Metoda broastei, calea spre calmarea copilului si antrenarea atentiei

/ / Modificat: 2019-03-15
Metoda broastei, calea spre calmarea copilului si antrenarea atentiei

Copiii din ziua de azi au un ritm de viata infernal si, la fel ca adultii, au nevoie de activitati care sa ii ajute sa se deconecteze.

Metoda broastei este o metoda de meditatie creata special pentru copiii mici de terapeuta olandeza Eline Snel.

Se poate pune in aplicare chiar acasa, impreuna cu copilul, pentru a-l ajuta sa se relaxeze si sa devina mai atent. Este o metoda ideala pentru copiii care sunt mai mereu nelinistiti sau care pur si simplu nu pot fi atenti la un lucru pentru prea mult timp.

Metoda broastei este descrisa de psiholog in cartea "Linistiti si atenti ca o broasca", un bestseller publicat in peste 40 de tari, in 20 de limbi diferite, si care este, totodata, o carte de referinta cand vine vorba despre mindfulness la copii.

Eline-Snel

Mintea copiilor este incarcata de stimuli, are prea multe obligatii, scoala, activitatile extrascolare, sarcinile pe care le au de indeplinit… Toate acestea le umplu timpul si ii fac sa le fie greu sa se relaxeze. De aceea copiii pot dezvolta probleme de concentrare si chiar probleme cu somnul, cu toate ca fizic ar avea nevoie de el.

Terapeutul Eline Snel propune o serie de exercitii de respiratie si relaxare pentru copii, care se concentreaza pe atentia lor. Astfel, cei mici experimenteaza atentia prin joaca si amuzament si pot consientiza daca mintea lor este calma sau nu.

Beneficiile metodei broastei sunt urmatoarele:

  • Ajuta la imbunatatirea atentiei
  • Ajuta la reducerea anxietatii si a stresului celor mici
  • Favorizeaza relaxarea si odihna
  • Reduce impulsivitatea
  • Favorizeaza autocunoasterea si increderea in sine
  • Favorizeaza comunicarea intre copii
  • Stimuleaza capacitatea de invatare

De ce i se spune metoda broastei? Acest simbol a fost ales pentru ca, daca urmaresti cu atentie respiratia broastelor, vei constata ca sunt capabile sa stea foarte mult timp nemiscate, dar sunt mereu atente la ce se intampla in jurul lor.

Se misca doar cand este necesar, cu un salt mare, ceea ce ne arata ca si noi putem sta foarte linistiti, dar gandurile noastre ne pot ajuta sa facem salturi importante.

Cum aplici metoda broastei

La copiii mici, exercitiile de atentie se realizeaza in sedinte de 3-10 minute. Daca sunt foarte mici, e de preferat sa nu depaseasca 5 minute.

Metoda consta intr-un program de 8-10 saptamani si este gandit pentru copii de 5-19 ani. Fiecare grup de varsta are cate un manual destinat. Poate fi urmat in mediu terapeutic, dar si acasa.

In cartea "Linistiti si atenti ca o broasca” se gaseste un program de exercitii, exercitii de respiratie si activitati care se pot face acasa cu copiii de la 5 la 12 ani, dar si un CD cu 11 meditatii ghidate. Sunt exercitii simple gandite pentru cei mici. De exemplu, unul dintre ele se numeste „Butonul de pauza”, pe care il pot apasa atunci cand vor; un altul se numeste „Un loc sigur”, pe care copiii il pot vizualiza pentru a se simti in siguranta si linistiti de cate ori simt nevoia.

Exercitiul broscutei

Poate cel mai potrivit exercitiu pentru a-i introduce pe copii in lumea mindfulness este cel al broscutei. Stau comod pe un scaun sau pe o pernuta asezata pe jos, cu spatele drept si relaxat, cu picioarele pe sol. Pot sta cu ochii inchisi sau deschisi.

„O broasca sta foarte linistita in timp ce observa ce se intampla in jur. Daca te simti ca o broasca, te misti doar atunci cand este nevoie. Broasca sta nemiscata si cand respira burtica ei abia daca se umfla putin si apoi revine la forma initiala. Broasca isi da seama de tot ce se intampla in jurul ei, dar nu reactioneaza. Sta linistita si atenta”, explica psihologul.

La fel de linistit trebuie sa stea si copilul in timpul exercitiului, sa isi imagineze ca este o broscuta: „Corpul este linistit, capul sta nemiscat, gura sta nemiscata, ochii stau nemiscati, bratele stau nemiscate, mainile stau nemiscate.

Daca te misti nu se intampla nimic, doar ne dam seama ca se misca ceva. Trebuie sa iti dai seama ca atunci cand respiri ceva din corpul tau se misca: abdomenul. Pune manutele pe abdomen si respira si inspira. Acum te concentrezi pe respiratia pe nas. Pune manutele pe nas, inspira si expira. Este important sa imitam o broasca pentru ca tu sa fii atent si linistit ca ea”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concentrare copii Exercitii concentrare copii

Articole recomandate

Citeste si despre