De ce copiii se poarta urat in prezenta mamei

/ / Modificat: 2019-02-27
De ce copiii se poarta urat in prezenta mamei

Ori de cate ori ma intorc acasa si o intreb pe bona cum s-au comportat copiii, raspunsul este acelasi de fiecare data: s-au comportat foarte bine ca intotdeauna.

Primul lucru care imi vine in minte in acel moment este: cum este posibil? Vorbim despre aceiasi copii cu care ma lupt in fiecare seara sa manance bine, sunt acei copii care nu doresc sa-si faca baie sau sa se spele pe dinti sau sa doarma sau sa se imbrace?

Cate mame sunt in aceasta situatie? De ce se comporta copiii asa de rau in prezenta mamelor? Nu se presupune ca eu sunt mama ta si nu e nimeni altcineva in lume care sa aiba grija la fel de mult ca mine? Este ceva cu mine? Fac ceva gresit?

Acesta este un comportament tipic copiilor mici, care invata sa-si controleze emotiile si sa le exprime. Ei vad ca doar in prezenta mamei pot fi ei insisi, de aceea este important sa le impui niste limite.

Un raport, publicat in intreaga lume a afirmat ca cei mici se comporta cu 800% mai rau in prezenta mamei, iar intrebarea a fost: De ce copiii se comporta mai rau in prezenta mamei?

Copiii se comporta urat cand sunt cu mama?

Un doctor in psihologie, dr. K.P. Leibowitz a spus:

"Ceea ce am descoperit a fost ca micutii, la varsta de opt luni s-ar putea juca fericiti, dar cand isi vedeau mama ca intra in camera, aveau 99,9% mai multe sanse de a incepe sa planga, solicitand atentie imediata. 1% a fost cazul unui copil cu probleme de vedere care, odata ce a auzit vocea mamei sale, a inceput sa arunce lucruri si a cerut o gustare, desi mancase.

Cercetarile au aratat ca un copil se poate comporta pana la 800% mai rau in prezenta mamei datorita feromonilor. Potrivit dr. KP Leibowitz, autorul cercetarii, "copiii miros feromonii mamei si isi modifica comportamentul. Aceasta este o reactie naturala a corpului unei mame, pe care ea o emana, astfel incat cel mic respira si stie ca mama este aproape de el si se simte protejat si in siguranta."

Mamele cred intotdeauna ca acest comportament al copilului este din cauza faptului ca petrec mult timp impreuna, pentru ca doresc sa atraga atentia, pentru ca stiu ca mama ii va iubi intotdeauna, chiar daca ei fac cea mai mare prostie.

Ca mama esti "un port" sigur pentru copilul tau, se simte mai confortabil cu tine, stie ca vei fi intotdeauna alaturi de el pentru a-l ajuta si proteja si exista o puternica legatura emotionala intre tine si micutul tau.

Copiii se simt increzatori alaturi de mama

Exista doua teorii care arata ca cei mici se poarta mai rau in prezenta mamei:

- Incredere: copiii tai petrec mult timp cu tine, iar accest lucru genereaza o incredere mult mai mare in tine decat in orice alta persoana din jurul sau. Aceasta relatie de incredere ii determina sa aiba un comprtament relaxat si, uneori, sa dea frau liber emotiilor.

- Copiii iti solicita atentia: acestia, mai ales atunci cand sunt foarte mici, nu vor sa te deranjeze cu intentie, nu planifica strategii pentru a te enerva. Anumite comportamente, cum ar fi plansul, lovitul sau tipatul nu sunt altceva decat un apel de trezire pentru tine. Ei au nevoie de toata afectiunea si iubirea pe care le-o poti da si chiar daca le oferi mult, au nevoie de si mai mult.

Copilul cauta confort la tine si va cauta mereu, pentru ca la tine gaseste imbratisarea cand are un cosmar, acel sarut cand a cazut sau acele cuvinte de incurajare cand nu a reusit sa inscrie un gol.

In parinti, ei cauta distractie, explorare, jocuri, experiente, sfaturi. Mamele, in general, sunt acea protectie pe care copiii o asociaza in mod inevitabil cu supravietuirea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament Comportament 1-2 ani

Articole recomandate

Citeste si despre