Ce sa NU faci cand copilul are un acces de furie. 10 lucruri care fac mai mult rau decat bine

/ / Modificat: 2021-09-01
Ce sa NU faci cand copilul are un acces de furie. 10 lucruri care fac mai mult rau decat bine

Accesele de furie ale copiilor sunt imprevizibile si ii pot pune pe parinti in cele mai incomode situatii. Felul in care le gestionezi poate sa le puna capat rapid sau le poate prelungi, asa ca iti propunem un ghid de "asa nu" pe care sa il pui in aplicare in caz de criza de nervi.

Copiii mici nu stiu sa isi gestioneze furia sau sa isi verbalizeze sentimentele, mai ales atunci cand inca nu stiu sa vorbeasca prea bine. Stii deja ca accesele de furie sunt ceva normal in procesul de dezvoltare a copiilor, insa asta nu inseamna ca sunt mai usor de tolerat. Ei bine, ultimul lucru pe care trebuie sa il faci in asemenea situatii este sa iti pierzi rabdarea si sa dai frau liber impulsivitatii.

Comportamente pe care sa le eviti cand copilul tau are un acces de furie

Chiar daca micutul tau te face uneori sa te simti depasita de situatie cu iesirile sale nervoase inexplicabile, mai ales atunci cand sunteti in public, sunt anumite comportamente contraproductive. Desi poate te-ar tenta sa crezi ca asa vei reusi sa detensionezi situatia, iata ce nu ar trebui sa faci, sub nicio forma:

Nu il ignora

Copilul se comporta astfel pentru ca vrea sa iti transmita ceva si nu o poate face in cuvinte. Pentru el este greu sa isi descrie frustrarile, furia, invidia, nostalgia, anxietatea, iar atunci plange, tipa, bate din picioare uneori. Daca il ignori sau ii intorci spatele, micutul nu va intelege decat ca nu iti pasa de sentimentele lui si se va simti respins, neinteles si chiar umilit.

Nu il obliga sa stea singur

Multi parinti sunt tentati sa le dea celor mici "lectia" izolarii atunci cand au un comportament neadecvat. Sa pui copilul la colt, sa il opresti de la o activitate sau sa il izolezi de alti copii cand are un acces de furie este considerat de unii educativ, insa astfel de masuri nu fac decat rau din punct de vedere emotional.

Nu il pedepsi

Pedepsele sunt si ele vazute ca masuri educative, dar sunt foarte daunatoare pentru dezvoltarea emotionala a copiilor, pentru respectul de sine si pentru felul in care ei vor dezvolta, mai tarziu, relatii.

Pedepsele care vin dupa accese de furie ii fac un rau profund copilului la nivel psihologic, si pe termen scurt, si pe termen lung. El nu a facut decat sa dea frau liber unor emotii, iar mesajul pe care i-l transmiti pedepsindu-l este ca acesta este un lucru rau.

Nu il lovi

Chiar dac aface o criza de nervi in public si te pune intr-o situatie incomoda, chiar daca te "obliga" sa ii spui de 10 ori un lucru si tot nu pare sa inteleaga, tot nu este o justificare sa lovesti un copil. Violenta fizica nu il va determina sa isi corecteze comportamentul.

Nu tipa la el

Sa ridici vocea la un copil este tot o forma de violenta, la fel de daunatoare precum cea fizica atunci cand copilul trece printr-un moment greu de gestionat pentru el. 

Nu ii pune etichete jignitoare si nu il ridiculiza

Daca ii spui unui copil ca este urat cand plange sau ca este un las ori, poate, ca nimanui nu ii place un copil care plange, nu vei reusi, cu siguranta, sa il opresti. Ii vei distruge, in schimb, respectul de sine, il vei umple de frustrari si anxietate, iar el tot nu va intelege ce s-a intamplat si, in plus, de ce te porti atat de urat cu el.

Incearca sa nu minimalizezi motivele care l-au infuriat pe cel mic, pentru ca el nu va intelege decat ca pentru tine nu este suficient de important ceea ce i se intampla. Totodata, nu il minti si nu il santaja pentru a-l determina sa inceteze cu plansul si, poate cel mai important lucru: nu ii spune ca nu il mai iubesti daca mai plange.

Copiii au nevoie in astfel de momente de confirmarea faptului ca sunt iubiti si sprijiniti neconditionat. Inarmeaza-te cu rabdare si asteapta ca aceasta perioada dificila sa se incheie de la sine si trebuie abordata cu calm si intelegere.

Foto: Pixabay.com

Taguri Accese furie copii

Articole recomandate

Citeste si despre