Copii fara carii dentare – rutina de spalare a dintilor trebuie deprinsa de la varste fragede

/ / Modificat: 2024-02-10
Copii fara carii dentare – rutina de spalare a dintilor trebuie deprinsa de la varste fragede

Cariile pot aparea la orice varsta a copilului. Practic, dupa apritia dintilor, daca acestia nu sunt ingrijiti corespunzator, pot aparea cariile.

Cel mai bun mod de a preveni aparitia cariilor este un periaj bun. Igiena dentara este mult mai eficienta pentru sanatatea dentara si evitarea cariilor, decat scoaterea totala a dulciurilor din alimentatia copiilor.

Cariile sunt cauzate de bacteriile care patrund in dinti si transforma zaharurile in acizi care ataca smaltul. Este o boala infectioasa care ataca dintii de lapte la fel ca si dintii adulti. Apare din diverse cauze, unele pe care nu le putem corecta, cum ar fi calitatea si forma dintilor, iar altele pe care le putem controla, cum ar fi dieta, igiena orala sau timpul.

Specialistii recomanda curatarea dintilor imediat ce acestia erup. La inceput cu un tifon umed sau o periuta de dinti din silicon, speciala pentru bebelusi. De la varsta de un an, cand dentitia incepe sa fie completa, oferiti copilului o periuta de dinti, pentru ca acesta sa se familiarizeze cu ea. Aceasta trebuie sa fie de marimea potrivita pentru varsta lor, cu peri moi si varfuri rotunjite.

Nu uita de faptul ca micutii imita tot ceea ce fac parintii. Prin urmare lasa-i sa te vada cum iti periezi dintii dupa fiecare masa si incearca sa faci din asta un joc. Curatarea dintilor in fata oglinzii va fi distractiva pentru ei. Daca te vad facand acest lucru, se vor obisnui curand cu rutina.

Copiii, indiferent de varsta, ar trebui sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi, o data dimineata si o data seara, inainte de culcare, dar ideal ar fi dupa fiecare masa. Pana la varsta de trei ani, va trebui sa ii ajuti sa se curete bine, punand un accent deosebit pe molari, unde se acumuleaza resturile alimentare.

La inceput, ceea ce este cu adevarat important este periajul. Pasta de dinti poate fi folosita mai tarziu, cand nu sunt in pericol sa o inghita. Cand copilul mai creste, poti alege o pasta de dinti special pentru copii, cu arome care sa ii incante, astfel incat periajul sa ramana placut.

Cu cat micutul tau se obisnuieste cu perioajul de la o varsta foarte frageda (cateva luni de la nastere), cu atat obiceiul de a-si peria singuri dintii, dupa varsta de 2-3 ani, va deveni un obicei pe care-l vor pastra pentru tot restul vietii.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carii dentare copii Rutina zilnica

Articole recomandate

Citeste si despre