Rolul si beneficiile gradinitei in viata copilului

| | Modificat: 2016-08-02 11:40:27

Gradinita este un mediu creativ si interesant, care pune baza educatiei copilului si il ajuta sa deprinda primele aptitudini necesare pentru scoala. Ii ofera oportunitatea de a descoperi lucruri noi si de a-si dezvolta abilitati esentiale pentru viata de zi cu zi, pe care stand acasa nu le poate dobandi. Iata de ce este important sa duci copilul la gradinita si care sunt principalele beneficii ale acesteia asupra dezvoltarii lui!

copii-gradinita

Rolul si beneficiile gradinitei pentru copil

Gradinita nu este doar o masura practica la care apelezi pentru a duce copilul timp de cateva ore, cat esti la serviciu, sau o institutie in care cel mic se joaca, doarme, mananca si atat. Nu trebuie sa privesti gradinita nici ca pe un mediu agresiv si nociv, in care copilul mai mult se imbolnaveste, se loveste si se bate cu alti prichindei. Acestea sunt temeri frecvente ale parintilor si unul dintre motivele pentru care dau copilul cat mai tarziu la gradinita sau deloc.

Formeaza copilul pentru scoala

Gradinita reprezinta fundatia intregii educatii a copilului. Abilitatile si cunostintele pe care le dobandeste in anii petrecuti la gradinita il vor ajuta sa se descurce la scoala si sa aiba rezultate academice foarte bune.

Nu uita ca traim intr-o epoca in care invatarea este un proces dinamic, care incepe sa se formeze de la varste din ce in ce mai fragede. Daca in trecut, copilul invata sa scrie, sa numere si sa citeasca abia in scoala, astazi din ce in ce mai multi invatatori se asteapta ca elevii care intra pe bancile scolii sa aiba deja invatate unele dintre principalele aptitudini de scriere, vocabular sau citire.  

Invata copilul sa socializeze

Gradinita este un mediu care incurajeaza interactiunile intre copii. Din contactul cu alti copii, prichindelul are ocazia de a invata aptitudini noi, utile pentru dezvoltarea lui de mai tarziu. In momentul in care intra intr-o astfel de institutie, copilul patrunde intr-o colectivitate, din care va invata o multime de aptitudini valoroase pentru dezvoltarea lui sociala.

In cazul multor copii, gradinita este cea care marcheaza momentul aparitiei prieteniilor. Copilul are ocazia sa isi faca primii prieteni, sa coopereze si sa colaboreze in echipe, sa imparta lucruri si jucarii cu alti copii, adica sa dobandeasca abilitati esentiale de socializare.  

Invata copilul sa comunice si ii dezvolta limbajul si vorbirea

Gradinita este un mediu interactiv care stimuleaza dezvoltarea procesului comunicarii. Interactiunile cu educatoarea si cu ceilalti copii il ajuta sa isi perfectioneze limbajul si vorbirea. Face achizitii noi in vocabular care il ajuta din plin in comunicarea cu ceilalti si in momentul in care va intra la scoala.  

Invata copilul cum sa se comporte politicos

Chiar daca ai inceput sa il inveti bunele maniere cu mult inainte de a-l inscrie la gradi, in acest spatiu nou, cel mic are ocazia de a invata reguli noi de politete. Interactiunile cu ceilalti creeaza mediul si scenariul oportun pentru a invata noi reguli de comunicare si comportament.

Contribuie la dezvoltarea intelectuala a copilului

Inainte de orice, gradinita este un spatiu educativ, in care copilul are ocazia de a invata o multime de lucruri noi. In timpul petrecut la gradinita, copilul isi imbogateste cultura generala si deprinde aptitudini noi, esentiale pentru scrisul si cititul de mai tarziu. In plus, invata sa numere, descopera universul literelor si ia chiar si primele lectii de limba engleza sau de alte limbi straine.

Tot mai multe institutii si-au imbogatit programa scolara cu cursuri si ateliere noi de arta si creatie, de indemanare etc. - extrem de interesante, in care copilul este stimulat sa fie creativ si sa-si foloseasca imaginatia. Acestea au un impact esential in dezvoltarea cognitiva a copilului.

Invata copilul sa fie independent

In foarte multe cazuri, gradinita este cea care marcheaza momentul declansarii anxietatii de separare. Este momentul coplesitor in care copilul se desprinde cu greu de mama sau parinti, timp de cateva ore bune, si ramane in compania educatoarei. Insa dupa depasirea acestei etape, copilul este pus de multe ori in situatia de a se descurca pe cont propriu si de a deveni, astfel, mai independent. Este provocat sa gandeasca solutii proprii la diverse probleme, sa se imbrace sau sa manance singur si sa invete astfel sa-si poarte de grija.  

Dezvolta abilitatile motorii ale copilului

Copilul are de beneficiat nu doar din punct de vedere intelectual, emotional sau social de pe urma inscrierii la gradinita, ci si fizic. Este un mediu care stimuleaza copilul sa fie activ, sa exploreze mediul inconjurator si sa se joace cu alti copii. In plus, programa educationala a multor gradinite include si ore speciale de sport, care stimuleaza dezvoltarea fizica a copilului, il ajuta sa creasca sanatos si sa se mentina in forma.  

Contribuie la dezvoltarea personala a copilului

Nu in ultimul rand, gradinita contribuie la formarea caracterului copilului si a aptitudinilor esentiale in dezvoltarea personala. Este un mediu care il invata sa gandeasca liber, sa isi exprime sentimente, emotii si pareri si sa aiba mai multa incredere in sine. De asemenea, este stimulat sa gandeasca, sa gaseasca solutii proprii la diverse probleme si chiar sa gandeasca critic.

Dezvoltarea personala a copilului a inceput sa devina o preocupare tot mai frecventa a gradinitelor, care au inceput sa implementeze tot soiul de cursuri si programe speciale, menite sa ajute copiii sa gaseasca resurse proprii prin care sa rezolve probleme si sa se descurce in diverse situatii.

Gradinita este un mediu valoros in dezvoltarea si educatia copilului. Este indicat ca fiecare parinte sa profite de oportunitatile pe care acest mediu le ofera copilului pentru a invata o multime de lucruri noi. Copilul are ocazia sa invete cele mai multe lucruri din experienta, care este cel mai eficient instrument de invatare si intelegere la varste mici.

Tu ai ai avut vreodata indoieli daca sa iti dai sau nu copilul la gradinita? Cat de importanta crezi ca este gradinita in dezvoltarea copilului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita copii Beneficii gradinita copii Rol gradinita copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA