7 exemple de ascultare activa pe care sa le aplici in realtia cu micutii tai

/ / Modificat: 2023-09-04
7 exemple de ascultare activa pe care sa le aplici in realtia cu micutii tai

Ascultarea activa iti permite sa creezi un climat diferit cu copiii tai: creeaza un spatiu in care acestia se simt valorizati si ia in considerare, un spatiu care faciliteaza impartasirea emotiilor. Cu toate acestea, desi beneficiile sale sunt multiple, este adesea dificil sa nu te "grabesti" si sa nu dai raspunsuri anticipate. A-l lasa pe copil sa termine de exprimat este unul dintre multele exemple de ascultare activa pe care le poti exersa pentru a-l face sa se simta inteles.

Sfaturi de ascultare activa pentru copii

Aplicarea tehnicilor de ascultare activa poate imbunatati calitatea interactiunilor cu copiii, consolidand increderea, intelegerea reciproca si intarirea legaturilor emotionale. Iata cateva sfaturi de ascultare activa pe care le poti folosi pentru a te conecta mai profund cu copiii tai si pentru a cultiva o comunicare mai eficienta si mai hranitoare.

1. Evita sa intrerupi copilul atunci cand spune ceva

Acesta este unul dintre cele mai "rele" obiceiuri, dar este prezent in multe conversatii. "Intreruperea" celeilalte persoane pentru a spune ceva, cunoscuta in unele locuri sub numele de "sandwiching". In timp ce intentia este adesea de a arata interes si participare, rezultatul este opus, deoarece este o modalitate de a trece peste ceea ce spune cealalta persoana pentru a spune "ceva mai important" sau pentru a prezenta propria opinie. Chiar daca vrei cu adevarat sa spui ceva, este important sa ai rabdare si sa astepti sa iti vina randul sa vorbesti.

2. Lasa deoparte lucrurile care iti distrag atentia

Foarte asemanator cu punctul anterior, verificarea e-mailurilor sau a notificarilor de pe telefonul mobil, sau angajarea in conversatii in paralel, reprezinta o forma de intrerupere. Aceasta arata ca nu esti conectat la interactiunea din "aici si acum".

3. Fii atent/a la limbajul tau non-verbal

 Fii constient ca gesturile, miscarile, posturile corpului si tacerile tau comunica. Prin urmare, observa-ti comportamentul non-verbal, care, de asemenea, participa si sustine conversatia. Mentinerea contactului vizual, un gest de afectiune, o mangaiere, printre altele, sunt modalitati non-verbale de a-i face cunoscut interlocutorului ca esti prezent si atent.

4. Arata ca esti conectat la conversatie

De exemplu, poti prelua ultima propozitie pe care o spune copilul tau pentru a introduce ceea ce vrei sa spui. De asemenea, poti folosi cuvintele lor pentru a-i da sfatul tau. La randul tau, pentru a arata ca esti atent, poti folosi, de asemenea, fraze de genul: "Inteleg ca ceea ce spui este...", printre altele.

5. Evita sa judeci, arata empatie

Daca copilul tau trece printr-o problema, poate fi dificil sa exprimi ceea ce i se intampla. S-ar putea sa se teama de reactia ta sau sa se simta jenat de situatie. Asadar, este bine sa incerci sa ii intelegi si sa empatizezi cu emotiile lor.

6. Renunta la dorinta de a avea dreptate

Ascultarea activa, mana in mana cu empatia, evita castigarea competitiei pentru "cine are dreptate". De exemplu, daca copilul tau iti spune ca a avut o problema cu Johnny la scoala, evita sa spui "Stiam eu si ti-am spus eu".

7. Afirma-ti dreptul de a fi asculta

De asemenea, poti sa inveti copilul sa asculte prin semnalarea unui comportament inadecvat. De exemplu, atunci cand te intrerupe, ii poti spune: "Ma lasi sa-mi termin gandul si apoi imi spui ce crezi?". Sau, daca nu iti acorda atentie: "Ai putea sa nu te mai uiti la televizor in timp ce vorbesc cu tine?".

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie parinte copil Ascultare copii

Articole recomandate

Citeste si despre