Mama cu Rh negativ, tata cu Rh pozitiv

O mama Rh negativ cu un sot Rh pozitiv poate avea o sarcina cu fat Rh pozitiv sau negativ (nu aveti cum sa influentati acest fapt - e o intamplare; si nici nu aveti cum sa determinati inainte de concepere sansele unui viitor copil de a prezenta sau nu factorul Rh).

mama_rh_negativ

Daca in cazul sarcinii anterioare fatul a fost Rh pozitiv, este posibil ca in timpul avortului sa se fi produs o mica transfuzie de sange de la fat catre mama, si organismul dumneavoastra sa fi produs anticorpi anti factor Rh (nu precizati daca vi s-au administrat imunoglobuline, modalitate pin care s-ar fi evitat productia proprie de anticorpi).


Acesti anticorpi, la o urmatoare sarcina, daca fatul este tot Rh pozitiv, pot trece in circulatia fetala si pot determina o reactie de izoimunizare fetala (ceea ce va determina in cazul fatului anemie grava si eventual icter pronuntat in perioada imediat de dupa nastere).

De aceea, la o mama cu Rh negativ si sot Rh pozitiv, dupa prima sarcina sau avort se administreaza imunoglobuline anti factor Rh, pentru ca organismul odata ce beneficiaza de acesti anticorpi din exterior nu mai produce singur imunoglobuline.

Daca totusi imunizarea s-a produs, urmatoarea sarcina va prezenta un factor de risc suplimentar datorat incompatibilitatii de Rh cu posibila izoimunizare, deci trebuie atent monitorizata. Situatia cea mai de dorit este intr-adevar ca fatul sa aiba Rh negativ, situatie in care nu mai are loc agresiunea asupra hematiilor din sangele fetal datorata factorului Rh.

Citeste mai multe pe aceeasi tema:

Grupele de sange. Factorul Rh

Screening-ul pentru anticorpii anti-Rh

Incompatibilitatea de Rh in sarcina

Daca totusi fatul va avea Rh pozitiv, se indica dozarea in dinamica (repetata) a titrului de anticorpi antiRh. Daca sarcina este viabila, prima dozare se face la aproximativ 16 saptamani de gestatie. Daca anticorpii antiRH sunt absenti urmatoarele dozari se fac in saptamanile 28 si 36.

Daca insa anticorpii sunt prezenti, fapt evidentiat la oricare dintre dozari, ne intereseaza titrul (dilutiile in care se observa acesti anticorpi):

  • titrul 1/8 nu este nociv si se asteapta dozarea urmatoare;
  • titrul intre 1/8 si 1/64 necesita cel putin monitorizare fetala prin ecografii repetate daca nu si amniocenteza (sapt 26) sau cordonocenteza; in cel mai rau caz indicandu-se intreruperea sarcinii (daca se certifica o afectare fetala pronuntata);
  • titrul de 1/64 sau mai mare semnifica de cele mai multe ori o afectare fetala grava si impune intreruperea evolutiei sarcinii in majoritatea situatiilor.

In principal, astfel de dozari se fac la majoritatea laboratoarelor din tara iar interpretarea acestor rezultate si urmarirea in dinamica a dezvoltarii sarcinii se face de catre un medic obstetrician.

Multa sanatate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri RH negativ Rh negativ in sarcina Compatibilitate rh parinti

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza perioada fertila

Data ultimei menstruatii:

Durata ciclului menstrual:

zile

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul