Lucruri pe care sa nu le faci daca micutul tau are un acces de furie

/ / Modificat: 2023-08-27
Lucruri pe care sa nu le faci daca micutul tau are un acces de furie

Copiii pot face crize de furie atunci cand ne asteptam mai putin, mai ales cand sunt mici si capacitatea lor de a verbaliza ceea ce simt este inca limitata. Stim cu totii ca accesele de furie sunt o parte normala a dezvoltarii lor, dar adevarul este ca, uneori, poate fi foarte dificil sa le gestionam.

Tocmai din acest motiv poti ajunge, fara sa vrei, sa faci lucruri pe care apoi le vei regreta sau care au efect negativ asupra dezvoltarii copiilor. Iata, asadar, care sunt lucrurile pe care sa NU le faci cand micutul tau are un acces de furie.

Nu-l ignora

Tantrumurile sunt o modalitate prin care copiii exprima ceea ce li se intampla, deoarece nu toti au capacitatea de a face acest lucru verbal. Sa pui cuvinte pe sentimente precum frustrarea, furia, invidia, nostalgia, anxietatea... nu este usor, asdar ei isi canalizeaza emotiile prin plans sau tantrumuri.

Daca in acel moment ii ignori plansul sau ii intoarci spatele, copilul va primi mesajul ca nu iti pasa de sentimentele lui sau de ceea ce i se intampla. Cu alte cuvinte, se va simti respins, neinteles si umilit.

Nu-l separa de grup si nu-l lasa singur

Exista inca persoane care considera "coltul de gandire" sau "separarea de grup", doua strategii de modificare a comportamentului care constau in excluderea copilului din activitatea pe care o face si punerea lui intr-un colt sau intr-o alta camera pentru ca acesta sa poata reflecta la ceea ce a facut si sa-si modifice comportamentul.

Daca respingi un copil care face crize de furie, il inchizi intr-o camera sau il lasi singur, ii provoci daune emotionale grave, transmitandu-i mesajul ca nu iti pasa de ceea ce i se intampla.

In plus, trebuie sa-ti amintesti ca un copil care face un tantrum actioneaza pur emotional, asa ca este total deplasat sa te astepti ca el sa "gandeasca sau sa reflecteze" asupra actiunilor sale.

Nu-l pedepsi

Pedepsele NU sunt metode educative! Acestea sunt daunatoare pentru dezvoltarea emotionala a copilului si pentru construirea unei stime de sine sanatoase si puternice. In plus, afecteaza profund relatia dintre tine si copil.

Mai mult decat atat, daca stopezi crizele de furie prin pedepsirea lor, vei provoca daune psihologice profunde copilului, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung. In plus, ii transmiti mesajul ca sentimentele sale nu conteaza catusi de putin.

Nu il lovi!

Copiii nu ar trebui sa fie loviti! Niciodata! Nici o bataie, nici o palma, nici o scuturatura! Pedeapsa corporala dauneaza copiilor din punct de vedere fizic si emotional, nu le corecteaza si nu le imbunatateste comportamentul si are consecinte teribile pe tot parcursul vietii.

Nu tipa

Adesea, tipatul nu este vazut ca o forma de violenta fata de copil si il folosim prea des in educatia parentala. Dar tipatul, ca si pedeapsa fizica si psihologica, nu este o metoda educativa si dauneaza grav copilului.

In plus, este important de stiut cum reactioneaza creierul la strigate (se blocheaza, nu mai asimileaza informatia si creste nivelul hormonului numit cortizol, responsabil pentru stres, frica si nesiguranta), deci in niciun caz copilul nu trebuie sa invete in aceste conditii.

Nu ii tine predici

Atunci cand un copil se confrunta cu o situatie care ii provoaca frustrare sau stres si care sfarseste prin a-l face sa izbucneasca intr-un acces de furie, creierul sau se blocheaza, deoarece amigdala detecteaza o amenintare.

Ca urmare, copilul incepe sa experimenteze senzatii fizice, cum ar fi bataile rapide ale inimii, palmele transpirate si muschii incordati (unii copii chiar se automutileaza ca urmare a acestei anxietati).

Asadar, oricat de mult ai dori sa ii tii o predica copilului tau in astfel de momente, aminteste-ti ca nu este momentul potrivit. Astepteapta sa se calmeze si ofera-I sprijin emotional in momentele de stres. Dupa ce este calm poti vorbi cu cel despre ceea ce a simtit in timpul tantrumului si te poti concentra pe gasirea unei solutii pozitive.

Nu eticheta sau ridiculiza copilul

"Ce urat esti cand plangi!", "Plansul este pentru copii!", "Esti un plangacios!", "Plansul este pentru lasi!", "Plansul este pentru fete!", "Nu-mi plac copiii care plang!".... Exista nenumarate fraze care ridiculizeaza plansul sau copilul care plange.

Desi de multe ori nu suntem constienti de marea incarcatura emotionala implicita in cuvintele si etichetele noastre fata de copii, acestea provoaca daune grave pentru stima de sine, frustrare, anxietate, neintelegere si o multime de sentimente negative care ajung sa ii afecteze chiar si pe termen lung.

Nu-i spune sa nu mai planga

Adultii fac greseala de a dori sa reduca cat mai repede la tacere crizele de furie ale copiilor, fie pentru ca ne doare sa ne vedem copilul intr-o stare proasta, fie pentru ca suntem ingrijorati de ce vor spune oamenii sau pentru ca grijile lor ni se par banale.

De aceea, nu ii spune niciodata copilului tau "nu plange". Prin acest mesaj, ii invalidezi sentimentele si ii ceri in mod inconstient sa nu simta ceea ce simte.

Nu-i spune "Lasa, nu s-a intamplat nimic " sau "Este o prostie"

In ochii adultului, ceea ce l-a determinat pe copil sa izbucneasca intr-un tantrum poate fi ceva complet banal. Dar in lumea copilului si cu creierul sau pur emotional, lucrurile capata o alta dimensiune si sunt importante pentru el.

Prin urmare, daca incerci sa il calmezi nu ar trebui sa-i invalidezi sau sa-i minimizezi sentimentele cu fraze precum "nu e mare lucru", "e in regula", "e o prostie".

Nu-l santaja

Santajul emotional este o forma foarte puternica de manipulare prin care persoanele apropiate si grijulii ameninta copilul, direct sau indirect, sa faca sau sa nu faca ceva care ii deranjeaza pe ceilalti.

Adultii folosesc foarte des santajul cu copiii si, uneori, nici macar nu sunt constienti de daunele emotionale grave pe care le poate provoca.

Exista multe moduri de a santaja un copil sa nu mai planga, de la amenintarea ca va veni politia dupa el sau ca nu va mai merge in parc dupa aceea, pana la a-l alina cu promisiuni sau recompense daca nu mai plange. In toate cazurile, santajul subjuga copilul, ii provoaca teama si il obliga sa isi schimbe rapid comportamentul pe baza unei amenintari externe.

Nu-i spune ca nu il mai iubesti

Amenintarea unui copil cu faptul ca cineva important pentru el va inceta sa il mai iubeasca daca va continua sa planga este cea mai cruda, teribila si inumana forma de santaj emotional care exista, pe langa faptul ca este complet falsa.

Copiii trebuie sa stie ca parintii lor ii iubesc neconditionat si ca vor fi alaturi de ei indiferent de ceea ce fac.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Accese furie copii

Articole recomandate

Citeste si despre