Cand copilul il ia pe NU in brate, grea incercare pentru parinti. Ce putem face?

/ / Modificat: 2018-10-02
Cand copilul il ia pe NU in brate, grea incercare pentru parinti. Ce putem face?

Nu exista parinte care sa nu se fie expus la sfidare sau crize de nervi, "servite" de propriii copii acasa, in parc, la mall, la gradinita etc. Specialistii spun ca aceste reactii sunt normale, caci fac parte din procesul de dezvoltare a copiilor.

Atunci cand aceste reactii se intensifica si ajung sa afecteze atat relatiile copilului cu membrii familiei, cat si cu celelalte persoane cu care interactioneaza, vorbim despre o tulburare de comportament, numita, in termeni de specialitate, opozitionism provocator!

Despre semnele opozitionismului provocator ne-a vorbit psihologul Daniela Gavankar, presedintele Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism – AITA, specialist in interventie comportamentala la copii.

Simptomele, mai persistente la baieti

Numarul copiilor care au aceasta tulburare este foarte mare. Este problema psihiatrica cea mai frecventa la copii (se intalneste la mai mult de 5% din copii). Apare mai frecvent la baieti, dar pe masura ce cresc este la fel de des intalnita si la fete. Simptomele sunt in general similare la ambele sexe, cu exceptia faptului ca baietii pot avea un comportament mai fatis si simptome mai persistente. Numarul simptomelor de opozitionism tinde sa creasca odata cu varsta.

Este o tulburare de comportament in care apar doua tipuri diferite de probleme: agresivitatea si tendinta de a-i deranja (irita) intentionat pe cei din jur. Elementul esential al tulburarii opozitionismul provocator il constituie un pattern recurent de comportament negativist, provocator, dezobedient si ostil fata de persoanele care reprezinta autoritatea.

Cum se manifesta

Tulburarea opozitionismului provocator apare foarte rar neinsotita si de alte probleme, cand opozitionismul provocator este insotit de hiperactivitate, depresie, anxietate ori alte tulburari neuropsihiatrice, viata alaturi de acesti copii devine foarte greu de suportat.

Modelul de comportament negativist, ostil, sfidator, cuprinde cel putin patru din urmatoarele manifestari intr-o perioada de sase luni:

  • Adesea isi iese din fire
  • Se cearta cu adultii
  • Refuza sa se conformeze cererilor sau regulilor impuse de adulti
  • Ii irita intentionat pe cei din jur
  • Ii acuza pe altii pentru propriile greseli
  • Este susceptibil si este jignit cu usurinta de ceilalti
  • Este de obicei nervos si plin de resentimente
  • Este dusmanos si razbunator.

Aceste tulburari ale comportamentului cauzeaza importante scaderi ale randamentului scolar si ale vietii sociale.

Terapia, de ajutor

Pentru acest tip de comportament nu se cunost exact cauzele. Acest comportament este obisnuit la varsta de 1-3,4 ani, multe din aceste manifestari fiind normale la doi ani, insa in aceasta tulburare ele nu dispar niciodata. Cu terapie comportamentala se amelioreaza insa consistent.

Psih. Daniela Gavankar, Presedinte Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism – AITA, specialist in interventie comportamentala la copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament Comportament 1-2 ani Comportament copii Tulburari comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre