STUDIU! Tehnicile de mindfulness ajuta la vindecarea traumelor adolescentilor

/ / Modificat: 2023-02-05
STUDIU! Tehnicile de mindfulness ajuta la vindecarea traumelor adolescentilor

A fost publicat primul studiu international care ofera dovezi stiintifice pentru un tip de interventie care combina mindfulness, terapie psihologica (EMDR) si activitati de exprimare artistica pentru a aborda traumele din copilarie si tinerete.

Studiul a fost condus de cercetatoarea Perla Kaliman de la Universitatea din Wisconsin-Madison si profesor colaborator al Universitatea Oberta de Catalunya, din Spania, in colaborare cu ONG-ul columbian Innocence in Danger Colombia si cu Center for Healthy Minds din Washington, SUA si a fost publicata in revista stiintifica Scientific Reports. Acesta arata cum acest tip de interventie a redus semnificativ simptomele legate de stresul post-traumatic si a crescut atentia si constientizarea in cazul adolescentilor.

Autorii studiului concluzioneaza, de asemenea, ca astfel de programe pot ajuta la reglarea mai eficienta a emotiilor si la dezvoltarea rezilientei la persoanele afectate de traume, in copilarie.

Ce spune studiul

Pentru a dezvolta cercetarea, autorii studiului au desfasurat un program de terapie intensiva de o saptamana, care a combinat meditatia ghidata cu terapia EMDR (terapie de desensibilizare si reprocesare a miscarilor oculare), alaturi de alte activitati care implica exprimarea artistica.

Rezultatele arata ca acest program ar putea fi eficient pentru adolescentii cu traume din copilarie.

"Experientele negative din copilarie reprezinta o amenintare la adresa sanatatii publice, mult neglijata in prezent. In ciuda prevalentei si a riscurilor foarte mari, nu exista politici reale de diagnosticare si prevenire a traumelor din copilarie.

Aceasta activitate genereaza dovezi stiintifice care sa contribuie la promovarea unor politici de sanatate cu potential de reducere a suferintei si traumei la minori, prevenind astfel factori de risc importanti pentru sanatate, pe tot parcursul vietii.", a declarat Perla Kaliman.

La studiu au participat 44 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 13 si 16 ani, de sex feminin, care au trecut prin patru sau mai multe evenimente traumatice (cum ar fi violenta fizica, sexuala si emotionala, abuzul, neglijarea...) si care locuiau in centre pentru minori, provenind din sistemul de plasament al Institutului Columbian pentru Bunastarea Familiei (ICBF).

Autorul studiului sustine ca, atunci cand aceste evenimente adverse sunt experimentate (cumulativ), creste riscul de sinucidere de pana la 14 ori, riscul de consum de droguri intravenoase de 11 ori si riscul de depresie si de comportamente riscante de peste patru ori.

Cum a fost realizat studiul?

Pentru realizarea studiului, au fost formate doua grupuri: primul grup si-a continuat activitatile obisnuite (grupul de control). Cel de-al doilea grup a participat timp de o saptamana la un program de terapie multimodala dezvoltat de Susana Roque López, director al organizatiei non-profit Asociación Inocencia en Peligro Colombia (IIDC).

Activitati incluse in programul de mindfulness

Programul a durat o saptamana si a inclus mai multe activitati precum:

  • rutina de dimineata care incepea cu o trezire cu muzica usoara si o bautura calda in gradina
  • sesiune de 30 de minute de yoga
  • meditatie ghidata de autocompatimire si autoingrijire
  • practica de constientizare
  • sesiuni de exprimare artistica prin arta, mestesuguri, teatru, muzica si dans
  • sesiuni de grup EMDR (ultimele doua zile).

Pe parcursul acelei saptamani, grupul de control (grupul care nu a primit tratamentul) a desfasurat diverse activitati (cum ar fi dans, teatru, exercitii fizice, jocuri, vizionare de filme, etc).

Desi este adevarat ca unele activitati au fost impartasite in ambele grupuri (grupul de control si grupul de studiu), activitatile din grupul de control nu au inclus activitati care sa abordeze in mod specific experientele traumatice sau sa promoveze atentia si sa reglementeze emotiile.

Epigenetica si trauma

Studiul a asociat, de asemenea, experienta violentei sau a neglijentei in copilarie si adolescenta cu dobandirea unor markeri epigenetici care afecteaza sanatatea fizica si mentala a oamenilor, cu consecinte pe termen lung.

Modificarile epigenetice apar in unele gene implicate in consecintele traumei suferite, cum ar fi vulnerabilitatea la stres, raspunsurile inflamatorii sau tendinta la comportamente riscante.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au prelevat probe de saliva de la participanti, inainte si dupa interventie. Din aceste probe au izolat ADN pentru studii epigenetice.

Acestia au descoperit ca participarea la programul terapeutic a produs sute de schimbari epigenetice asociate cu o sanatate mintala imbunatatita.

Reducerea simptomelor PTSD

De asemenea, simptomele tulburarii de stres post-traumatic (PTSD) au fost reduse, iar beneficiile au fost mentinute timp de cel putin doua luni dupa incheierea programului.

Ceea ce se intampla la nivelul creierului este ca, prin reducerea stresului prin diferitele activitati ale programului, se declanseaza o cascada de neurotransmitatori si hormoni care actioneaza asupra creierului, modificand expresia genetica si epigenetica.

Necesitatea unei activitati terapeutice pe termen lung

Desi acest program pare a fi eficient, este important de mentionat ca a durat doar o saptamana. Prin urmare, trebuie sa fim constienti de aceste limitari si sa stim ca, pentru ca beneficiile psihologice sa se mentina pe termen lung, si mai ales in cazurile de trauma, este important sa continuam terapia si sa urmarim cu regularitate dupa incheierea tratamentului.

Studiul este, de asemenea, incurajator pentru generatiile viitoare, in special pentru cele expuse riscului de abuz. Potrivit autorului principal, exista un risc semnificativ de transmitere multigenerationala a comportamentului abuziv.

Cu alte cuvinte, stilurile parentale toxice sunt adesea mostenite de la parinti si continua sa fie reproduse de catre copiii insisi. Studiul sugereaza ca este posibil sa se intrerupa aceste cicluri de suferinta intre generatii. In orice caz, sunt necesare mai multe cercetari.

Mindfulness: alte beneficii

Dupa cum am vazut, mindfulness poate fi eficient (in acest caz, in combinatie cu alte interventii) in abordarea traumei, dar este benefic si pentru:

  • Imbunatatirea atentiei.
  • Imbunatatirea conexiunii cu mintea si corpul.
  • Imbunatatirea relatiei cu propriul corp (si, prin urmare, imbunatatirea stimei de sine).
  • Reducerea nivelului de stres si anxietate.
  • Imbunatatiti starea de spirit.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tehnici educare Mindfulness copii

Articole recomandate

Citeste si despre