Copilul meu se invineteste cand plange. Ce e de facut?

/ / Modificat: 2023-09-25
Copilul meu se invineteste cand plange. Ce e de facut?

O criza severa de plans a unui copil il poate face pe parinte sa traiasca o exerienta trifianta, in cazul in care apare spasmul hohotului de plans.

Ce este spasmul hohotului de plans

In momentul in care un copil plange tare, in hohote, i se poate opri respiratia, moment in care copilul va deveni palid sau se poate invineti la fata.

Spasmul hohotului de plans in care copilul se invinestete la fata este mai intalnit decat cel in care copilul devine palid. Copilul plange tare, cu sughituri, lacrimile ii curg una dupa alta, dupa care devine tacut, poate sa ramana cu gura deschisa si are dificultati de respiratie. De asemenea, poate sa isi piarda si cunostinta pentru cateva secunde, ceea ce ii sperie enorm pe parinti.

Astfel de episoade pot aparea in cazul in care copilul se supara, daca este frustrat, in cazul in care este speriat de ceva sau in urma unei traume (in cazul in care micutul a cazut si s-a lovit).

Asemenea crize de plans in urma carora copilul se invineteste apar cel mai adesea in jurul varstei de 3 ani, insa varsta pana la care se pot manifesta este de 5-6 ani. Crizele sunt un reflex involuntar al copilului, copilul nu are control asupra lui in momentul in care au loc cest crize, dupa cum explica, pentru parenting.com, profesorul de pediatrie si neurologie Sarah Loddy, de la Loma Linda University School of Medicine, SUA.

Copilul isi revine in mai putin de un minut dintr-o astfel de criza, moment in care incepe sa respire normal, sa ii revina culoarea in obraji. Unii copii pot arata foarte obositi dupa o astfel de experienta neplacuta.

Parintii trebuie sa dea dovada de calm

In cazul in care te confrunti cu o astfel de criza de plans, este foarte important sa nu intri in panica, ci sa dai dovada de mult calm. Ideal este sa intinzi copilul, sa stea cu picioarele mai sus decat capul. Ii poti pune, de asemenea, o compresa cu apa rece pe frunte, caci il ajuta sa isi revina. Nu intra in panica, nu zdruncina si nu incepe sa tipi la copil, daca are astfel de crize. De asemenea, nu ii face copilului respiratie gura la gura, nu ii este de ajutor in timpul unei astfel de manifestari.

Astfel de crize de plans nu reprezinta, de cele mai multe ori, un pericol pentru sanatatea copilului tau, fiind doar o reactie exagerata a organismului la emotii foarte puternice sau la durere.

Daca micutul nu isi revine dupa un minut de la debutul spasmului, suna de urgenta la salvare sau mergi cu el la Urgente.

De vina poate fi lipsa de fier

O criza de spasm al hohotului de plans poate fi si semnul unei deficiente de fier in organismul copilului. De aceea, este indicat ca in cazul in care copilul a facut o astfel de criza sa mergi cu el la un consult la medicul pediatru. Unii dintre copiii care sufera de spasmul hohotului de plans sufera de anemie feripriva.

In cazul in care copilul tau a facut o astfel de criza, spune-le membrilor familiei despre acest lucru, anunta si bona (in cazul in care copilul tau are una), ca sa stie cum sa reactioneze in cazul in care se va intampla si in prezenta lor, iar tu nu vei fi de fata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plans copii Crize isterie copii

Articole recomandate

Citeste si despre