Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Floricica Senior Diandrea's Avatar
  Membru inregistrat la
  21.05.2009
  Localitate
  Satu Mare
  Postari in forum
  2.564

  Recensamant 2011

  Recensamantul populatiei si al locuintelor a inceput joi si se va incheia la sfarsitul lunii octombrie. In acest interval, la usa fiecarei gospodarii va bate un recenzor care va solicita date atat despre cei care stau acolo, cat si despre locuinta. Vezi ce intrebari iti va pune recenzorul, cum sa te feresti de falsii recenzori si ce amenzi risti daca refuzi sa participi la recensamant.

  Incepe recensamantul 2011! Peste 100.000 de recenzori vor bate, de joi, la usile romanilor. Este cel mai complex recensamant realizat dupa 1989 si primul dupa intrarea in Uniunea Europeana, cu un buget de peste 45 de milioane de euro.

  Recensamantul populatiei si al locuintelor se va desfasura in perioada 20 - 31 octombrie, iar primele date vor fi facute publice cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2012.

  Chestionarele care vor trebui completate contin informatii importante despre fiecare persoana in parte, despre locul ei de munca, veniturile obtinute sau proprietatile sale. Pentru prima data romanilor le va fi cerut si Codul NumeriC Personal (CNP). Autoritatile sustin ca datele pe care le veti furniza recenzorului sunt strict confidentiale si vor fi folosite numai in scopuri statistice.

  Recensamant. Cum a evoluat populatia Romaniei in ultimii 150 de ani

  Pe langa CNP sa nu va surprinda intrebarea daca aveti baie in casa, daca aveti dificultati de concentrare sau de memorare si cine este capul gospodariei.

  Se vor inregistra toti cetatenii romani cu domiciliul in tara (indiferent daca la momentul recensamantului se afla in tara sau in strainatate), persoanele de cetatenie straina sau fara cetatenie care au domiciliul (resedinta permanenta) in Romania sau o resedinta temporara (indiferent de motivul stabilirii: refugiati, solicitanti de azil, solicitanti de cetatenie romana, straini sositi pentru afaceri sau in interes personal).

  Nu se vor inregistra persoanele de cetatenie straina din cadrul reprezentantelor diplomatice si consulare sau al reprezentantelor organizatiilor internationale si membrii familiilor lor, personalul fortelor armate straine, personalul flotei comerciale navale si aeriene, precum si corespondentii de presa care la momentul de referinta al recensamantului se afla pe teritoriul tarii.

  La recensamant se vor inregistra, de asemenea, toate cladirile de locuit, cladirile cu alta destinatie in care se afla locuinte, cladirile cu unitati de locuit in comun (internate scolare, camine pentru studenti, dormitoare pentru muncitori, camine de nefamilisti, case de copii, camine pentru batrani, hoteluri, spitale, sanatorii, cabane turistice etc.) si locuintele din cadrul acestora.

  Nu se vor inregistra cladirile cu alta destinatie (administrative, industriale, comerciale, agrozootehnice, social-culturale, spatii de depozitare), daca in incinta acestora nu se afla locuinte sau unitati de locuit in comun. Nu se vor inregistra, de asemenea, cazarmile, inchisorile sau alte cladiri aflate in incintele pazite ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Ministerului de Justitie si Serviciului Roman de Informatii. Vor fi exceptate de la inregistrare si acele cladiri situate pe teritoriul Romaniei, detinute cu titlu de proprietate de alte state, administrate de reprezentantele diplomatice si consulare ale tarilor respective sau de reprezentantele organizatiilor internationale, daca in cadrul lor nu au domiciliul cetateni romani.

  Ce se intampla daca nu esti acasa sau esti plecat temporar din tara

  Recensamantul se va axa pe inregistrarea cetatenilor romani cu domiciliul in tara indiferent daca se afla in Romania sau sunt plecati in strainatate.

  Persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuarii recensamantului populatiei si locuintelor vor fi inregistrate de catre recenzori pe baza informatiilor primite inclusiv de la vecini, preot sau primarie, conform unei hotarari de guvern care reglementeaza modul de organizare a recensamantului.

  Fereste-te de falsii recenzori

  Recensamant care incepe joi ar putea fi un bun moment si pentru hoti. Pentru a evita eventuale incidente neplacute trebuie sa stiti ca recenzorul va avea la el o mapa albastra cu insemnele Recensamantului populatiei si al locuintelor 2011, obligatoriu la reverul hainei va avea o legitimatie si va avea cu el si cartea de identitate pentru ca fiecare cetatean are dreptul de a-i cere recenzorului sa se legitimeze.

  Ce amenzi riscati

  Toti cetatenii romani sunt obligati sa furnizeze informatiile solicitate. Cetatenii care refuza sa raspunda pot fi amendati cu pana la 5.000 lei.

  Potrivit legii, constituie contraventii urmatoarele fapte:
  a) impiedicarea persoanelor implicate in actiunea de recensamant pentru efectuarea inregistrarilor si controlului datelor ce fac obiectul recensamantului in conformitate cu prevederile prezentei hotarari sau a desfasurarii, in orice mod, a lucrarilor recensamantului;
  b) refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete;
  c) nerespectarea dispozitiilor legale si a instructiunilor privind modul de inregistrare si prelucrare a populatiei si de pastrare a caracterului confidential al datelor personale declarate de cetateni;
  d) nerespectarea de catre personalul prevazut la art. 9 alin. (1) a caracterului confidential al datelor; e) utilizarea de catre personalul de recensamant a datelor obtinute in alte scopuri decat cele statistice.

  Contraventiile prevazute la literele a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, iar contraventiile prevazute la literele c), d) si e) se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.

  Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite de prefect, primar, precum si de alte persoane anume imputernicite in acest scop de catre Comisia centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor.

 2. #2
  Floricica Senior Diandrea's Avatar
  Membru inregistrat la
  21.05.2009
  Localitate
  Satu Mare
  Postari in forum
  2.564
  Articolul de mai sus e preluat de pe Ralitatea TV.....Din pacate.....eu am foarte multe semne de intrebare:, nemultumiri si chiar indoieli in ce priveste organizarea acestui referendul.
  Una dintre nemultumiri ar fi aceea ca se solicita CNP-ul....ceea ce mi se pare total aiurea tinand cont de cate escocherii se fac si s-au facut...persoane care s-au trezit cu credite pe cap, amenzi...etc...
  Alta problema ar fi aceea ca in cazul in care nu esti la domiciliu, vecinul poate sa furnizeze datele tale recenzorului.Stau si ma minunez de unde atata "inteligenta" din partea organizatorului.....Pai stie vecinul ce am eu, ce nu am ....ce religie sunt, daca nu m-am convertit sau nu la alta religie.....? Asta sa nu mai zic de faptul ca exista tot felul de vecini......unii se cunosc intre ei, altii mai putin....pe ce criteriu va fi ales vecinul care completeaza chestionarele....mmmmm, nu pot sa -mi imaginez....
  Pe langa toate astea.....desi s-a facut o mediatizare a acestui referendum...ma intreb de ce nu s-a facut si o organizare pe masura....adica....in data de strada X, Y, Z...numele recenzorului Mihai Popescu (scuze daca exista un asemenea recenzor), contact....Asa ca omul de rand sa isi faca un program pentru cand va veni recenzorul si sa se fereasca de rau voitorii care vor profita din plin de acest lucru.


  Deocamdata ma opresc aici.....stau in dubii...sa-mi divulg CNP-ul...sau o sa primesc amenda? Ce ziceti ,fetelor? Ce parere aveti?

 3. #3
  Moderator Floricica Avansata NicoleD's Avatar
  Membru inregistrat la
  15.05.2011
  Postari in forum
  1.467
  Andre, nu stiam prea multe despre ce presupune recensamantul asta, dar ceea ce-ai semnalat tu ma pune si pe mine pe ganduri.

 4. #4
  Floricica Senior rally's Avatar
  Membru inregistrat la
  27.07.2009
  Postari in forum
  2.733
  Eu tocmai am fost vizitata de recenzor, dar nu mi s-a parut asa mare ”lupul” cum am auzit si eu pe la tv...doar faptul ca nu s-a stabilit o ora in prealabil (dar banuiesc ca am cere prea mult) m-a deranjat un pic , m-a prins cand ma pregateam sa plec la scoala dupa cel mare.
  In fine, n-a durat mai mult de 5 min. pt. toti 4, intrebarile sunt aparent banale, dar importante cu siguranta pt. studiile ce se vor face ulterior.
  CNP-ul....pai ala mi se cere si cand fac o comanda pe net pe unele siteuri, cand completez o reteta la farmacie etc si cu siguranta ”statul” il are deja in baza de date...deci nu pot sa zic daca e ceva in neregula aici.
  Cu vecinii...stau usa-n usa cu niste persoane care-s mai mult plecate, dar nu m-a intrebat nimic despre ei, ci doar cand i-ar putea gasi acasa si le-a pus un fluturas in usa. Ar fi fost culmea sa raspund eu pt. ei si as fi refuzat sa fac asta, desigur.

 5. #5
  Floricica Senior Diandrea's Avatar
  Membru inregistrat la
  21.05.2009
  Localitate
  Satu Mare
  Postari in forum
  2.564
  Sa stiti ca faza cu CNP-ul ma cam pune pe ganduri.E adevarat ca il folosim platind la banca, cazandu-ne la un hotel, folosind shpingul on-line...dar nu cred ca e relevant in cadrul unui recensamant acest lucru....Recensamantul este o statistica, asa il vad eu...se vor trage concluzii de genul ....din 100 de oameni 78% sunt ortodocsi ( e un exemplu banal, asta mi-a venit in minte).Cu siguranta nu se va face o statistica : 30 de oameni au la sfarsitul CNP-ului cifra 6...deci daca e irelevant de ce sa il mai dam? Nu stiu, zic si eu.....
  Am inteles ca recenzorii au semnat o polita de confidentialitate privint caracterul informatiei culese de pe teren.....dar e un risc inutil asumat de organizatori....atata timp cat nu se vor face statistici referitoare la CNP.  In legatura cu interogatul vecinilor.....poate nu cazurile noastre...dar e o scapare a legii....totusi....10 vecini care nu cunosc situatia exacta si raspund in locul persoanelor absente...iata cum se va denatura situatia reala....


  Iar legat de recenzori....n-am nimic cu ei, Doamne Fereste, sunt semenii nostri, sunt angajati de stat sa faca o munca....nici nu ma gandesc ca ar fi bau-bau.....sunt sigura ca fiecare va incerca sa-si faca treaba cat mai bine....eu ma refer la sistemul asta de recensamant...el are lacune...cei care au gandit si apoi au pus in aplicatie aceasta HG.


  Astept si eu vizita recenzorului....am de gand sa fiu cooperanta, sa ajut omul....chiar nu vreau sa fac probleme, iar daca am neclarificari nu am sa i le cer lui, asta sigur....el e doar un mic pion in aceasta mare afacere de zeci de miliarde de euro....
  Modificata de Diandrea; 21.10.2011 la 17:49:19.

 6. #6
  Floricica Senior Diandrea's Avatar
  Membru inregistrat la
  21.05.2009
  Localitate
  Satu Mare
  Postari in forum
  2.564
  Citat Postat de rally Vezi mesajul
  Cu vecinii...stau usa-n usa cu niste persoane care-s mai mult plecate, dar nu m-a intrebat nimic despre ei, ci doar cand i-ar putea gasi acasa si le-a pus un fluturas in usa. Ar fi fost culmea sa raspund eu pt. ei si as fi refuzat sa fac asta, desigur.
  Asa as proceda si eu...dar oare nana Floare sau bade Ion din zona X se va retrage oare elegant din discutie....Sau va da informatii "concludente"? Nu pot sa nu zambesc gandindu-ma la o situatie ipotetica...de acest gen.. Im vin acum in minte batranii care au ramas in satele din zona Oasului (in judetul Satu Mare), tinerii fiind plecati toti pe-afara la lucu....Totusi sper ca se vor consemna aceste aspecte...in locul lui Ionel a raspuns bunicul lui, Ionel e plecat in Austria....iar datele sa fie analizate corespunzator...

 7. #7
  Floricica Avansata hande's Avatar
  Membru inregistrat la
  22.03.2010
  Postari in forum
  1.594
  INS despre baza legala pentru prelucrarea CNP-ului la Recensamant

  Institutul a subliniat ca exista baza legala pentru colectarea CNP-ului in procesul de recenzare "prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din Romania in anul 2011.

  Art.2. - (1) "Persoanele [ ....] sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant.

  (2) Nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati."

  Articolul 12 din OUG 34/2011 precizeaza:

  "In vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respectarea prevederilor Legii nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare".

  Colectarea CNP-ului este motivata printre altele de faptul ca reprezinta o "masura de asigurare a exhaustivitatii datelor inregistrate si de verificare a calitatii datelor, astfel incat sa se evite omisiunile sau dubla inregistrare, precum si un mod mai usor de prelucrare a datelor

 8. #8
  Floricica Senior Diandrea's Avatar
  Membru inregistrat la
  21.05.2009
  Localitate
  Satu Mare
  Postari in forum
  2.564
  Deci, nu mai trebuie sa ne spunem CNP-ul....:))....

 9. #9
  Floricica Senior Diandrea's Avatar
  Membru inregistrat la
  21.05.2009
  Localitate
  Satu Mare
  Postari in forum
  2.564
  După ce s-au contrazis în declarații în ultimele zile, iată că oficialii de la Institutul Național de Statistică (INS) s-au hotărât - e obligatoriu să comunici recenzorului CNP-ul. În caz contrar, amenda se ridică la valoarea de 4.500 de lei.
  "Nu încape în discuție - toți cetățenii României trebuie să furnizeze recenzorilor codul numeric. La început s-a creat confuzie pentru că nimeni nu întreba despre obligativitate, ci despre amenzi. Este drept că există situații când nu se vor da amenzi pentru asta, dar ele vor fi excepții în care oamenii nu au cartea de identitate asupra lor și nu știu codul pe de rost. De la aceste excepții însă, unii au înțeles greșit și au spus că nu e obligatoriu. E total eronat! Trebuie să dăm toți CNP-ul, după cum spune legea recensământului”, ne-a explicat Vladimir Alexandrescu, reprezentant INS.
  De asemenea, cei care deja au apucat să completeze chestionarele, dar au omis să dea CNP-ul, trebuie să ia de urgență legătura cu recenzorul și să completeze și această rubrică, mai spune oficialul de la Statistică.


  Mai mult: Persoanele care au completat chestionarele fără codul numeric personal trebuie să scrie și în această rubrică - Știri interne | Libertatea.ro
  Spuneti si voi....nu traim in Tara lui Papura Voda?

 10. #10
  Floricica Senior ruxidadi's Avatar
  Membru inregistrat la
  03.12.2008
  Localitate
  Brasov
  Postari in forum
  4.586
  Eu nu inteleg de ce se face atata tam-tam cu CNP-ul.

  Codul numeric personal apare pe cartea de identitate, pe certificatele de stare civila si noi lasam copii dupa aceste acte (dupa una sau dupa toate, nu are importanta) in diverse locuri: la inscrierea la diverse scoli, la inscrierea copilului la gradinita, la incheierea unei asigurari, la notar, la incheierea de contracte pentru furnizarea de servicii, in multe, nenumarate locuri. Chiar ieri discutam cu cineva despre asta si mi-a adus aminte ca CNP-ul se completeaza chiar si pe bonurile de masa, pe care mai apoi le lasam in diverse magazine, fara sa ne mai facem atatea probleme pe mana cui ajunge CNP-ul nostru...

  Si atunci care este problema ca trebuie sa completam CNP-ul pe formularele recenzorului?

  M-am apucat sa citesc si eu despre asta si am vazut ca opozitia a facut mare caz din asta si chiar m-am gandit in prima clipa: de unde pana unde atata interes pentru protejarea persoanelor? Ca la sfarsitul articolului uimirea sa-mi fie risipita: acuzau PDL ca prin obligarea declararii CNP-ului se incearca crearea undei baze de date in vederea fraudarii alegerilor! Ca sa nu credeti ca moare cineva de grija noastra, ci tot de grija ciolanului numit putere

  Mie toata povestea asta imi suna a "tara arde si baba de piaptana". Sincer! Eu cred ca toate partidele au baze de date suficiente despre noi, iar puterea are acces la datele personale prin primarii. Dar asa se intampla la noi, in loc sa se organizeze si sa se sustina o astfel de campanie, care de altfel era necesara dupa atatia ani, in loc sa conlucreze la crearea unui formular care sa adune informatii reale, puterea si opozitia se cearta pe nimicuri, iar banii contribuabililor sunt cheltuiti aiurea. Pentru ca formularul este prost intocmit, dar Vom discuta si despre asta.

  Oricum, una peste alta, s-a creat o mare incurcatura care va costa timp si bani. Acum cei care nu si-au divulgat CNP-ul, trebuie sa fie vizitati din nou de catre recenzor si sa completeze toate datele, pentru a evita sa fie amendati.

 11. #11
  Moderator Floricica Avansata NicoleD's Avatar
  Membru inregistrat la
  15.05.2011
  Postari in forum
  1.467
  Ruxi, ai dreptate in legatura cu CNP-ul. Insa, eu cred ca trebuia initiata o campanie de informare inainte de inceperea recensamantului si o mai buna organizarea a acestuia.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari