, pe rand.

Acest timp pe care il dedici adolescentului tau, fara ceilalti frati si surori, daca ii are, sau fara tata si alte rude, este important, pentru a va permite sa va intariti legatura.

In plus, timpul petrecut singur cu copilul iti ofera ocazia de a cunoaste propria versiune a voastra in raport cu celalalt, adica "cum sunt eu singur cu copilul meu" si "cum este copilul meu singur cu mine".

Nu uita ca fiecare copil este diferit si are propriile preocupari, nevoi si gusturi. Daca reusim sa le detectam si sa ne adaptam la ele, vom fi mai aproape de cultivarea unei relatii profunde cu fiecare dintre copiii nostri.

Acest lucru are numeroase beneficii, cum ar fi:

  • Imbunatatirea relatiei dintre voi
  • Intarirea legaturilor
  • Promovarea increderii in sine
  • Imbunatatirea stimei de sine.
  • Cresterea increderii pe care copiii o au in tine

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescenta copii Timp calitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre