Copilul meu tipa! Ce pot face pentru a preveni astfel de reactii?

/ / Modificat: 2018-03-19
Copilul meu tipa! Ce pot face pentru a preveni astfel de reactii?

Cand nu le convine ceva, cand cauta atentie, cand sunt suparati... sunt cateva situatii care ii pot determina pe copii sa tipe, spre disperarea parintilor. Ca sa poti preveni astfel de comportamente, este important sa incerci sa iti dai seama care este motivul care l-a determinat sa se poarte asa. In functie de acest lucru, poti gasi diferite metode de a preveni si de a reduce din crizele de isterie, crize care sunt specifice mai ales in jurul varstei de doi ani, dar pot aparea si cand copii sunt mai mari, la varsta de 4-5 ani.

Copiii se pot folosi de urlete si tipete si atunci cand vor sa obtina un lucru, pentru ca au vazut ca parintii reactioneaza imediat la un astfel de comportament, facandu-le pe plac, cu scopul de a-i linisti, bineinteles. Daca observi ca micutul tau tipa atunci cand isi doreste ceva, ii poti spune, de exemplu, ca plansul lui nu te deranjeaza si ca o sa vorbesti cu el dor in momentul in care se calmeaza. Daca tipa ca sa te determine sa ii cumperi o jucarie, nu ceda.

Daca vei proceda asa de fiecare data cand face cate o criza ca sa obtina ceva, el va observa ca nu primeste nimic daca urla si tipa, ceea ce inseamna ca ai toate sansele sa il determini sa renunte la astfel de reactii.

Evita situatiile care il pot stresa

Micutul tau devine irascibil cand se apropie ora pentru somnul de dupa-amiaza sau ora mesei? Tine cont de acest lucru atunci cand planifici sa il scoti la plimbare sau sa il iei la cumparaturi. Un magazin aglomerat, agitatia de la locurile de joaca pentru copiii pot fi prea mult pentru el, tinand cont de faptul ca este obosit sau ii este foame, ceea ce il va determina sa tipe, sa planga, sa nu ii convina nimic. Asadar, asigura-te ca nu ii este foame sau ca nu ii este somn inainte sa il scoti din casa.

Daca stii ca se plictiseste repede prin magazine sau cand mergeti cu masina si are momente in care se crizeaza, ia cu tine jucarii care stii ca ii fac placere. Astfel, va fi ocupat si nu va avea timp sa se plictiseasca. Daca sunteti la cumparaturi, implica-l si pe el: te poate ajuta sa alegi produsele de pe raft, de exemplu.

Tot ca sa previi o astfel de furtuna, incearca sa iti dai seama din timp de lucrurile care ar putea sa il enerveze. Daca il vezi ca se chinuie de ceva minute sa scoata o jucarie de sub pat si nu poate, mergi si ofera-i ajutorul tau. Insa ai grija sa ii vorbesti si despre faptul ca nu o sa fii mereu langa el sa il ajuti si ca trebuie sa invete sa isi controleze furia.

Discuta cu copilul

De ajutor iti pot fi si discutiile cu copilul, in momentele in care este calm si linistit. Spune-i ca poate sa obtina un lucru pe care si-l doreste sau sa isi exprime o nemultumire si fara sa recurga la o scena cu tipete si plansete. Explica-i ca o astfel de atitudine nu ii aduce nimic bun, ca este important sa invete sa isi spuna pasurile si supararile fara sa urle.

Spune-i si ca tipetele ii deranjeaza pe oamenii din jur, indiferent ca este vorba despre vecini sau despre oamenii dintr-un magazin in care va aflati cand el incepe sa urle pentru ca nu ii cumperi ceva.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tipete copil Comportament negativ copii Crize isterie copii Accese furie copii

Articole recomandate

Citeste si despre