Trucuri pentru a inventa povesti care-i implica si pe copii

/ / Modificat: 2024-01-09
Trucuri pentru a inventa povesti care-i implica si pe copii

Povestile pentru copii au mari beneficii pentru copiii mici. Acestea le stimuleaza imaginatia, ii ajuta sa dobandeasca un vocabular nou si incurajeaza dezvoltarea limbajului. Dar nu trebuie sa cheltui bani pentru a cumpara o multime de carti, pentru ca poti inventa chiar tu povesti care sa ii atraga pe copii. Exista multe tehnici si resurse care ne ajuta sa cream povestiri pline de imaginatie pentru a-i atrage pe copii cu povestile noastre, atunci cand povestile de pe rafturile lor nu le mai ofera o motivatie suficienta.

Sa spui o poveste nu este atat de usor pe cat pare!

Desi putem crede ca am facut o treaba buna, exista o diferenta uriasa intre a spune o poveste si a citi o poveste. Cand inventam povestea, copilul intra complet in poveste, intelegand-o mult mai bine decat daca i-am citi pur si simplu. Dar trebuie sa o facem cu multa expresivitate, astfel incat intregul nostru corp (ochi, maini, gura, voce) sa fie suficient de convingator pentru ca ascultatorul sa se bucure de poveste.

Tehnici pentru a inventa o poveste care sa atraga

Iata cateva dintre cele mai utilizate tehnici la crearea povestilor pentru copii, desi, datorita experientei de zi cu zi, acestea pot fi modificate in functie de fiecare copil si pot fi create multe altele.

Tehnica binomului special: aceasta consta intr-o ciocnire intre doua cuvinte care da nastere la o multitudine de situatii extrem de imaginative. De exemplu: caine/ pisica (povestea cainelui si a pisicii care gasesc o jucarie si amandoi o doresc) sau dragon/ ochelari (povestea dragonului care si-a pierdut ochelarii si nu mai poate citi).

Alege-ti propriul final: exista, de asemenea, resursa stimulativa din punct de vedere creativ a povestilor cu finaluri diferite. In cadrul acesteia, noi, in calitate de povestitori, spunem o poveste pe care o intrerupem in momentul de maxima intriga, cerandu-i copilului nostru sa fie cel care o incheie. Daca avem mai multi copii mici, ii putem cere fiecaruia sa spuna propria versiune finala a povestii.

Cuvantul intrebare consta in alegerea unui cuvant care este foarte frapant si care capteaza atentia copilului. Odata ales, trebuie sa ne gandim la diferite de ce-uri, selectand unul foarte curios pentru a inventa povestea pe baza lui, incercand sa gasim o explicatie credibila, chiar daca nu este adevarata. De exemplu: daca alegem cuvantul "peste", putem crea o poveste in care sa rezolvam intrebarea de ce traiesc pestii in apa.

Si daca...? O alta tehnica extrem de imaginativa este intrebarea "ce-ar fi daca". Pornind de la o ipoteza (adevarata, absurda, magica...), trebuie sa cream o poveste. De exemplu: ce s-ar intampla daca avioanele ar avea pene?

Foloseste desene pentru a crea povesti. Pornind de la o imagine, trebuie sa ne imaginam ce poveste contine. Trebuie sa spunem ce transmite si care sunt elementele care simbolizeaza acele sentimente si povestea pe care o cream.

  • FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trucuri Povesti copii

Articole recomandate

Citeste si despre