Reciclarea pe intelesul micilor ecologisti. Cum starnesti interesul copiilor pentru a recicla

/ / Modificat: 2023-12-11
Reciclarea pe intelesul micilor ecologisti. Cum starnesti interesul copiilor pentru a recicla

De ce este atat de important sa reciclam? Cu totii suntem direct responsabil de ceea ce facem in mediul care ne inconjoara si este important sa fim constienti de faptul ca fiecare actiune are urmari in viitor.

Mediul inconjurator este un mecanism viu, care are nevoie de grija si protectie, lucru de care fiecare dintre noi ar trebui sa fie constient. Impactul pe care neglijenta oamenilor il are asupra naturii este semnificativ, iar copiii nostri trebuie sa afle cat mai multe despre importanta reciclarii, care nu este doar un gest altruist, ci o necesitate.

Ca parinti, avem un rol esential in a-i invata pe copii sa recicleze corect si sa inteleaga importanta acestei actiuni pentru viitorul nostru si al urmatoarelor generatii. Cum starnim interesul copiilor pentru a recicla, te intrebi? Ei bine, venim in ajutorul tau cu cateva informatii esentiale despre importanta reciclarii si cu idei practice despre cum ii poti invata pe micutii tai sa recicleze corect!

Ce este reciclarea?

In termeni oficiali, reciclarea este procesul de transformare a materialelor folosite in materii prime sau produse noi. Procesul de reciclare implica colectarea, sortarea si procesarea materialelor reciclabile pentru a le transforma in materii prime ce pot fi folosite in productia de noi bunuri. Materialele reciclabile pot include sticla, hartie, plastic, metal si alte materiale care pot fi refolosite sau refabricate pentru a crea noi produse.

Insa reciclarea nu este doar despre colectarea deseurilor si transformarea lor in materiale noi, ci este o actiune prin care reducem impactul negativ asupra mediului inconjurator. Prin reciclare, evitam poluarea excesiva, conservam resursele naturale si reducem cantitatea de deseuri care ajung in depozitele de gunoi.

Plasticul reprezinta principala sursa de poluare, la momentul actual. Durabilitatea si rezistenta sa l-au transformat intr-un material popular, dar si intr-o sursa semnificativa de poluare. Productia masiva de plastic si utilizarea sa in ambalaje, articole de unica folosinta si alte produse au generat o cantitate uriasa de deseuri plastice care, din pacate, sunt adesea aruncate in mod necorespunzator si ajung in ecosistemele naturale. Dezintegrarea lenta a acestor deseuri plastice in microplastice este ingrijoratoare, deoarece aceste particule pot afecta grav viata marina si terestra.

In ultimii 50 de ani, productia mondiala de plastic s-a dublat si se estimeaza ca pana in 2050 oceanele ar putea contine mai multe materiale din plastic decat pesti. Deja 73% din deseurile de pe plajele din intreaga lume sunt din plastic, iar in fiecare minut din fiecare zi, o cantitate de plastic echivalentă cu un camion plin este aruncata in ocean.

Combaterea poluarii cu plastic implica atat eforturi la nivel global, prin reducerea utilizarii de plastic si promovarea reciclarii si a alternativelor biodegradabile, cat si actiuni la nivel individual, precum reducerea consumului de produse din plastic si gestionarea responsabila a deseurilor.

Cum ii invatam pe copii sa recicleze?

Sa fim sinceri. Reciclarea gunoaielor nu se numara printre activitatile preferate ale copiilor, insa exista cativa pasi pe care ii poti urma astfel incat juniorul tau sa priveasca acest proces cu alti ochi.

Fii tu un exemplu!

Cei mici invata prin puterea exemplului, ceea ce inseamna ca primul pas spre a-ti aduca juniorul este sa practici si tu ceea ce incerci sa-l inveti. Copiii sunt foarte receptivi la comportamentele pe care le observa la cei din jurul lor. Atunci cand vor vedea ca si noi separam deseurile si le reciclam, vor fi mai predispusi sa faca acelasi lucru.

Implica-i direct in procesul de reciclare

Cei mici au o mare dorinta de a-si ajuta parintii, astfel ca o metoda eficienta de a starni interesul pentru reciclare este sa ii implicam pe copii direct in acest proces. Dandu-le responsabilitatea de a sorta deseurile sau de a participa la proiecte creative folosind materiale reciclabile, le oferim micutilor o perspectiva practica si concreta asupra importantei actiunilor lor.

Reciclarea ca o joaca

Trateaza reciclarea ca pe o activitate amuzanta. Stii deja ca cei mici invata cel mai bine prin joaca, ceea ce iti aduce un mare avantaj. Poti crea jocuri sau activitati interactive care sa ii invete pe cei mici despre reciclare si despre importanta ei. Acestea pot fi atat distractive, cat si educative.

Utilizeaza containere distincte pentru diferite tipuri de materiale reciclabile. Eticheteaza-le si implica-i pe cei mici in organizarea acestora. Astfel, ei invata sa faca distinctia intre hartie, plastic, sticla sau metal. Puteti incepe prin a recicla o cutie de lapte!

Poti transforma foarte usor reciclarea intr-o joaca, cu noile cutii de lapte Fulga, extrem de simplu de reciclat datorita ambalajului Tetra Pak si a capacului atasat.

Laptele adorat de cei mici, Fulga, vine in ambalaje Tetra Pak, realizate din fibre de carton virgine, obtinute din surse regenerabile, gestionate responsabil. Cutia mai contine in straturile sale plastic (polietilena) si aluminiu. Capacul este atasat de ambalaj, astfel incat sa nu se piarda pe drum, iar reciclarea sa fie si mai usoara!

Cum se recicleaza corect cutia de lapte Fulga? In 4 pasi si-o pirueta:

1. Dupa ce ai consumat laptele, clateste bine cutia

2. Deschide „urechiusele” laterale si de la baza

3. Aplatizeaza cutia si infileteaza capacul de plastic

4. Arunca ambalajul in pubela galbena.

Ce este ambalajul Tetra Pak?

Ambalajele de carton Tetra Pak aseptice (pentru produsele UHT pastrate la temperatura ambientala) au in continutul lor carton, plastic si aluminiu. Cartonul este principalul material din care este format ambalajul Tetra Pak, dar, in functie de tipul ambalajului, acesta mai are in compozitie alte doua materiale: aluminiu si plastic.

Stratul fin de polietilena asigura protejarea de umiditate si sigilarea lichidului, pentru a evita intrarea acestuia in contact cu cartonul. Stratul de polietilena mai are si rol de liant. Folia de aluminiu este o bariera de protectie a produsului impotriva luminii si a oxigenului. Astfel, laptele ramane proaspat in ambalajul de carton Tetra Pak aseptic.

Unde se recicleaza ambalajele Tetra Pak in Romania

Nu aruncam pur si simplu la gunoi ambalajele Tetra Pak (cum este si cutia de lapte Fulga), ci le ducem in containerul galben destinat plasticului, alaturi de sticlele pet si dozele de aluminiu pentru bauturi. Astfel, aceste ambalaje ajung impreuna la statia de sortare, de unde fiecare tip de ambalaj isi urmeaza drumul separat catre reciclare.

Poti gasi cel mai apropiat punct de colectare cu containere galbene de langa casa ta pe site-ul: https://hartareciclarii.ro/. De asemenea, poti solicita operatorului de salubritate din sectorul sau din orasul tau sa-ti puna la dispozitie un container sau un sac galben  pentru colectarea selectiva a acestor ambalaje (ambalaj de carton Tetra Pak, plastic, aluminiu).

Asadar, reciclarea reprezinta un pas esential catre un mediu sanatos si sustenabil pentru generatiile viitoare. Invatandu-i pe copii sa recicleze corect, le oferim o lectie de responsabilitate fata de mediul inconjurator si fata de comunitatea in care traiesc!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reciclare Ecologie copii

Articole recomandate

Citeste si despre