Cum iti ajuti copilul sa aiba un stil de viata mai sanatos

/ / Modificat: 2021-03-23
Cum iti ajuti copilul sa aiba un stil de viata mai sanatos

Ultimul an a fost unul provocator pentru toata lumea, in special pentru cei dintre noi cu familii de care sa avem grija. Multi dintre copii au fost afectati de ceea ce se intampla in jurul lor, fizic si psihic, iar un stil de viata echilibrat se impune mai mult ca oricand. Iata patru masuri simple pe care le poti adopta pentru ca cel mic sa fie mai sanatos si mai fericit. 

Controale medicale preventive

Controalele medicale preventive ne ajuta sa ne asiguram ca cel mic este sanatos si se dezvolta asa cum trebuie. Monitorizarea medicala regulata la varste cheie este utila pentru prevenirea in mod eficient a bolilor care pot aparea. In primii sase ani, copiii nostri experimenteaza o dezvoltare fizică și mintală semnificativa, dar sunt si mai fragili. Medicul pediatru nu se concentreaza doar pe latura medicala, ci se si asigura de o buna dezvoltare psihomotorie, a abilitatilor lingvistice etc. Astfel, intre 0 si 6 luni, monitorizarea este mai atenta si se face, de preferat, lunar, pentru ca mai apoi, daca nu sunt probleme specifice, vizitele sa se rareasca, la trei luni. Dupa varsta de doi ani, copilul poate merge anual la medicul pediatru, care ii va face intotdeauna un examen clinic, va prescrie, dupa caz, analize de sange si alte controale preventive.

Tabletele si problemele oftalmologice

Tabletele sunt unul dintre cele mai populare dispozitive oferite celor mici. Totusi, exista cateva reguli care trebuie sa fie respectate pentru a proteja ochii copiilor nostri, in special ai celor mai mici. Si, din motive intemeiate, daca sunt introduse la o varsta prea timpurie, jocurile pe ecrane (tablete, console etc.) pot fi daunatoare dezvoltarii vederii, mai precis in perioada de pana la 6 ani. Si, adesea, daca nu se simte confortabil, copilul va folosi doar un ochi pentru a compensa pierderea acuitatii vizuale. Multe studii au aratat ca utilizarea intensiva a ecranelor poate creste riscul de miopie, de aceea noi, parintii, trebuie sa fim deosebit de atenti, mai ales daca este vorba despre un copil cu varsta de pana la 3 ani.

De asemenea, specialistii recomanda odihnirea ochilor la fiecare 20 de minute, prin schimbarea activitatilor sau iesirea afara la joaca ori plimbare. Distanta dintre ecran si ochi trebuie sa fie de cel putin 30 de centimetri. In plus, este important ca lumina din camera sa fie potrivita, iar, daca celui mic i-au fost prescrisi ochelari, sa ii poarte. Nu in ultimul rand, nu ezita sa consulti un specialist in caz de oboseala a ochilor.

Gasiti impreuna un sport care sa ii placa

Sportul poate ajuta copilul sa-si imbunatateasca increderea si stima de sine. Pentru a-l ajuta sa-l aleaga pe cel care i se potriveste, este important sa-i asculti dorintele si sa-l faci sa descopere activitati adaptate varstei sale. Placerea este una dintre cheile perseverentei intr-o activitate, la fel si incurajarile. Cere-i parerea! Poate copilul tau vrea sa se alature unei echipe cu un coleg de clasa sau sa mearga cu bicicleta ca fratele sau sora lui. Cel mai bun mod de a afla este sa-i pui intrebarea direct, vorbindu-i despre activitatile sportive pe care le poate face si, eventual, oferindu-te sa il ajuti sa incerce mai multe.

Multe cluburi si asociatii sportive ofera adesea ore de testare gratuita a activitatilor. Daca cel mic este mai atras de sporturi de lupta, poate incerca judo sau karate. Exista sporturi individuale sau de echipa, precum ciclism, gimnastica, inot, baschet, fotbal sau handbal, ori activitati artistice, ca dansul, circul si baletul. Indiferent ce alege, fii acolo pentru el, cu sprijin si incurajare. 

O alimentatie variata

A manca bine inseamna sa adopti o dieta variata si echilibrata, adica sa mananci de toate, dar in cantitati potrivite. Trebuie sa fie crescut consumul de alimente benefice sanatatii noastre (fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, peste etc.) si sa fie limitat cel de produse dulci (cofetarie, bauturi cu zahar etc.), sarate (aperitive, chipsuri) si cu multe grasimi (mezeluri, unt, smantana etc.). Acest echilibru nutritiv nu poate fi construit la o singura masa sau intr-o zi, ci mai degraba pe parcursul unei saptamani.

Combinata cu activitatea fizica regulata, o dieta adecvata ajuta la limitarea problemelor de greutate, dar si de sanatate. Compunerea unor meniuri variate este o modalitate buna de a stabili obiceiuri alimentare bune inca din copilarie. Alege pentru aperitiv legume si vei avea asigurat necesarul zilnic recomandat. Pentru felul principal, poti opta pentru carne alba, peste, oua, alaturi de legume sau leguminoase.

Pentru desert sunt potrivite fructele si produsele lactate, acestea contribuind la un echilibru nutritional bun si aducand in acelasi timp o nota gourmet la masa. Pentru meniuri saptamanale, ia in considerare produsele de sezon, care au preturi adesea mai atractive si calitati nutritionale mai bune.

Nu uita ca parintii trebuie sa fie modele pentru copiii lor, daca vor ca acestia sa adopte obiceiuri de viata sanatoase. Asigura-i celui mic o atmosfera calma si plina de iubire, mese echilibrate si momente cu activitati amuzante si ajuta-l sa aiba o imagine de sine pozitiva.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre