Rh-ul negativ in sarcina

/ / Modificat: 2017-06-13
Rh-ul negativ in sarcina

Compatibilitatea Rh este esentiala pentru dezvoltarea unei sarcini sanatoase. Atunci cand exista incompatibilitati Rh intre mama, tata si fat pot aparea complicatii grave la fat. Rh-ul negativ la mama si pozitiv la tata si la fat reprezinta cea mai grava situatie.

Rh-ul si grupele de sange

Grupa de sange este bazata pe molecule particulare (numite antigeni) care stau pe suprafata celulelor rosii ale sangelui. Unele persoane au fie:

antigeni A (corespunde grupei de sange A);
• antigeni B (corespunde grupei de sange B);
ambii antigeni (corespunde grupei de sange AB);
• niciunul dintre ei (grupa de sange 0).

    Sistemul Rh cuprinde 2 grupe de sange diferentiate prin prezenta sau absenta unor antigenre specificem iar cel mai important este antigenul D.

    Cand vine vorba despre factorul Rh acesta se stabileste astfel:

    • unele persoane au antigenul D si atunci se spune ca au factor Rh pozitiv;
    • alte persoane nu au acest antigen si atunci se spune ca au Rh negativ.

      Rh-ul negativ in timpul sarcinii

      Este necesar sa iti cunosti Rh-ul pentru ca exista situatii in care combinatiile dintre Rh pozitiv si negativ la mama, fat si tata pot dezvolta izoimuizarea (un conflict imunologic).

      In timpul sarcinii Rh-ul negativ este singurul care pune probleme si care face ca o sarcina sa fie cu grad mare de risc. Se pare ca mamele care au Rh negativ determina aparitia unor anticorpi impotriva celulelor de sange cu Rh pozitiv, chiar si impotriva celor ale propriului copil. In aceasta situatie se spune ca mama este sensibila la Rh.

      Ce complicatii pot aparea la fat in sarcina daca mama are Rh negativ?

      Izoimunizarea apare in cazul nepotrivitii de Rh. Singura combinatie de Rh care ridica probleme si complicatii ale sarcinii o reprezinta cea in care:

      • mama are Rh negativ;
      • tata are Rh pozitiv;
      • fatul are Rh pozitiv.

        Anticorpii pe care gravida ii produce daca are Rh negativ pot avea un impact puternic asupra fatului, de cele mai multe ori destul de grav. Anticorpii produsi de gravida pot trece prin placenta si pot ataca celulele rosii ale sangelui fatului, aparand risc de :

        • anemie;
        • insuficienta cardiaca congestiva;
        • moarte fetala;
        • eritroblastoza fetala etc.

          Cea mai periculoasa complicatie o reprezinta boala hemolitica. Exista 3 forme ale ei care pot aparea la fat:

          • anasarca feto-placentara (anemie severa intrauterina);
          • icter sever la nou nascut;
          • anemia hemolitica pura.

            Administrarea de imunoglobina Rh

            In cazul in care apare incompatibilitatea, medicul poate recomanda administrarea imunoglobinei Rh. In general, medicii o administreaza la prima sarcina a pacientei in saptamana 28 si imediat dupa nastere, la maxim 72h.

            Imunoglobina Rh se administreaza mamei de fiecare data cand exista sansa ca sangele mamei sa intre in contact cu cel al fatului (avort, amniocenteze, hemoragii in sarcina, nastere etc.). Injectia cu hemoglobina blocheaza sistemul imunitar al mamei sa "vada" celulele fetale, daca se intampla ca acestea sa patrunda in sangele ei, astfel incat mama nu mai devine sensibila la a produce anticorpi periculosi pentru sarcina,

            Supravegherea sarcinii cu Rh negativ

            Sarcina in care apare combinatia in care mama are Rh negativ, iar tatal si fatul au Rh pozitiv se considera a fi una cu grad de risc foarte mare si trebuie urmarita indeaproape. Gravida repeta testele frecvent si se urmareste pe tot parcursul sarcinii semne ale afectarii fatului. In cazul in care nu se depisteaza anticorpii la teste, medicul poate recomanda administrarea vaccinului (o metoda profilactica).

            Medicii pot recomanda realizarea unei amniocenteze, o metoda invaziva de depistare a multiplelor afectiuni fetale si poate hotari daca este cazul sa se intrerupa sarcina sau nu.

            In cazul in care mama devine sensibila la Rh la prima sarcina, exista sanse mari ca ca acest lucru sa nu afecteze bebelusul, pentru ca ea nu este capabila sa dezvolte suficienti anticorpi care sa cauzeze probleme severe. Problemele incep sa apara in urmatoarele sarcini ale respectivei mamici.

            Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

            Taguri Compatibilitate rh parinti Rh negativ in sarcina Sarcina Probleme sarcina Grupe sange

            Articole recomandate

            Citeste si despre