Lucruri de facut cu copilul inainte de inceperea scolii

/ / Modificat: 2013-08-13
Lucruri de facut cu copilul inainte de inceperea scolii

Nu mai este foarte mult timp pana cand va suna, din nou, primul clopotel pentru copilul tau si este bine sa profiti de restul vacantei pentru cateva distractii pe cinste, dar si pentru a-l reacomoda cu inceperea scolii si activitatile specifice ei. Dincolo de teme, joaca si lecturile obligatorii de vacanta, este timpul pentru cateva lucruri si activitati care vor face mai usoara inceperea scolii pentru prichindelul tau!

Trenul din Franta cu care a sosit vacanta copilului, la inceputul verii, a stationat pana acum in gara, insa a venit momentul sa-si tureze iar motoarele si sa se pregateasca sa plece inapoi, in doar cateva saptamani! Este bine ca plecarea vacantei sa nu surprinda copilul cu "bagajele" pentru orele de clasa nefacute, intrucat, de la mijlocul lunii septembrie, cel mic se va "caza" din nou la scoala, cu tot ce presupune ea! Incepe programul de reacomodare a copilului cu scoala si activitatile specifice ei inainte cu cateva saptamani bune de inceperea scolii!  

Mergi cu el la cumparaturi pentru scoala

O metoda prin care poti aduce putin copilul cu picioarele pe pamant si il faci sa constientizeze ca se apropie prima zi de scoala este sa-l inviti cu tine la cumparaturi pentru hainute noi, rechizite de baza si alte lucruri necesare pentru inceperea scolii.

Mersul la cumparaturi pentru scoala alaturi de copil iti ofera sansa sa readuci in discutiile tale curente cu el subiecte legate de inceperea noului an scolar si sa-l acomodezi un pic cu ideea ca vacanta este pe sfarsite.  

Stabileste-i un program de facut teme

Daca pana acum copilul a avut "liber" de la facut teme si a beneficat de un program de voie, este timpul, cu cateva saptamani inainte de inceperea scolii, sa stearga caietele de praf si sa se apuce de teme. Dupa ce stabiliti impreuna care sunt temele pe care trebuie sa le termine pana va merge iar la cursuri, organizeaza-i un program zilnic cu ore dedicate acestora.

Este bine ca, la inceput, sa dedici mai putin timp orelor, pana cand isi reintra in ritm, pentru ca, spre sfarsitul vacantei, sa maresti timpul dedicat acestora, astfel incat sa fie puse la punct inainte de primul clopotel.  

Introdu in programul lui lecturile obligatorii de vacanta

Copilul s-a distrat toata vara cu cartile de povesti cu pirati, zane, printi si printese, acum este timpul ca orele de lectura sa fie dedicate si recomandarilor facute de profesori pentru vacanta. Faceti o lista cu toate cartile sau povestile pe care le are de citit pana la inceperea scolii. Introdu-i-le in programul lui obisnuit de lectura, dedicandu-le suficient timp, astfel incat sa reuseasca sa le termine pana la mijlocul lunii septembrie.  

Trezeste-l din ce in ce mai devreme dimineata

Daca pana acum s-a trezit la ce ora a vrut, este timpul sa se readapteze, treptat, programului de scoala, cand va trebui sa se trezeasca dis-de-dimineata. Pentru ca trezirile matinale sa nu il ia prin surprindere cand va incepe scoala, este recomandat sa-l ajuti sa se readapteze din timp programului.

Da in fiecare zi ceasul in urma cu cate 10-15 minute, astfel incat sa se trezeasca din ce in ce mai devreme. Ai grija sa ajunga la ora la care se va trezi de obicei in timpul scolii, cu cel putin o saptamana inainte de inceperea ei. Este nevoie sa se trezeasca constant la aceeasi ora, cateva zile la rand, pentru a se obisnui cu ora respectiva. Aplica programul de trezire matinala doar in zilele de scoala, de luni pana vineri, nu si in weekend.  

Reseteaza ora de culcare a copilului

Nu uita ca, pentru a reusi sa il trezesti mai de dimineata, trebuie sa il reobisnuiesti sa se culce mai devreme, seara. Tot programul de somn al copilului trebuie sa inceapa sa se modifice si sa se adapteze pentru scoala. Gata cu adormitul la ore tarzii si petrecerile pana in miez de noapte. Este momentul pentru mai multa relaxare si pregatire pentru scoala, care e pe cale sa inceapa foarte curand.  

Stabileste-i intalniri de joaca cu colegii de scoala

In cazul in care copilul nu s-a intalnit cu niciun coleg de scoala pe toata perioada vacantei de vara, este momentul sa reia treptat legatura cu o parte dintre ei. Reluarea legaturii cu colegii de scoala ajuta copilul sa se obisnuiasca mai usor cu reinceperea orelor de curs. Atunci cand ii va revedea, copilul isi va aminti de scoala, iar impreuna vor depana amintiri, se vor ajuta reciproc la teme si la alte chestiuni legate de mediul scolar.  

Vizitati, in plimbarile voastra, scoala

Cu 1-2 saptamani inainte de inceperea scolii, cand copilul deja s-a obisnuit putin cu ideea ca, foarte curand, vacanta de vara se va sfarsi, este timpul sa ii reamintesti drumul catre scoala. Mergeti la o plimbare intr-un parc sau centru de joaca apropiat de scoala pe care o frecventeaza copilul. Nu ezitati sa faceti o plimbare si prin curtea institutiei. Este un prilej bun de a vorbi putin cu el despre scoala, despre unde este clasa lui, ce face cand iese in curte cu colegii etc.

Ajuta-l sa-si faca ordine in camera

Se mai poate numi si marea transformare a dormitorului copilului. Este timpul ca biroul pentru teme sa se elibereze de reviste de colorat, jucarii, haine si alte accesorii care au fost depozitate pe el si sa fie pregatit pentru inceperea scolii. Spatiul de lucru trebuie sa fie cat mai ordonat si bine organizat, astfel incat copilul sa isi poate face temele in liniste, fara intreruperi frecvente.

Faceti curatenie si in sifonier, aducand pe rafturile din fata hainutele pentru scoala si toate accesoriile necesare. Cautati ghiozdanul de anul trecut, vedeti daca trebuie spalat sau inlocuit si faceti o lista cu tot ce mai lipseste din dormitorul copilului, pentru a i le achizitiona, la urmatoarea sedinta de cumparaturi.

Acum, copilul tau este pregatit sa inceapa scoala cu zambetul pe buze si fara nostalgia terminarii vacantei. Mai stii si alte activitati sau lucruri care nu trebuie sa lipseasca din programul copilului inainte de inceperea scolii? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incepere scoala copii Activitati vacanta copii Vacanta vara copii

Articole recomandate

Citeste si despre