De ce nu trebuie sa-i ascunzi copilului situatiile dificile prin care treci. Cum sa gestionezi aceste momente

/ / Modificat: 2023-07-07
De ce nu trebuie sa-i ascunzi copilului situatiile dificile prin care treci. Cum sa gestionezi aceste momente

Printre multele lucruri pe care parintii le pot face pentru a incuraja increderea copiilor lor in ei se numara sa le vorbeasca intotdeauna cu sinceritate; cu alte cuvinte, sa nu promitem lucruri pe care stim ca nu le vom respecta si, bineinteles, sa nu-i mintim niciodata, chiar daca trecem printr-o perioada dificila si credem ca ascunderea adevarului de ei le va fi benefica. Iti spunem de ce nu este bine sa le ascunzi copiilor situatiile dificile si ce poti face pentru a le explica adevarul intr-un mod adecvat varstei si intelegerii lor.

In viata putem trece prin momente dificile, cum ar fi o boala grava, moartea unei persoane dragi, probleme financiare care afecteaza familia, o separare sau un divort, un accident, o concediere de la locul de munca...

Pe scurt, situatii complicate care ne afecteaza profund si pe care chiar si adultii le gestioneaza cu greu, deoarece ne provoaca multa durere, frustrare, tristete, furie sau neputinta.

Din acest motiv, avem tendinta de a le ascunde copiilor nostri, in dorinta noastra de a-i proteja si de a-i feri de suferinta, fara sa ne dam seama ca atitudinea noastra le-ar putea face mai mult rau decat sa le fie de folos.

Sfaturi pentru a face fata situatiilor dificile cu copiii

Dupa ce am analizat motivele pentru care nu este indicat sa le ascunzi copiilor situatiile dificile, iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa faci fata momentului de a le spune ce se intampla:

1. Ai grija cum comunici stirile.

2. Spune adevarul, adaptand mesajul la copil. Trebuie sa le vorbim copiilor nostri cu sinceritate, evitand folosirea eufemismelor sau a unui limbaj care ii deruteaza pe copii, sa nu le dam sperante false, sa nu promitem lucruri pe care stim ca nu le vom indeplini.

3. Incurajeaza comunicarea si dialogul. Nu te limita la a vorbi si incurajeaza dialogul si comunicarea cu copilul tau, incurajandu-l sa iti puna toate intrebarile, punandu-i intrebari deschise pentru a te ajuta sa afli ce simte sau ce gandeste sau invitandu-l sa-si exprime emotiile.

4. Ajuta-l sa isi gestioneze emotiile. Dar, dincolo de exprimarea sentimentelor, este important ca, copilul sa invete sa identifice si sa gestioneze emotia respectiva, sa stie cum sa o numeasca si sa recunoasca semnele fizice si emotionale pe care le provoaca.

5. Arata-i respect. Este de la sine inteles ca insotirea noastra respectuoasa este esentiala in orice moment, dar mai ales in situatii dificile. "Insotirea" inseamna a fi prezent fizic, a nu judeca, a nu face invizibile sau a nu minimaliza sentimentele lor si a incuraja contactul fizic prin mangaieri, imbratisari sau dormitul in comun, daca copilul are nevoie, pentru ca bratele mamei si ale tatalui sunt cel mai bun refugiu in situatii de incertitudine.

6. Implicarea lor in problema. Oferindu-le copiilor posibilitatea de a contribui in mod voluntar cu comportamentul, ideile sau propunerile lor care ajuta la imbunatatirea problemei cu care ne confruntam, ii va face sa se simta mai bine, mai siguri, mai increzatori si mai pozitivi.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre