Importanta vitaminelor pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului

/ / Modificat: 2018-01-22
Importanta vitaminelor pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului

Cresterea si dezvoltarea copiilor reprezinta un proces extrem de dinamic, ce sufera de-a lungul evolutiei mai multe accelerari de ritm.

Cresterea armonioasa este determinata de mai multi factori. In timpul dezvoltarii, un copil are nevoie de un aport semnificativ de vitamine B12 si D3. Alaturi de calciu, aceste vitamine reprezinta elemente esentiale de care depinde buna evolutie a celor mici.

Pe parcursul dezvoltarii psiho-fizice, copiii pot prezenta diferite manifestari legate de anemie. Anemia este o afectiune a sangelui frecvent intalnita la bebelusi sau copii mici ce poate influenta negativ cresterea si dezvoltarea normala a acestora.

Denumirea afectiunii provine din grecescul "anaimia", adica "fara sange". Este definita ca o deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei, care se gaseste in globulele rosii. Hemoglobina transporta oxigenul de la plamani la tesuturi, de aceea anemia conduce la hipoxie (lipsa de oxigen) in organism si la franarea dezvoltarii psiho-fizice a copiilor.

Formarea globulelor rosii este sustinuta in mod esential de catre vitamina B12. Numita si cobalamina, datorita continutului de cobalt, aceasta vitamina actioneaza ca o coenzima in procesele metabolice. Astfel, vitamina B12 participa activ la metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor. Are un rol benefic asupra aparatului gastrointestinal. Sustine sinteza proteinelor si formarea tesuturilor.

Cel mai cunoscut factor antianemic, vitamina B12 inlatura oboseala si intareste organismul. Contribuie la functionarea normala a celulelor, in special a celor din maduva osoasa, si la regenerarea lor. Femeile insarcinate si copiii au nevoie de suplimentarea vitaminei B12, indispensabila unei cresteri normale.

Vitamina D3 regleaza concentratia de calciu si fosfat in sange, sustine mineralizarea sanatoasa, cresterea si remodelarea osoasa, previne tetania hipocalcemica. Insuficienta de vitamina D3 duce la oase subtiri, fragile sau deformate, in timp ce aportul corespunzator al acesteia previne rahitismul la copii, osteomalacia la adulti si osteoporoza, cu ajutorul suplimentarii calciului.

Vitamina D3 moduleaza functiile neuromusculare si imunitare, reduce inflamatiile si normalizeaza actiunea a mai multor gene care dirijeaza inmultirea, cresterea, diferentierea si evolutia celulelor.

Vitamina D3 este produsa in piele dupa expunerea la soare. Se recomanda expunerea copiilor la soare minim 30 de minute in fiecare zi, pentru asigurarea cantitatii minime de vitamina D3 in organismul celor mici. Petrecerea exclusiva a timpului in spatiile inchise este daunatoare sanatatii si dezvoltarii lor.

De aceea, este recomandata suplimentarea vitaminei D3, in special in sezonul rece, cand copiii beneficiaza doar in mica masura de lumina solara, iar imunitatea, cresterea si dezvoltarea organismului celor mici pot fi afectate.

Copiii cu un nivel optim de vitamina D3 vor beneficia de o dezvoltare normala a oaselor si a dintilor, dar si de o rezistenta crescuta in fata diverselor afectiuni.

Calciul are un rol esential in corpul uman, mai ales al copiilor. Este al cincilea element in structura organismului si reprezinta un important constituent al oaselor si dintilor, carora le confera rezistenta necesara. Aproximativ 99% din cantitatea de calciu din organism se gaseste in matricea osoasa, constituita in principal din fosfat de calciu.

Calciul este un element vital in numeroase procese metabolice care sustin functionarea nervilor, contractia musculara, coagularea sangvina, functiile citoplasmatice si alte activitati ale organelor corpului uman. Absorbtia calciului in organism este conditionata de vitamina D3, cunoscuta si sub numele de colecalciferol, o forma a vitaminei D.

COSMO PHARM a reunit intr-o intr-o singura formula acest complex de vitamine si calciu, CALCIU + D3+ B12 Advanced Kids, un sirop delicios cu aroma naturala de fragi ce asigura necesarul optim esential in perioadele de crestere, pentru o dezvoltare cat mai armonioasa.

Beneficii principale CALCIU + D3+ B12 Advanced Kids

vitamine-calciu-copii

  • Vitamina B12 este esentiala pentru formarea normala a globulelor rosii, in buna functionare a sistemelor nervos si imunitar;
  • Vitamina D3 creste absorbtia si fixarea calciului in oase, sustine imunitatea;
  • Calciul este esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Intervine in procesul de contractie – relaxare musculara, dar si in transmiterea impulsurilor nervoase;
  • Sustine dezvoltarea armonioasa a sistemului osteoarticular atunci cand absorbtia este insuficienta sau necesarul este crescut;
  • Contribuie la coagularea sangelui, la buna functionare a inimii, a vaselor sangvine, a sistemului nervos si a celui muscular.

Lista completa de beneficii, compozitie si recomandari de administrare o gasesti aici.

La COSMO PHARM, ne preocupam sa-ti aducem Sanatate din Natura!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamine copii Vitamina D3 Calciu copii

Articole recomandate

Citeste si despre