Factor Rh sarcina

Factorul Rh

Factorul Rh Factorul Rh descrie compatibilitatea dintre tipurile de sange implicand si grupele de sange Rh. Acestea joaca un rol important in transfuzie si obstetrica.  Grupele de Rh au fost descoperite in anul 1940 de catre Karl Landsteiner si Alexander Wiener in cadrul experimentelor pe maimutele Rhesus, de la care s-a pastrat si numele. Cu 40 de ani in urma, Karl Landsteiner a identificat cele patru grupe de sange A, B, AB si 0, descoperire ce a facut transfuzia sa devina o cale sigura. Ce este factorul Rh? Fiecare persoana are una din cele patru grupe sangvine, iar acestea sunt determinate in functie de antigenele gasite in celulele sangvine. Antigenele sunt proteine ce se gasesc la...

Mama cu Rh negativ, tata cu Rh pozitiv

Mama cu Rh negativ, tata cu Rh pozitiv O mama Rh negativ cu un sot Rh pozitiv poate avea o sarcina cu fat Rh pozitiv sau negativ (nu aveti cum sa influentati acest fapt - e o intamplare; si nici nu aveti cum sa determinati inainte de concepere sansele unui viitor copil de a prezenta sau nu factorul Rh). Daca in cazul sarcinii anterioare fatul a fost Rh pozitiv, este posibil ca in timpul avortului sa se fi produs o mica transfuzie de sange de la fat catre mama, si organismul dumneavoastra sa fi produs anticorpi anti factor Rh (nu precizati daca vi s-au administrat imunoglobuline, modalitate pin care s-ar fi evitat productia proprie de anticorpi).
Acesti anticorpi, la o urmatoare sarcina, daca fatul este tot Rh pozitiv,...

Sensibilizarea Rh in timpul sarcinii

Sensibilizarea Rh in timpul sarcinii Sensibilizarea Rh in timpul sarcinii apare atunci cand o gravida cu Rh negativ este expusa la sange Rh pozitiv de la fat. In acest caz, sistemul imunitar al viitoarei mame are tendinta de a produce anticorpi care distrug celulele rosii ale fatului, pentru ca nu le recunoaste. Sensibilizarea Rh se traduce prin acest raspuns imunologic al organismului si poate conduce la boala Rh la fat.

Care sunt cauzele sensibilizarii Rh in sarcina?

Principala cauza a sensibilizarii este incompatibilitatea Rh a gravidei cu fatul. Atunci cand tu ai Rh negativ, iar fatul are Rh pozitiv, sangele tau nu se amesteca cu al lui pana la nastere. Aceasta da nastere bolii Rh. Factorii de risc care duc...Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul