Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Moderator Floricica Avansata ana_micu83's Avatar
  Membru inregistrat la
  22.10.2008
  Localitate
  Sibiu
  Postari in forum
  2.189

  Lasati mamele sa se interneze in spital alaturi de copiii lor (Sibiu)

  Scrisoare deschisa catre Conducerea Spialului de Pediatrie din Sibiu,

  Suntem un grup de mame din Sibiu, unite din dorinta de a împartasi din experienta de mama, dar si pentru a ajuta la buna dezvoltare a copiilor nostri în comunitatea sibiana. Problema cu care s-au confruntat multe mame si ale caror marturisiri sunt cu adevarat cutremuratoare, este legata de interzicerea internarii mamelor alaturi de copii.
  « Copiii ce erau internati fara mame erau lasati sa plânga pâna oboseau si adormeau sarmanii, le punea sticla spijinita pe pernuta si daca cumva se miscau si cadea sticla, era ghinionul lor, trebuiau sa astepte urmatoarea masa ». (L.A. – mamica ce cu greu a obtinut o rezerva si a povestit despre copiii internati fara mame)
  « De doua ori a fost internat pâna acum copilul meu si de doua ori a stat singur, prima data am fost lasata sa îl vad, într-una din zile, la geam si el a plâns de mi-a sfâsiat inima. Am fost deprimata, vulnerabila si seara era cel mai rau, fiind bântuita de întrebari precum ce face, daca este bine îngrijit, daca este acoperit noaptea când se dezveleste, daca i-a fost adusa apa când i-a fost sete si mâncare, daca a fost schimbat la timp, daca i-a tinut cineva companie macar pentru câteva clipe si mai ales, ce a înteles el ca s-a întâmplat atunci, faptul ca nu a vazut pe nimeni cunoscut, asta m-a demoralizat cel mai tare. Nu vreau sa-mi mai amintesc episodul acesta, dar ori de cate ori raceste sau îl vad ca se îmbolnaveste, stau cu teama sa nu fie nevoie de internare ». (A.A. – mamica ce n-a putut fi alaturi de copilul ei)

  Despre cum percepe un copil lipsa mamei, atunci cand are cea mai mare nevoie de ea si ce înseamna pentru un copil mic o astfel de experienta în spital, ne-a explicat Oana Vasiu, psiholog clinician: “Pentru un bebelus, mama reprezinta legatura cu lumea, ea este motivul pentru care el traieste, prezenta ei oferindu-i iubire, siguranta, calm, iar aceasta relatie îi da posibilitatea de a se dezvolta fizic, intelectual si emotional. Astfel, atunci când ea dispare, bebelusii se simt abandonati într-o lume fara sens si fara iubire. Sentimentele de abandon astfel formate pot duce la aparitia anxietatii de separare. Anxietatea de separare apare atunci când un bebelus sau un copil mic este despartit de mama sa pentru o perioada mai lunga de timp, de la câteva zile si pâna la câteva saptamâni. Printre manifestarile anxietatii de separare, de diverse intensitati, sunt: plânsul frecvent, apatia, dezinteresul pentru joaca, teama, retragerea si/sau agresivitatea manifestate în relationare, tulburari de somn, tulburari alimentare, tulburari digestive, alte somatizari cardiace sau respiratorii etc. Mediul spitalicesc în care nu este permisa prezenta mamei alaturi de bebelusul sau copilul internat, mai ales într-o perioada dificila din viata micutilor cum este cea de boala, în care se adauga si o suma de interventii invazive pentru micutii pacienti (injectii, perfuzii, medicamente administrate fortat), în care nimic din jurul lor nu este familiar, cald, calm, iubitor sau securizant, devine mediul propice pentru formarea sentimentelor de abandon, a anxietatii de separare sau chiar a unor traume emotionale de durata ce pot cauza involutii în dezvoltarea psihica si emotionala a micutilor si o deteriorare a calitatii vietii. “

  Conform articolului 33 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, “Copilul nu poate fi separat de parintii sai sau de unul dintre ei, împotriva vointei acestora, cu exceptia cazurilor expres si limitativ prevazute de lege, sub rezerva revizuirii judiciare si numai daca acest lucru este impus de interesul superior al copilului.” Plecând de la acest articol, dorim sa va supunem atentiei faptul ca din cercetarile noastre, în niciun spital de pediatrie din România nu le este interzis mamelor sa se interneze cu micutii lor.
  Deasemenea, articolul 90 din legea sus-mentionata prevede ca “Sunt interzise aplicarea pedepselor fizice sub orice forma, precum si privarea copilului de drepturile sale de natura sa puna în pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, atât în familie cât si în orice institutie care asigura protectia, îngrijirea si educarea copiilor.” Cum bebelusii si copii mici nu pot colabora cu personalul medical si cum în spital multe din tratamentele folosite sunt injectabile, perfuzabile, ajutorul pe care îl poate oferi mama este unul extrem de important. Cu atât mai mult cu cât marea problema a spitalelor din Romania este lipsa personalului medical – asistente, infirmiere, problema pe care o are si Spitalul de Pediatrie din Sibiu: “Chiar daca spitalul functioneaza bine, lipsa personalului medical este cea mai grava dintre probleme. Sunt medici care sa asigure actul medical, însa atunci când vine vorba despre asistente si infirmiere, situatia este grava. Pe lânga blocarea posturilor, în clipa în care un loc se scoate la concurs se ocupa cu mare greu, dupa doua-trei încercari. Dupa incidentul de la Giulesti, asistentele se tem sa mai lucreze în sistem sau prefera mediul privat ori strainatatea unde salariile sunt mari.” (Alexandru Mihut, manager Spitalul de Pediatrie Sibiu, Tribuna, 19 ianuarie, 2012)

  Noi am demarat la sfârsitul anului o petitie, care circula pe internet si este semnata de peste 700 de mamici,
  Petitie: "Lasati mamele sa se interneze in spital alaturi de copiii lor!"- PetitieOnline.ro
  si vom face cunoscuta aceasta problema pe toate canalele media, pentru ca nu sustinem aceasta regula a Spitalului de Pediatrie din Sibiu.

  O alta problema ridicata de mamici a fost taxa de spitalizare, discriminatorie pentru copiii ale caror mamici nu au o stare financiara buna, în conditiile în care, conform legii protectiei copilului “(1) Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare pentru asigurarea realizarii efective a acestui drept.
  (2) Accesul copilului la servicii medicale si de recuperare, precum si la medicatia adecvata starii sale în caz de boala este garantat de catre stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si de la bugetul de stat.” Din discutiile nostre cu mamicile din alte orase, la celelalte spitale nu se percepe nicio taxa.

  Ne bucuram sa stim ca Spitalul de Pediatrie din Sibiu are dotari performante si o echipa de medici extraordinari, dar laptele si dragostea de mama nu se înlocuiesc si împeuna putem sa evitam ca experienta din spital sa devina o trauma atât pentru mama, cât mai ales pentru copil.
  În încheiere dorim sa salutam initiativa Maternitatii din Sibiu de a asigura mamei posibilitatea de a sta înca din primele clipe alaturi de copilul ei, intrând în programul “Spital prieten cu copilul” si am dori ca acest demers sa fie continuat si în Spitalul de Pediatrie pentru a sustine dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a copilului.
  Anul trecut, noi, mamicile din Sibiu am donat hainute si jucarii pentru Spitalul de Pediatrie si dorim sa sprijinim în continuare, dar vrem ca niciunui copil internat în Spitalul de Pediatrie Sibiu, sa nu-i mai fie încalcate drepturile fundamentale, prin separarea traumatizanta de mama!

  Atasam acestei scrisori petitia cu semnaturile si comentariile mamelor din Sibiu, dar si din tara, comentarii ce privesc atât internarea copiilor fara mame, taxa discriminatorie, cât si atitudinea rece a personalului din spital, tratarea mamelor cu indiferenta si lipsa de informatie în legatura cu tratamentul indicat copiilor.

  Cu deosebita consideratie,

  Mamele din Sibiu

 2. #2
  Moderator Floricica Avansata ana_micu83's Avatar
  Membru inregistrat la
  22.10.2008
  Localitate
  Sibiu
  Postari in forum
  2.189
  Dragi mamici,

  In Spialului de Pediatrie din Sibiu , in foarte multe cazuri internarea mamei cu copilul nu este permisa...si, daca ai norocul sa primesti un loc in spital trebuie sa platesti pentru el...iar sumele variaza in functie de rezerva, nr de paturi etc.

  Pentru ca suntem o comunitate de mamici unita, am demarat o petitie online pentru a schimba acest sistem .


  Avem nevoie de sustinerea voastra pentru semnarea petitiei Petitie: "Lasati mamele sa se interneze in spital alaturi de copiii lor!"- PetitieOnline.ro si am vrea sa ne spuneti cum se procedeaza in orasele voastre.

  Va multumim!

 3. #3
  Floricica Debutanta llorikiss's Avatar
  Membru inregistrat la
  11.08.2011
  Postari in forum
  693
  Si noi suntem alaturi de voi :) . La noi in caz de internare mamica plateste fiecare zi de spitalizare iar la final cand se face externarea se achita , desi sumele sunt destul de piperate. Si eu cand am fost internata cu fetita mea , ea era bebelus si trebuia sa stau cu ea , erau copii in salonul meu care erau singuri , plangeau , nu erau bine ingrijiti , offf saracii...cand dormea pitica mea aveam grija de acei copilasi , aveau nevoie de o mangaiere ...
  Modificata de llorikiss; 30.01.2012 la 18:19:31.

 4. #4
  Floricica Senior raluca28's Avatar
  Membru inregistrat la
  12.11.2009
  Postari in forum
  2.806
  Nu imi vine sa cred!!! Cum sa desparti un copil mic de mama?? E asa de absurd ce citesc, in unele spitale nu ti-l interneaza daca e mic, fara insotitor. E culmea!

 5. #5
  Administrator Floricica Debutanta administrator's Avatar
  Membru inregistrat la
  19.04.2005
  Postari in forum
  1.037
  Ana Maria, noi sustinem campania si petitia mamelor din Sibiu. Am postat si pe Facebook si am distribuit catre toti prietenii nostri scrisoarea voastra si petitia.

  Doamne ajuta!

 6. #6
  Floricica Debutanta bubu24's Avatar
  Membru inregistrat la
  25.05.2009
  Postari in forum
  604
  nu pot sa cred ca in vremurile pe care le traim mamelor le este intrezis sa stea langa puii lor atunci cand au mare nevoie de ele...este strigator la cer.....
  Modificata de bubu24; 30.01.2012 la 18:35:20.

 7. #7
  Floricica Senior angel24's Avatar
  Membru inregistrat la
  28.08.2007
  Postari in forum
  4.843
  Nici mie nu-mi vine sa cred ca se intampla asa ceva,mai ales in Sibiu...
  Eu am fost internata cu Angi de 2 ori, Budimex si Matei Bals...la ambele spitale mamele se pot interna cu copiii,si nu doar daca sunt bebelusi...am vazut mamici cu copii mari,chiar si bunicute care insoteau nepotii.
  Spitalizarea in aceste 2 spitale se plateste doar pt insotitor,mama/bunica, pt copiii care depasesc varsta de 3 ani. Nu am platit spitalizare pt ca Angi la momentul respectiv nu avea 3 ani impliniti.Alte mamici care aveau copii mai mari de 3 ani plateau undeva la 15 lei/zi.

  Mult succes fetelor,sper sa reusiti sa schimbati aceasta lege .Ma cutremur numai cand ma gandesc la ce se intampla acolo.

 8. #8
  Moderator Floricica Avansata ana_micu83's Avatar
  Membru inregistrat la
  22.10.2008
  Localitate
  Sibiu
  Postari in forum
  2.189
  Citat Postat de llorikiss Vezi mesajul
  Si noi suntem alaturi de voi :) . La noi in caz de internare mamica plateste fiecare zi de spitalizare iar la final cand se face externarea se achita , desi sumele sunt destul de piperate. Si eu cand am fost internata cu fetita mea , ea era bebelus si trebuia sa stau cu ea , erau copii in salonul meu care erau singuri , plangeau , nu erau bine ingrijiti , offf saracii...cand dormea pitica mea aveam grija de acei copilasi , aveau nevoie de o mangaiere ...
  Ne poti spune despre ce sume este vorba la voi in oras?

 9. #9
  Moderator Floricica Avansata ana_micu83's Avatar
  Membru inregistrat la
  22.10.2008
  Localitate
  Sibiu
  Postari in forum
  2.189
  Citat Postat de raluca28 Vezi mesajul
  Nu imi vine sa cred!!! Cum sa desparti un copil mic de mama?? E asa de absurd ce citesc, in unele spitale nu ti-l interneaza daca e mic, fara insotitor. E culmea!
  Raluca, ca la noi la nimeni....sunt cazuri in care mai ajung mamele internate cu puiutii...povestile lor sunt cutremuratoare...

 10. #10
  Moderator Floricica Avansata ana_micu83's Avatar
  Membru inregistrat la
  22.10.2008
  Localitate
  Sibiu
  Postari in forum
  2.189
  Citat Postat de administrator Vezi mesajul
  Ana Maria, noi sustinem campania si petitia mamelor din Sibiu. Am postat si pe Facebook si am distribuit catre toti prietenii nostri scrisoarea voastra si petitia.

  Doamne ajuta!


  Mirela, nici nu am cuvinte sa-ti spun cat ma bucur ca sunteti alaturi de noi!
  VA MULTUMIM DIN SUFLET PENTRU TOT!

 11. #11
  Moderator Floricica Veterana dami28elena11's Avatar
  Membru inregistrat la
  18.07.2006
  Postari in forum
  24.097
  Am semnat si eu.Intr-adevar nu este normal ca mamele sa nu fie lasate sa stea cu puiutii.Au nevoie de multa dragoste atunci cand sunt bolnaviori.Nu zic, ca nu se ocupa in spitale, dar au personal putin si nu pot face nici ei prea multe.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari