Planificarea datei exacte de conceptie

/ / Modificat: 2017-01-31
Planificarea datei exacte de conceptie

Planificarea datei exacte de conceptie este, pentru multe femei, un tel menit sa asigure sosirea pe lume a bebelusului in cele mai potrivite momente. Fie ca vorbim despre programarea activitatii profesionale si evitarea unei clime dificil de suportat cu burtica mare in sarcina, fie ca ne referim la o anumita zi speciala pentru nastere, multe viitoare mamici incearca sa controleze pe cat posibil primirea celui mai pretios dar de la viata.

Scopul realist pentru planificarea datei exacte de conceptie poate fi stabilit pentru un anumit anotimp sau luna din an, sansele pentru a tinti catre o zi calendaristica precisa fiind destul de mici.

Chiar si femeile cu un ciclu regulat si fara probleme de infertilitate pot fi dezamagite in cadrul acestui demers, motiv pentru care este ideal sa isi asume de la inceput faptul ca nu exista un timp bun sau rau pentru nastere.

Motivatia planificarii datei de conceptie

Motivatia care sta la baza planificarii datei de conceptie poate sa varieze de la un caz la altul. Printre motivele planificarii datei de conceptie se numara:

pauza convenabila in activitatea profesionala;
sensibilitatea in fata climei de vara sau de iarna;
preferinta pentru o anumita data de nastere;
• considerente personale (zodia copilului, aspecte financiare etc).

Majoritatea femeilor prefera sa evite sezonul estival pentru al treilea trimestru de sarcina, din pricina disconfortului termic. Pe de alta parte, sarcina in sezonul rece este mai periculoasa din pricina virozelor frecvente.

Asadar, expertii recomanda planificarea datei de conceptie din prisma unor factori personali (varsta celorlalti copii, impactul asupra familiei, bugetul, starea de sanatate etc).

Metode concrete de planificare a datei de conceptie

Planificarea datei de conceptie se poate realiza prin metode concrete, calculand atent "marea contopire" dintre ovul si spermatozoid. In timpul fiecarui ciclu menstrual, ai la dispozitie aproximativ 6 zile in care poti sa ramai insarcinata. Aceasta este "fereastra fertila", care include 5 zile inainte de ovulatie si ziua in care ovulul ajunge in trompa uterina.

Sperma poate sa supravietuiasca pana la 5 zile in tractul reproducator feminin, in timp ce ovulul rezista doar 12 ore de la eruptie. Spermatozoizii proaspat ejaculati devin "functionali" in 10 de ore de la actul sexual, timp in care isi dezvolta mobilitatea si capacitatea de a penetra ovulul. Iata de ce cele 5 zile inainte de ziua ovulatiei sunt atat de importante pentru conceptie.

Surprinzator, ziua propriu-zisa a ovulatiei nu este cel mai propice moment pentru copulatie. Cercetatorii au studiat atent fenomenul si au descoperit ca in ziua anterioara eruptiei ovulului sunt sanse mult mai mari de conceptie, gratie ragazului pe care spermatozoizii il au pentru a se maturiza suficient.

Si mai uimitor este ca la 2 zile de la ovulatie sansele sunt cel putin la fel de mari, ceea ce inseamna ca un cuplu dornic de reproducere trebuie sa faca dragoste din plin cu 2 zile inainte de ovulatie si in prima zi dupa eliberarea ovulului.

Un alt indiciu pretios pe care sa il urmaresti este mucusul cervical, pe care il resimti sub forma unei scurgeri vaginale abundente si apoase, chiar in preajma eruptiei ovulului. Acesta are rolul de a transporta spermatozoizii catre ovul si contine nutrienti care ajuta celulele spermatice sa supravietuiasca.

Daca ovulul este fecundat, are loc conceperea fatului. Din acest moment, in aproximativ 38 de saptamani, va avea loc nasterea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre