Studiile au stabilit: copiii care merg la gradinita au un comportament mai bun decat cei care stau acasa

/ / Modificat: 2023-10-26
Studiile au stabilit: copiii care merg la gradinita au un comportament mai bun decat cei care stau acasa

Multi parinti aleg sa amane cat mai mult momentul in care isi inscriu copiii in colectivitate. Pentru a-i proteja de virozele care circula in comunitate, dar si pentru a-i lasa sa petreaca mai mult timp acasa, parintii care au posibilitatea sa isi tina copiii la domiciliu prefera sa ii inscrie la gradinita mai tarziu, respectiv in jurul varstei de 4 ani.

Chiar daca stau acasa cu parintii, bunicii sau bona, copiii mici pot sa aiba un mic dezavantaj fata de alti copii de varsta lor, care merg deja la gradinita. O spune un nou studiu, publicat in Journal of Epidemiology and Community Health. Studiul a fost condus de cercetatorii de la Universitatea Sorbona, care au urmarit comportamentul a 1.428 de copii francezi. Acestia aveau intre 1 si 8 ani, iar oamenii de stiinta au analizat impactul pe termen lung pe care l-a avut gradinita asupra acestor copii, pana in pragul adolescentei.

De-a lungul anilor in care s-a desfasurat cercetarea, specialistii au descoperit ca micutii care au mers la gradinita inainte de varsta de 3 ani erau mult mai sociabili decat copiii care au mers mai tarziu. Colectivitatea favorizeaza socializarea, insa aceasta nu a fost deloc o surpriza pentru cercetatori. Adevarata surpriza a fost sa constate ca micutii care au mers la gradinita mai devreme se comportau mai bine decat cei care statusera acasa cu o bona, un parinte sau cu bunicii pana mai tarziu.

Un alt efect al mersului la gradinita, observat de cercetatori, a fost ca micutii care au mers la varste mai fragede in colectivitate aveau sanse mai mici sa dezvolte probleme comportamentale decat cei care au stat acasa mai mult. Concluziile studiului au fost o usurare pentru parintii care se simteau vinovati ca si-au dus copiii la gradinita la varste foarte mici, din lipsa de solutii.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre