7 trucuri care te ajuta sa-ti pastrezi calmul in relatia cu copiii

/ / Modificat: 2023-09-19
7 trucuri care te ajuta sa-ti pastrezi calmul in relatia cu copiii

De multe ori, se intampla sa ne pierdem cumpatul in relatia cu copiii. Tantrumurile lor si lipsa de cooperare de care dau dovada uneori, combinate cu lipsa noastra de odihna, de rabdare sau alte probleme conexe ne fac adesea sa rabufnim, sa ridicam vocea la copii din nimic, pentru ca mai apoi sa ne para rau.

De cele mai multe ori, reactia noastra la stimulii produsi de copii spune ceva despre noi, nu despre ei. Felul in care reactionam are legatura cu propriile emotii, frustrari si oboseala. Din fericire, exista cateva tehnici care ne pot ajuta sa ne pastram calmul si sa nu ne mai pierdem rabdarea asa usor atunci cand cei mici ne pun la incercare.

Exerseaza-ti rabdarea

Rabdarea este ceva ce poate fi antrenat, zi de zi. Atunci cand tipam la copii, se intampla sa ne pierdem rabdarea foarte usor. Putem evita acest lucru, „antrenandu-ne” zilnic sa nu ne enervam la primii stimuli.

Lasa problemele in afara casei

De multe ori, ne pierdem cumpatul din cauza stresului si a problemelor din backgroud. Desi poate suna ca un cliseu, problemele de la serviciu nu ar trebui sa fie aduse acasa. Ar trebui sa fim capabili sa ne detasam de orice stimul negativ in relatia cu cei mici.

Nu te pune la mintea copiilor

Multi parinti ridica tonul atunci cand copiii lor tipa, pentru a-i acoperi si pentru a se face auziti. Cand copilul este nervos, nu ii raspunde cu aceeasi moneda, ci incearca sa iti controlezi emotiile.

Tehnica broastei testoase

Aceasta este o tactica pe care o putem invata de la copii. Multi dintre ei, atunci cand sunt certati, se inchid in ei si nu mai comunica, precum o broasca testoasa in carapace. Cand simtim ca ne enervam, ar trebui sa facem si noi acelasi lucru, sa ne retragem si sa numaram pana la 10, pentru a ne calma.

Exercitii de respiratie

Acestea pot fi foarte eficiente pentru a ne relaxa si pentru a mentine controlul. Exista un anumit exercitiu care are efect imediat si il putem practica de cate ori simtim ca ne enervam. Tehnica de respiratie presupune sa tragem aer adanc in piept, sa il tinem o secunda si apoi sa mai tragem inca o gura de aer. In acest fel, marim capacitatea plamanilor, lucru care ajuta la relaxare. Apoi, dam afara tot aerul.

Fa sport

Sportul ne poate ajuta sa ne conectam mai bine la noi insine si sa fim mai relaxati. De asemenea, atunci cand facem sport se secreta hormoni care ne ajuta sa ne relaxam si, astfel, sa avem mai multa rabdare in relatia cu copiii. 

Cere-le scuze

Nu in ultimul rand, daca se intampla sa ne pierdem cumpatul, este important sa le cerem scuze celor mici si sa le aratam ca ne pare rau ca ne-am purtat urat cu ei. Astfel le predam si lor o lectie valoroasa despre puterea de a recunoaste atunci cand gresesc.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calmare copil Trucuri Relatie copil parinte

Articole recomandate

Citeste si despre