In categoria vitaminelor liposolubile intra vitamina A, vitamina D, vitamina E si vitamina K.

Vitamina A creste rezistenta organismului la infectii, ajuta ochiul sa se adapteaze la intuneric, sporeste continutul colesterolului in sange, ajuta la normalizarea cresterii si reproducerii, participa la sitenza hormonilor sexuali si steroizi. Carentele de vitamina A favorizeaza aparitia hemeralopiei (scaderea capacitatii de adaptare a ochiului la intuneric), xeroftlamiei (uscarea corneei), scade rezistenta organismului la infectii in special la nivelul aparatului respiratoir si al tractului digestiv. Pe de alta parte, surplusul de vitamina A scade pofta de mancare si determina hiperstezia pielii (sensibilitate exagerata a pielii).

Vitamina E ajuta foarte mult procesul de reproducere, dezvoltarea embronara, buna functionalitate a tesuturilor nervoase si musculare. Carenta de vitamina E poate provoca tulburari de reproducere, malformatii congenitale, avort sponatn, tulburari nervoase si musculare.

Vitamina D ajuta la absorbtia si fizarea calciului si fosforului, creste rezistenta organismului la infectii, ajuta la reglarea functiilor glandei tiroide, hipofizei si pancreasului. Carentele de vitamina D favorizeaza aparitia rahitismului la copiii iar la adulti a osteoporozei. Administrarea in cantitati prea mari a vitaminei D poate duce la hipervitaminoza (depunerea pe organele interne a sarurilor din calciu), arteroslceroza si stari de voma.

Vitamina K ajuta procesul de coagulare al sangelui, la micsorarea permeabilitatii capilarelor si la regenerarea tesuturilor. Carentele de vitamina K duc la hemoragii musculare si cerebrale care apar in general dupa perioadele indelungate de administrare a antibioticelor care distrug flora intestinala.