Sa-ti sperii copiii pentru a-i face sa asculte, este cea mai proasta idee. Psihologii vorbesc despre efectele negative ale acestui obicei

/ / Modificat: 2023-11-05
Sa-ti sperii copiii pentru a-i face sa asculte, este cea mai proasta idee. Psihologii vorbesc despre efectele negative ale acestui obicei

Educatia parentala este un factor important in momentul in care noi membri sosesc in familie. Aceasta trebuie sa fie eficienta, pentru ca micutii sa creasca in cel mai bun mod posibil. Cu toate acestea, tu iti sperii copiii pentru a te asculta? Ar trebui sa fii constient de consecintele negative.

Desi modul in care este conceput parentingul s-a schimbat, exista inca factori care pot avea repercusiuni in sfera emotionala. Acestea sunt cele mai importante detalii.

Acest lucru are de-a face cu faptul ca ii faci pe copiii tai sa se teama atunci cand vrei ca ei sa te asculte pentru a indeplini o anumita sarcina sau actiune.

Despre aceasta situatie, expertii mentioneaza ca, desi masurile luate de adulti pentru a exercita frica asupra copiilor functioneaza pe moment, poate provoca schimbari in personalitatea copiilor.

Ce se intampla daca iti sperii copiii pentru a-i face sa te asculte?

Asadar, daca nu vrei sa provoci schimbari de personalitate copiilor tai, evita sa folosesti frica pentru a-i face sa se supuna, iar situatia unde se va vedea cel mai mare impact va fi modul in care se comporta din punct de vedere social.

Probabil ca le va fi teama de persoanele autoritare, le va disparea dorinta de a explora dincolo de zona de confort, iar invatarea le va fi, de asemenea, afectata, deoarece fiind nervosi si in alerta este mai greu sa se concentreze asupra invatarii.

Dupa cum vezi, efectele negative sunt mult mai daunatoare atunci cand folosesti frica ca modalitate de a te impune in fata copiilor. Cel mai important lucru este sa inlocuiesti astfel de atitudini si sa asiguri copiii ca se afla intr-un mediu sigur, sa le explici situatia in care se afla si sa-i faci sa vada ca este gresit sau corect un anumit gest si sa-i faci sa inteleaga ca fiecare actiune are o consecinta.

Acum stii ca, desi frica este inca o metoda folosita ca forma de autoritate pentru a-i face pe copii sa se supuna, este mai bine sa iei in considerare sa o eviti si sa intelegi ca lucrurile trebuie facute fara a fi nevoie de violenta.

Tine cont de cele de mai sus si, daca observi semne care sa te faca sa iti dai seama ca folosesti asta ca forma de disciplina, incepe sa lucrezi la acest aspect pentru a avea o relatie sanatoasa cu copiii tai si, mai ales, pentru a-i face oameni functionali din punct de vedere emotional.

 FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii speriati Ascultare copii

Articole recomandate

Citeste si despre