Cinci lucruri care favorizeaza dezvoltarea intelectuala si pe care copiii le pot face zilnic

/ / Modificat: 2022-02-22
Cinci lucruri care favorizeaza dezvoltarea intelectuala si pe care copiii le pot face zilnic

Inca de cand se nasc, copiii invata si evolueaza pe zi ce trece, iar pe masura ce cresc fac progrese care ii uimesc pe parinti. Odata cu trecerea timpului, parintii incep sa se intrebe in ce fel ii pot stimula pe copii si cum ii pot ajuta sa se dezvolte cognitiv.

Dincolo de activitatile pe care le fac la gradinita sau la scoala, exista cateva lucruri pe care le pot face acasa, pe care le putem include in rutina lor si care au efecte pozitive evidente asupra dezvoltarii celor mici.

1. Lectura, un obicei care nu trebuie sa lipseasca din viata copiilor

Cititul este una dintre cele mai bune modalitati de a incuraja dezvoltarea intelectuala a copiilor. Insuflarea acestui obicei de la o varsta frageda ajuta la dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii, imbogateste vocabularul si favorizeaza dobandirea de noi concepte.

Inca de cand sunt bebelusi, ar trebui sa aiba la dispozitie carti adaptate varstei lor. Parintii ar trebui sa le citeasca povesti in fiecare zi si sa faca din acest obicei o rutina de culcare. In acest fel, copiii capata un obicei sanatos si, in plus, ajuta la crearea unei conexiuni intre parinti si copii.

2. Timpul de joaca

Fie ca sunt mai mari sau mai mici, jocul este fundamental in dezvoltarea copiilor. Prin intermediul jocului, creierul lor poate crea conexiuni neuronale care le permit sa dobandeasca procese cognitive esentiale in dezvoltare. Prin joc, copiii cunosc si inteleg lumea din jurul lor si ajung sa dea sens anumitor concepte sau experiente. De aceea, parintii trebuie sa asigure copiilor un timp de joaca in fiecare zi si sa nu fie tentati sa creada ca nevoia de a se juca dispare odata cu cresterea.

3. Jocurile educative

Jucariile cu rol educativ il ajuta pe copil sa-si dezvolte diferite zone cognitive, ii stimuleaza simturile, logica, creativitatea si abilitatile sociale. Atunci cand alegem o astfel de jucarie, trebuie sa tinem cont de varsta copilului, de etapa de dezvoltare si sa alegem obiecte care le sporesc abilitatile naturale, completeaza procesul de invatare, ii ajuta sa devina autonomi si le permit sa isi dezvolte creativitatea. Jocurile de construit, de stivuit, jucariile senzoriale si jocurile sociale (pentru copiii mai mari) nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa unde sunt copii.

4. Activitati care stimuleaza creativitatea

Pe langa jocuri, sunt multe activitati artistice care sporesc creativitatea copilului. Pictura, ceramica, muzica, jocul cu plastilina, anumite jocuri de societate ii permit micutului sa isi exploreze latura creativa si sa experimenteze, singura limita fiind imaginatia sa.

5. Utilizarea limitata si controlata a ecranelor

Nu in ultimul rand, pentru a sprijini dezvoltarea intelectuala a copiilor, este recomandat ca expunerea la ecrane sa fie limitata si controlata. Studiile arata ca folosirea inadecvata a dispozitivelor electronice intarzie dezvoltarea limbajului, afecteaza sanatatea mintala si creste probabilitatea deficitului de atentie. Specialistii recomanda ca micutii sub un an si jumatate sa nu fie deloc expusi la ecrane, iar dupa aceasta varsta expunerea sa fie limitata, iar continutul verificat de catre parinti.

FOTO: Feepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea intelectuala

Articole recomandate

Citeste si despre