Cum sa-ti inveti copilul sa-si vorbeasca pozitiv pentru a-i imbunatati mentalitatea si comportamentul

/ / Modificat: 2024-03-13
Cum sa-ti inveti copilul sa-si vorbeasca pozitiv pentru a-i imbunatati mentalitatea si comportamentul

 

Vocea interioara pe care o avem in cap si care se aude atunci cand trebuie sa luam o decizie dificila sau sa ne gandim cum sa iesim dintr-o situatie dificila, este extrem de importanta. Atunci cand auto-vorbirea este conditionata de gandirea negativa sau cinica de-a lungul anilor, primul nostru raspuns la orice situatie devine negativ. Dimpotriva, conditionarea auto-vorbirii in mod pozitiv ne ajuta sa vedem partea mai buna a lucrurilor si sa ramanem calmi in situatii stresante. Deoarece acesta este un obicei important de cultivat la copiii nostri, acest articol vorbeste despre cum iti poti invata copilul sa aiba un auto-talk pozitiv care il va influenta sa devina persoane rezistente si de succes.

Modalitati de a imbunatati autocunoasterea pozitiva a copilului tau

Este nevoie de timp pentru a dezvolta un autoportret pozitiv si incepe cu pasi simpli. Iata modalitati prin care iti poti invata copilul sa isi imbunatateasca discursul de sine pozitiv.

Vorbirea de sine incepe cu autocunoasterea

Primul pas pentru a dezvolta un limbaj de sine pozitiv este construirea unei constientizari de sine la copilul tau cu privire la vocea sa interioara. Constientizarea acesteia este complicata, deoarece multi adulti nu realizeaza ca au o conversatie de sine. Poate parea un concept strain la inceput pentru copil, dar in cele din urma va invata sa devina constient de el. Explica-i cum ii influenteaza si invata-i sa observe gandurile care apar in diferite situatii. Vorbirea de sine este mai evidenta in situatii provocatoare si dupa ce criza a trecut, cand usurarea de a fi scapat de probleme este sentimentul dominant. Roaga-i sa noteze autodiscutiile ori de cate ori devin constienti de ele, precum si gandurile si sentimentele lor in acel moment.

Analizand gandurile

Pe masura ce ii inveti sa devina mai constienti de sine, un pas important este sa invete sa-si recunoasca gandurile. Gandurile formeaza substanta autovorbirii, iar invatarea de a le recunoaste ii ajuta in mod semnificativ sa puna stapanire pe ele. Roaga-i sa noteze cinci dintre cele mai profunde sau recurente ganduri ale lor pe parcursul zilei. Acest exercitiu ii va ajuta sa exerseze constientizarea gandurilor si sa le analizeze mai tarziu. Gaseste gandurile care ii tulbura des - poate ca se simt anxiosi in legatura cu orele de matematica sau sunt hartuiti. Roaga-i sa isi noteze gandurile pentru a le analiza atunci cand se simt calmi, facilitand astfel identificarea tiparelor din gandirea lor.

Devino un model de autoapreciere pozitiva

Copiii invata mai mult din ceea ce suntem decat din ceea ce invatam. Daca te vad ca obisnuiesti sa dai vina pe altii pentru greselile tale sau ca vorbesti negativ atunci cand apar provocari, vor absorbi atitudinea si o vor repeta in propriile lor vieti. Astfel, chiar daca situatia este extrem de stresanta, abtine-te sa vorbesti negativ despre ea in prezenta lor. Atitudinea ta ar trebui sa fie intotdeauna aceea ca exista o solutie pentru orice problema. Exerseaza sa spui replici precum "Voi incerca din nou maine" sau "de data aceasta voi proceda altfel".

Vorbeste despre beneficiile vorbirii de sine pozitive

In timp ce este mai usor sa ii inveti pe copiii mai mici sa ramana pozitivi, copiii mai mari si adolescentii pot deveni sceptici cu privire la modul in care gandirea pozitiva poate imbunatati o situatie proasta; desi nu poti schimba evenimentele sau actiunile prin intermediul autoverbalizarii pozitive, modul in care privim situatia ne poate face sa ne simtim mai bine sau poate ajuta la dezvoltarea unei solutii mai bune. In cazul in care auto-talk-ul pozitiv suna prosteste cu voce tare, ar putea invata sa isi pastreze gandurile private, astfel incat nimeni altcineva sa nu poata rade de ele. Vorbirea de sine pozitiva ii poate ajuta pe copii sa faca alegeri mai bune care sa duca la rezultate mai bune. Prin urmare, este o strategie mai buna decat autoforfoundingul negativ.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mentalitate Comportament 1-2 ani

Articole recomandate

Citeste si despre