Copiii au nevoie de suplimente de vitamine? In mod normal, nu. Explicatiile pediatrilor

/ / Modificat: 2023-04-02
Copiii au nevoie de suplimente de vitamine? In mod normal, nu. Explicatiile pediatrilor

De multe ori, mai ales iarna, cand copiii au infectii peste infectii, parintii se intreaba daca este cazul sa le dea copiilor vitamine. Multi parinti ajung in cabinetul medicului si il intreaba ce suplimente sa dea copilului. Asta in cazurile bune, deoarece cei mai multi aleg sa le dea micutilor suplimente dupa ureche, fara sa stie la ce riscuri ii supun pe copii facand acest lucru. 

De ce sunt vitaminele importante si ce se intampla cand lipsesc

Vitaminele sunt necesare pentru functionarea corecta a metabolismului nostru, iar lipsa lor cauzeaza probleme. Organismul nostru nu le poate produce singur, prin urmare acestea sunt obtinute din alimentatie sau, in cazul vitaminei D, de expunerea la soare.

Atunci cand anumite vitamine lipsesc din organism (din cauza unei alimentatii necorespunzatoare sau pentru ca nu asimilate bine de organism) pot aparea diverse probleme. 

In tarile dezvoltate, bolile cauzate de carente de vitamine sunt rare. Ele pot fi intalnite la unii copii cu diete foarte stricte sau cu unele boli specifice care ingreuneaza absorbtia vitaminelor.

Carenta de vitamina A poate duce la orbire si la probleme imunitare. Lipsa vitaminei C provoaca o boala numita scorbut, care cauzeaza hemoragii, slabiciune si anemie. Carenta de vitamina D provoaca rahitism la copii (crestere intarziata, deformari ale oaselor). Lipsa vitaminei K poate duce la boli hemoragice.

O cantitate prea mare din aceste vitamine poate fi o problema?

Da, administrarea acestor vitamine in cantitati mult, mult mai mari decat cele obisnuite poate fi o problema. Acest lucru este mai probabil sa se intample in cazul vitaminelor liposolubile.

Astfel, excesul de vitamina A poate duce la intoxicatie cu apa (varsaturi, iritabilitate, somnolenta...) sau dureri osoase, mancarimi, leziuni ale pielii daca excesul se produce in mod cronic; iar excesul de vitamina D poate provoca oboseala, greata, dureri de cap sau simptome mai grave, cum ar fi hipertensiunea arteriala si insuficienta renala.

Copiii trebuie sa ia vitamine. Dar ei isi iau vitaminele de care au nevoie dintr-o dieta normala, variata si o expunere controlata la soare.

Au nevoie copiii de vitamine?

Bineinteles! Spuneam la inceputul postarii ca vitaminele sunt esentiale pentru metabolismul fiintelor vii si, in plus, ca organismul nostru nu le poate fabrica singur. Asadar, da, copiii trebuie sa ia vitamine. Dar ei obtin aceste vitamine necesare printr-o alimentatie normala, variata si o expunere controlata la soare.

Ceea ce nu au nevoie copiii, de obicei, sunt preparatele vitaminice farmacologice (suplimente), deoarece in mediul nostru (tara dezvoltata), carentele de vitamine sunt rare si cu o alimentatie sanatoasa si variata ei obtin cantitatile necesare de vitamine.

Exceptii: cine are nevoie de vitamine?

Cu toate acestea, exista patru exceptii principale, cand copiii au nevoie de vitamine. Iata care sunt acestea:

 1. Nou-nascutii sunt expusi riscului de a dezvolta o boala hemoragica precoce din cauza deficientei de vitamina K. Din acest motiv, vitamina K se administreaza in primele ore de viata (de obicei prin injectie intramusculara).

2. Copiii cu varsta sub un an sunt expusi riscului de deficit de vitamina D. Asta deoarece vitaminei D este obtinuta de la soare, iar expunerea la soare nu este recomandata sugarilor. In plus, atat laptele matern, cat si laptele praf contin putina vitamina D. Prin urmare, se recomanda ca sugarii cu varsta sub un an sa fie suplimentati cu 400 de unitati de vitamina D daca sunt alaptati la san sau primesc mai putin de un litru de lapte praf pe zi. Dupa aceasta varsta, doar anumite grupuri specifice pot avea nevoie de suplimente, iar medicul pediatru este cel care prescrie cantitatea necesara pentru fiecare copil in parte, in functie de nevoi. 

3. Copiii care urmeaza o dieta vegana si vegetariana trebuie sa primeasca suplimente de vitamina B12, deoarece vitamina B12 nu se gaseste in produsele vegetale.

4. Boli care ingreuneaza absorbtia anumitor vitamine. Bineinteles, suplimentele de vitamine trebuie administrate si in cazul in care medicul a detectat o deficienta a uneia sau mai multor vitamine in urma unui test de sange (desi acest lucru se datoreaza, de obicei, uneia dintre situatiile anterioare).

Ajuta vitaminele la imbunatatirea apetitului sau la reducerea infectiilor?

Exista credinta ca vitaminele ajuta la cresterea apetitului. In afara de faptul ca este foarte probabil ca acel copil sa nu aiba nevoie sa manance mai mult (el regleaza perfect senzatia de foame si satietate si, de obicei, este mai mult perceptia noastra ca mananca putin decat ca exista cu adevarat o problema), vitaminele nu au deloc acest efect. Nicio vitamina nu creste dorinta de a manca. Asadar, daca vrem ca copilul nostru sa manance mai mult, administrarea unui supliment de vitamine nu este solutia.

Alteori, parintii vor sa le dea vitamine copiilor lor pentru ca acestia sa nu se imbolnaveasca atat de des. Desi unii copii pot avea o problema de "aparare" care ii face sa se imbolnaveasca foarte tare (numita imunodeficienta), acestia se imbolnavesc de obicei pentru ca sunt in contact cu alti copii bolnavi si pentru ca nu si-au dezvoltat inca pe deplin imunitatea; dar apararea si nivelul de vitamine vor fi perfecte.

Daca analizam functiile vitaminelor, unele pot avea un rol in imunitate: vitamina C este implicata in sinteza imunoglobulinelor, vitamina A este implicata in imunitate prin reglarea activitatii unor enzime... Dar, asa cum am spus, carentele de vitamine din mediul nostru, la copiii sanatosi, sunt exceptionale si, prin urmare, aparitia unor boli (sau infectii in acest caz) din cauza lipsei de vitamine este foarte rara.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamine copii

Articole recomandate

Citeste si despre