Saptamana 16 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-18
Saptamana 16 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 16 de sarcina fatul incepe sa semene cu un bebelus, ochii si urechile ajungand in pozitia finala. Totodata, un aspect remarcabil este acela ca bebelusul devine capabil sa iti auda vocea, pe care o va recunoaste la nastere, astfel ca poti incepe sa vorbesti cu el ori de cate ori simti nevoia.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 16 de sarcina

In saptamana 16, la o lungime de 11-12 cm si o greutate de 80-100 de grame, copilul tau are marimea unui fruct de avocado. In urmatoarele trei saptamani va creste foarte mult, dublandu-si greutatea, si va creste de asemenea si in lungime.

bebelus-burtica-avocado

Sarcina la 16 saptamani: cum creste bebelusul tau

Membrele inferioare sunt mult mai bine dezvoltate acum, recuperand diferenta fata de membrele superioare.

Capul este mai bine format, iar globii oculari s-au deplasat spre partea anterioara a capului. Pleoapele sunt foarte subtiri si inchise inca. Urechile sunt aproape de pozitia normala. Aparatul auditiv intern este in plina dezvoltare. Cateva dintre organele si sistemele bebelusului sunt functionale: sistemul circulator si cel urinar. Va mai dura insa pana cand acestea sa fie complet dezvoltate si functionale la capacitatea maxima. Multe dintre organe devin complet functionale de-abia dupa nastere.

saptamana 16 de sarcina

Inima copilului pompeaza circa 20 litri de sange zilnic, recirculandu-l de mai multe ori prin tot corpul lui si prin placenta. In placenta au loc schimburile de oxigen si de substante nutritive intre mama si fat. De la placenta, sangele incarcat cu nutrienti este adus catre corpul bebelusului prin cordonul ombilical. Astfel, bebelusul poate sa creasca si sa ia in greutate. Desi ochii sunt inchisi, globii oculari se misca incet si sunt foarte sensibili la lumina. Au inceput si unghiile de la picioare sa se dezvolte.

Oasele se intaresc, pe masura ce acumuleaza mai mult calciu, iar degetele nou-dezvoltate sunt capabile sa apuce cordonul ombilical.

Sistemul osos si cel nervos au dezvoltat destule conexiuni pentru a coordona miscarea membrelor si a corpului. Muschii fetei s-au dezvoltat si ei, dar produc miscari involuntare (desi pare ca bebelusul se stramba sau se incrunta voluntar).

In saptamana 16 apar si accesele de sughit, inaintea respiratiei organizate, fara insa a produce zgomotul aferent. Sughitul apare frecvent la fat si nu reprezinta o problema. Multe mame pot simti cand copilul lor sughite in burtica, in general dupa 24 de saptamani. Episoadele de sughit se simt ca mici impulsuri ritmice. Se considera ca sughitul este un exercitiu pentru dezvoltarea muschilor respiratori si nu este dureros pentru fat.

Daca ai fetita, in aceasta saptamana in ovarele ei se formeaza milioane de ovule.

Citeste: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 16 de sarcina?

Nu uita: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 16 saptamani de sarcina

Esti inca in luna a 4-a de sarcina.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 16 de sarcina

Ti s-a spus ca arati foarte bine? "Stralucirea" de sarcina este reala si se datoreaza cantitatii crescute de sange care ajunge la nivelul pielii. Te simti si tu mai bine acum, cand s-au echilibrat cantitatile de hormoni si s-au ameliorat greturile matinale. In trimestrul doi gravidele se simt in general pline de energie si tonice. Starea de spirit se imbunatateste si ea, mai ales ca anxietatea legata de pierderea sarcinii scade. Dupa saptamana a 14-a scade riscul de avort spontan.

In curand vei incepe sa simti miscarile copilului, acesta fiind cel mai minunat moment al sarcinii. Femeile care sunt la a doua sau la a treia sarcina simt mai devreme miscarile fatului pentru ca stiu sa le recunoasca. Insa, majoritatea femeilor insarcinate simt miscarile fetale la circa 18 saptamani. Daca aceasta este prima ta sarcina, poti simti mai tarziu miscarile fetale, cam in saptamana 20. Ai toate sansele sa simti miscarile fatului cand stai intinsa pe spate, noaptea. Femeile mai slabe simt miscarile mai devreme. La inceput poti confunda aceste miscari cu cele ale peristaltismului intestinal. Miscarile fatului se simt la inceput in mijlocul abdomenului inferior.

Primele miscari pot fi asemanatoare zborului unui fluture sau bulelor de acid dintr-o sticla de apa minerala. In urmatoarele saptamani vor creste in intensitate si vor deveni mai puternice, ca niste lovituri.

In saptamana 16 este recunoscut faptul ca apetitul tau creste, si simti si tu asta! Asigura-te ca obtii toti nutrientii necesari si nu consumi numai calorii goale (chipsuri, cartofi prajiti, dulciuri etc). Pe langa vitaminele de sarcina pe care deja le iei, medicul tau iti poate recomanda sa iei si suplimente de fier. In sarcina, anemia este frecventa, iar la nastere se poate pierde pana la 1 litru de sange, ceea ce agraveaza deficitul de fier.

Dupa ce micutul din burtica ta vine pe lume, vei avea parte de o perioada foarte solicitanta, astfel ca vei avea nevoie de toata energia ta, ca sa ai grija de el . Anemia te poate impiedica sa faci asta, te poti simti obosita si fara vlaga. De aceea, este bine sa corectezi deficitul de fier. Pastilele, insa, nu trebuie sa inlocuiasca o dieta sanatoasa. Hraneste-te cat mai sanatos si hidrateaza-te suficient pentru a-i oferi bebelusului toti nutrientii de care are nevoie.

In ceea ce priveste burtica, probabil ca la acest moment a inceput sa se cunoasca, iar soldurile si talia au devenit mai pronuntate. Este momentul sa iti iei niste haine confortabile, mai largi, in care sa te simti bine.

Simptome frecvente la 16 saptamani de sarcina

La 16 saptamani s-ar putea sa ai dureri de spate (fa-ti timp pentru exercitii fizice usoare pentru a le contracara), sa te confrunti cu constipatia (ca urmare a faptului ca uterul incepe sa apese intestinele), sa ai mancarimi si uscaciune la nivelul ochilor, sa uiti mai des.

Sistemul tau cardiovascular trece prin schimbari majore si, in timpul acestui trimestru, presiunea arteriala va fi mai scazuta decat de obicei. Nu te ridica prea repede in picioare daca stai culcata sau pe scaun pentru ca s-ar putea sa ametesti un pic. Inima ta este nevoita sa pompeze cu pana la 30-40% mai mult sange, ceea ce inseamna un efort si un consum de energie suplimentare.

De acum incolo, cand stai intinsa, este mai bine sa stai pe o parte, sau macar partial pe o parte. Cand stai intinsa pe spate, uterul tau poate apasa pe o vena majora din spatele lui, vena care aduce sangele de la picioare la inima, si sa scada astfel intoarcerea sangelui. Atunci cand stai intinsa incearca sa tii o perna in spatele tau, sub sold sau intre picioare. Multe gravide dorm pe o parte, mai frecvent stanga, cu o perna intre picioare si una sub burtica. Foloseste cat mai multe perne pentru a dormi comod.

Analize si investigatii in saptamana 16 de sarcina

In jurul saptamanii 16 se poate face amniocenteza. Aceasta procedura are o acuratete de peste 99% in a identifica anumite anomalii in dezvoltarea bebelusului tau, cum ar fi sindromul Down si aproape toate afectiunile cromozomiale.

Amniocenteza poate evidentia cateva sute de alte boli genetice cum ar fi fibroza chistica, boala Tay-Sach, precum si defecte de inchidere a tubului neural (cum ar fi spina bifida sau anencefalia). Va trebui insa sa pui in balanta dorinta ta de a sti mai multe despre sanatatea copilului tau cu riscurile acestei proceduri (pierderea sarcinii, infectia).

Inainte de a te supune procedurii trebuie sa te intrebi ce ai face daca rezultatul ar fi anormal. Unele femei opteaza pentru intreruperea sarcinii, in timp ce altele aleg sa o continue. Daca esti sigura ca nu ai intrerupe niciodata evolutia sarcinii, indiferent de ce arata amniocenteza, faptul ca stii dinainte ca bebelusul tau va avea nevoi speciale va poate da, tie si echipei medicale, timp sa va pregatiti pentru provocarea ce va urma.

In plus, unele probleme metabolice ale fatului, care se pot depista la amniocenteza (dependenta de biotina si acidemia cu acid metilmalonic (MMA), pot fi tratate intrauterin odata ce au fost depistate.

Pe de alta parte, daca planuiesti sa continui sarcina indiferent de rezultatul amniocentezei, s-ar putea sa nu vrei sa te expui unui risc in plus (de altfel mic) de a pierde sarcina, ce este asociat cu amniocenteza.

Cine ar trebui sa faca amniocenteza

  • Gravidele cu varsta de peste 35 de ani - riscul de a avea un copil cu anumite anomalii genetice, ca de exemplu sindrom Down, crescand odata cu varsta.
  • Gravidele care au avut o sarcina anterioara din care a rezultat un fat cu anomalii si defecte.
  • Gravidele care au rezultate anormale la testele de screening prenatale (testul de screening pentru anomalii cromozomiale din trimestrul I, bitestul sau triplul test).
  • Probleme genetice in familie pe linie materna sau paterna - existenta unor boli care se transmit genetic (de exemplu, fibroza chistica in familie).

Daca te decizi sa faci o amniocenteza, procesul va dura circa 30 de minute (extragerea lichidului in sine ar trebui sa dureze mai putin de 30 de secunde). Doctorul va folosi ecograful pentru a gasi un spatiu ce contine lichid amniotic la o distanta care este sigura atat pentru bebelus, cat si pentru placenta. Apoi sub ghidare ecografica continua, doctorul va insera un ac lung si subtire prin peretele abdominal si cel uterin pentru a permite extragerea unei mici cantitati de lichid amniotic.

Citeste mai multe despre cum se efectueaza amniocenteza

Este posibil ca in timpul procesului sa simti crampe, ciupituri sau presiune. Gradul de disconfort variaza de la o femeie la alta si chiar de la o sarcina la alta.

Amniocenteza este cea mai sigura metoda de a identifica un defect congenital ca sindromul Down, dar in cazuri rare poate sa determine pierderea sarcinii.

Ce sa faci in saptamana 16 de sarcina

Planuieste o intalnire romantica cu partenerul tau, in afara orasului sau chiar si acasa. Odata cu sosirea copilului va va fi foarte greu sa plecati un weekend doar voi doi. Nu ratati acesta ultima sansa de a fi doar voi doi. Aceasta perioada este optima si pentru un concediu la mare sau la munte.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 16 de sarcina

Nu asteptati, pentru ca in cel de-al treilea trimestru vei fi prea obosita pentru a mai pleca la drum lung. Daca nu puteti pleca din localitate, puteti sa iesiti in oras si sa faceti lucruri de care sa va bucurati impreuna - asta include cina luata in oras sau vizionarea unui film.

Saptamana 15 de sarcina | Saptamana 17 de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre