Neurotransmitatorii - ce sunt si care este rolul acestora in organism?

/ / Modificat: 2024-01-29
Neurotransmitatorii - ce sunt si care este rolul acestora in organism?

Pentru ca sunt elemente cheie in functionarea sistemului nervos, neurotransmitatorii merita o atentie aparte. Acestia servesc drept mesageri chimici esentiali in vederea transmiterii unor semnale intre celulele nervoase, iar rolul pe care il joaca in reglarea starii de spirit, in coordonarea miscarilor sau in functionarea generala a organismului este unul esential. In acest sens, acest articol exploreaza in detaliu ce sunt neurotransmitatorii si care este rolul acestora in organismul uman.

Cateva detalii despre neurotransmitatori – ce sunt acestia si cate tipuri exista 

Neurotransmitatorii sunt substante chimice cu rol in transmiterea unor semnale intre neuroni, celulele nervoase din sistemul nervos. Avand rol de mesageri, acestia ajuta la o mai buna comunicare intre neuroni si asigura, in acest fel, o functionare eficienta a sistemului nervos.

 Exista mai multe tipuri de neurotransmitatori, respectiv dopamina, serotonina, acetilcolina, glutamatul si GABA. 

Dopamina este responsabila cu reglarea starii de spirit, a motivatiei si a controlului miscarilor, iar serotonina contribuie la reglarea somnului, a apetitului si a starii de bine.

 Acetilcolina este un element cheie in transmiterea unor semnale intre nervi si muschi, fiind implicata in functii cognitive si de memorie, iar glutamatul si GABA sunt importanti pentru excitatia si inhibitia neuronala. 

Care este rolul neurotransmitatorilor in organism 

Exista mai multe roluri pe care le au acestia in organism, iar printre ele se numara transmiterea semnalelor nervoase, reglarea starii de spirit sau controlul motor si coordonarea muschilor. 

Pentru ca faciliteaza transmiterea rapida a semnalelor intre neuroni, neurotransmitatorii sunt esentiali in procesele cognitive si pentru functiile motorii. De asemenea, cu ajutorul acestora este reglata starea emotionala, precum si nivelul de stres, sunt controlate miscarile si sunt controlati muschii. 

Dezechilibre in productia sau receptarea neurotransmitatorilor 

Acestea pot avea consecinte semnificative asupra functionarii sistemului nervos, contribuind la aparitia unor afectiuni psihiatrice diverse. Anxietatea, depresia sau tulburarile de atentie pot fi cauzate de aceste dezechilibre, iar echilibrul inadecvat al mesagerilor chimici poate influenta in mod negativ starea de spirit, somnul sau alte aspecte ale sanatatii mentale. 

Pentru restabilirea echilibrului dorit si necesar poate fi nevoie de interventie terapeutica. 

Elemente esentiale in mecanismul extrem de complex al functionarii sistemului nervos, neurotransmitatorii transmit semnale si regleaza functii diverse ale organismului. Echilibrul adecvat al acestora este important pentru mentinerea unei stari mentale corespunzatoare, iar progresele realizate in acest domeniu evidentiaza modul extrem de complex in care functioneaza corpul uman. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre