Cum recunosti un copil chinestezic si cum il ajuti sa se simta in elementul lui

/ / Modificat: 2021-10-29
Cum recunosti un copil chinestezic si cum il ajuti sa se simta in elementul lui

Stilurile de crestere nu sunt cele care ii definesc pe copii si nici felul in care ei reusesc sa invete diferite lucruri. Probabil ai auzit de persoane cu memorie vizuala sau auditiva, si asa cum ele reusesc sa invete mai usor cand vad si "fotografiaza" mental anumite lucruri sau pur si simplu pentru ca le-au auzit, copiii chinestezici invata lucruri cu ajutorul tuturor simturilor, mai putin cel vizual.

Daca esti constient de felul in care un copil reuseste sa invete cel mai usor si cel mai bine, poti sa il educi punand accent pe punctele lui forte.

Ce este si cum functioneaza inteligenta chinestezica

Inteligenta chinestezica este de cele mai multe ori caracteristica acelor copii care sunt foarte activi. Lor le este greu sa stea intr-un singur loc, in timp ce citesc, scriu sau asculta o lectie. Cu toate acestea te poate surprinde prin cat de multe lucruri reuseste sa retina, sa invete si sa aplice, iar atunci cu siguranta ai de a face cu un copil chinestezic. El are capacitatea de a face mai multe lucruri in acelasi timp pentru a invata sau a rezolva o problema, are o foarte buna coordonare ochi - mana si are nevoie sa se miste foarte mult.

Copilul chinestezic prefera sa atinga oameni si lucruri, sunt atrasi de orice activitate care presupune folosirea mainilor, de jocurile care simuleaza constructii sau reparatii si, in general, de tot ce presupune dexteritate.

Cum invata un copil chinestezic

Neurostiinta a putut sa stabileasca faptul ca un copil chinestezic invata mai usor lucruri noi atunci cand este in miscare; miscarea este cea care il ajuta sa isi controleze mai usor atat corpul, cat si gandurile. Mai exact, activitatile care presupun miscare permit creierului sa creeze conexiuni intre toate zonele responsabile cu vederea, auzul, simturile si limbajul. Am putea spune ca un copil chinestezic are o dezvoltare mai complexa si mai completa, pentru ca el face mai usor legaturile intre atentie, reglarea emotiilor, memorie, invatare si stima de sine.

Cum gestionezi un copil chinestezic

A pune un copil chinestezic sa stea locului in timp ce trebuie sa invete inseamna sa ii limitezi inteligenta; si, din pacate, sistemul educational din Romania chiar asta face, fara a putea vorbi despre rele intentii. Daca la scoala copilul chinestezic nu are de ales si trebuie sa stea cuminte in banca, pe un scaun, sa nu alerge, sa nu se plimbe prin clasa, puteti compensa acasa, mai ales ca micutul va avea energie neconsumata.

Permite-i copilului sa se miste in timp ce invata; procesul va fi mult mai usor daca el poate sa se plimbe prin camera, sa atinga obiecte care, desi ai crede ca ii distrag atentia, il ajuta, de fapt, sa sedimenteze informatiile.

Copilul chinestezic are nevoie de multe pauze in timpul procesului de invatare.

Un astfel de copil poate fi hiperactiv si tocmai de aceea comportamentul sau poate fi deseori confundat cu ADHD. A-l forta, insa, sa stea locului inseamna sa ii limitezi invatarea, a-i cere sa nu mai gesticuleze in timp ce vorbeste inseamna sa ii pui frana, in condtiile in care el se exprima mai bine si nonverbal, cu ajutorul unor miscari si gesturi ample.

Chinestezia se poate educa

Inteligenta chinestezica poate fi stimulata si la copiii care nu o au in mod evident. Ei pot fi incurajati sa faca sport, sa se implice in activitati care presupun folosirea tuturor simturilor, in afara de cel al vazului (jocul "baba oarba", spre exemplu), sa incerce sa faca tot felul de jonglerii sau sa participe la cursuri de dans care il vor invata sa se coordoneze si, implicit, sa aiba o mai buna chinestezie. In functie de varsta copilului, jocurile cu cuburi, gradinaritul, bricolajul sau cursurile de actorie sunt activitati care dezvolta chinestezia.

Copilul chinestezic este un copil atipic

De multe ori copiii chinestezici sunt vazuti ca neastamparati, obraznici; ei se plictisesc repede de multe activitati, pot fi frustrati si se pot simti neintelesi, iar atunci devin un adevarat vulcan de emotii, mai ales pentru ca de obicei ei sunt si hipersensibili si empatici.

Copilul care incearca mereu sa iti atraga atentia, care cauta mereu apropierea fizica si contactul cu parintii, cu bunicii, cu alti copii este un copil care trebuie iubit si validat sicer, un copil care vrea sa simta loialitate sincera, prietenie, sa vada si fata concreta a iubirii. Iubeste-l si invata-l sa se iubeasca, ajuta-l sa-si gestioneze emotiile. Si, foarte important, incurajeaza-l sa isi faca prieteni in loc sa il pedepsesti izolandu-l atunci cand a fost mai neastamparat.

FOTO: Freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre